Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Φωτ.

Πέθανε στις 25 Ιούνη 2007, σε ηλικία 82 χρόνων, ο αξέχαστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς το 1925. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, διακρίθηκε στους λαϊκούς αγώνες έως το θάνατό του. Οπαδός του ΚΚΕ, γνώρισε την εξορία στο Μακρονήσι, αλλά δε λύγισε.

Ο Γιάννης Στεφανίτσης ήταν γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων ολόκληρη δεκαετία, καθώς επίσης και εκδότης της εφημερίδας της, «Το Βήμα».

Η παρέα της Ομοσπονδίας θα τον θυμάται πάντα και στη μνήμη του προσφέρει στον «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 13 Ιούλη 2007 «έφυγε» από τη ζωή ξαφνικά η αγωνίστρια ΠΑΡΕΣΑ ΒΑΝΔΩΡΟΥ.

Στη μνήμη της, η κόρη της Μίνα και οι φίλες της Εύα, Εφη, Ελευθερία, Θοδώρα, Μαρούσα και Σοφία προσφέρουν στο ΚΚΕ 220 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Πρόσφατα στην Κοπεγχάγη «έφυγαν» από κοντά μας δύο αγαπημένοι και αξιόλογοι σύντροφοι. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Ψαράς) και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ (Τσιλάγρας).

Μετανάστευσαν και οι δύο από τις αρχές της δεκαετίας του '60 αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Παρά τις δυσκολίες της εποχής εκείνης, το ταξικό ένστικτο τούς κράτησε δίπλα στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, και συνέβαλαν ενεργά στους αγώνες των μεταναστών ενάντια στη δικτατορία.

Νικήτας Καλφακάκος
Νικήτας Καλφακάκος
«Εφυγαν» και οι δύο με το παράπονο ότι η Κοινότητα Ελλήνων Δανίας, στην οποία είχαν προσφέρει πολλά και η οποία λειτουργούσε ως χώρος συσπείρωσης των λίγων Ελλήνων στη Δανία, έμεινε χωρίς αίθουσα λόγω της αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη μνήμη τους και αντί για στεφάνια στους τάφους τους, προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη», τη μόνη εφημερίδα που στέκεται στο πλευρό μας, 2.000 κορόνες και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και στην Ελλάδα και στη Δανία.

Οι φίλοι και σύντροφοί τους στη Δανία

* * *

Φωτ.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΓΓΕΛΗΣ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή ξαφνικά στις 22 Αυγούστου 2002, γεννήθηκε στο χωριό Βασιλόπουλο Αιτωλοακαρνανίας, από γονείς κομμουνιστές. Εως το τέλος της ζωής του, αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Πάντα θα τον θυμόμαστε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Τα αδέρφια του

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας και του αγαπημένου αδελφού μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Αθηνά και Μελπομένη

* * *

Φωτ.

«Εφυγε» από τη ζωή και κηδεύτηκε στον Αγιο Δημήτριο Αγρινίου στις 4 Αυγούστου 2007 ο παλαίμαχος αγωνιστής ΘΩΜΑΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, μέλος της ΔΕ του Παραρτήματος Μακρυνείας - Θέρμου της ΠΕΑΕΑ. Στην κηδεία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τις αντιστασιακές οργανώσεις της Αιτωλοακαρνανίας και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θανάσης Συμνιώτης, στην επικήδεια ομιλία του, αναφέρθηκε στην αγωνιστική δράση του νεκρού αγωνιστή, από τα εφηβικά χρόνια του.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του έστειλε ο Βασίλης Φιτσιλής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, με την προτροπή του να συνεχιστούν οι αγώνες των αντιστασιακών αγωνιστών, για το δυνάμωμα του ΚΚΕ και την αύξηση της επιρροής του, στις προσεχείς εκλογές.

Ηρακλής Καντιδάκης
Ηρακλής Καντιδάκης
Στη μνήμη του, συναγωνιστές του πρόσφεραν 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στην Οργάνωση της ΚΝΕ Αιτωλοακαρνανίας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος και δύο μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΝΤΙΔΑΚΗΣ από τις Γωνιές Ηρακλείου Κρήτης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου, 100 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Τον αξέχαστο και αγαπημένο μας ΔΗΜΗΤΡΗ Ιωάννου ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή του στις 8 Αυγούστου 1995, δεν τον λύγισαν οι 18χρονες φυλακές και εξορίες. Κράτησε ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ ως μέλος, αλλά και ως στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Αθανασίου» Νέας Μεσημβρίας της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Οι γιοι του Γιάννης και Φίλιππος

Οι νύφες του Αφροδίτη, Ελένη

* * *

Φωτ.

Ο αδελφός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ευρυβιάδη ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ, από τη Θεσσαλονίκη, έφηβος έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1933 πιάστηκε από την Αστυνομία και στα Γραφεία της Ασφάλειας, όπου τον μετέφεραν, τον έριξαν από το παράθυρο και σκοτώθηκε.

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Κώστας Τσαβδαρίδης

* * *

Στις 17 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ (Σούδας) ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της προσφέρουν 250 ευρώ στην ΚΟΒ Χωριστής Δράμας και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 22 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Κ. ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ, το γένος Παπαγεωργίου.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη του συζύγου της ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ (Κωτσάρα), οι Ματίνα και Μιχάλης Γραμματικάκης προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Κυριακή Γιαννακάρου
Κυριακή Γιαννακάρου
* * *

Φωτ.

Σήμερα Κυριακή 19 Αυγούστου γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΡΟΥ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Αντώνης Γιαννακάρος από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟΒ Νεάπολης και 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 8 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 58 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου και αξέχαστου αδελφού μας ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας Μενιδιού, 50 ευρώ στο ΚΚΕ για να συνεχίσει τον αγώνα, για να έχει επιτυχία στις εκλογές.

Γιώργος και Ελένη Λιναρδή

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΑΛΙΚΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της, προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Τα αδέλφια της

** *

Στις 17 Ιούλη 2007 «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 88 χρόνων, ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Χρ. ΣΙΩΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Ισαρι Αρκαδίας. Καταγόταν από αγροτική προοδευτική οικογένεια. Στον πόλεμο του '40-'41 υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία. Στην Κατοχή ο Λυκούργος Σιώρης και τα αδέλφια του Νίκος και Σπύρος εντάχθηκαν στο ΕΑΜ. Για την αντιστασιακή δράση τους στα περίχωρα της Μεγαλόπολης και στην περιοχή Κυνουρίας, οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους έπιασαν τη μητέρα τους, την έκλεισαν στο Μπεντεστένι στο Μελιγαλά και αφέθηκε ελεύθερη το Σεπτέμβρη του 1944, με την απελευθέρωση του Μελιγαλά από τον ΕΛΑΣ.

Αλίκη Λοβέρδου
Αλίκη Λοβέρδου
Μετά τη Βάρκιζα, ο Λυκούργος Σιώρης πιάστηκε, κλείστηκε στις φυλακές Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα και αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές της Τρίπολης.

Με την αποφυλάκισή του, ήρθε στην Αθήνα, εντάχθηκε στην ΕΔΑ, εργαζόταν ως σταθμάρχης των ΚΤΕΛ Αθήνας και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση.

Παντρεύτηκε την Σοφία Πέτρου Νικολακοπούλου από το χωριό Παραπούγκι Μεσσηνίας, επίσης αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και απέκτησαν δυο γιους. Εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο Αττικής.

Με τη μεταπολίτευση έγιναν μέλη του ΚΚΕ, του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και άλλων μαζικών οργανώσεων.

Τα τελευταία 20 χρόνια ζούσαν στο χωριό Παραπούγκι και ήταν μέλη της ΚΟΒ Ανω Μεσσηνίας.

Την επόμενη Κυριακή, 25 Αυγούστου, στο χωριό Παραπούγκι του Δήμου Ανδανείας, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στη ΝΕ Καλαμάτας και 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ηρακλείου για τον εκλογικό αγώνα.

Η οικογένειά του


Γιάννης Στεφανίτσης
Γιάννης Στεφανίτσης

Παρέσα Βανδώρου
Παρέσα Βανδώρου

Ελευθερία Μιχαλακάκου
Ελευθερία Μιχαλακάκου

Δημήτρης Τσαβδαρίδης
Δημήτρης Τσαβδαρίδης

Θωμάς Βαγενάς
Θωμάς Βαγενάς

Θεόδωρος Κούγγελης
Θεόδωρος Κούγγελης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ