Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπαιγμός ... ψηφιακού χαρακτήρα για τους ανθρώπους με αναπηρίες

ΚΚΕ: Να ποια μέτρα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που βασανίζουν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους

Ενας κραυγαλέος εμπαιγμός, πασπαλισμένος με ...ψηφιακά χαρακτηριστικά, ήταν η «παροχή» που προεκλογικά επιφύλασσε η κυβέρνηση στους πολίτες με αναπηρίες. Αντί να σκύψει πάνω στα βασικά προβλήματα που τους ταλανίζουν - προβλήματα που δημιούργησε και όξυνε η πολιτική που ασκήθηκε από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού - η κυβέρνηση προτίμησε να τους κοροϊδέψει ασύστολα.

Ετσι, χτες, ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, και Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, η δωρεάν διάθεση 50.000 ψηφιακών αποκωδικοποιητών - οι αρχικές εξαγγελίες ήταν για 100.000 αποκωδικοποιητές - σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής για πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.

Η ...παροχή αυτή γίνεται, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες των δύο υπουργών, στο όνομα των ίσων ευκαιριών των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην ψυχαγωγία και στην ενημέρωση, αλλά και στην προσβασιμότητά τους στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στην ψηφιακή τηλεόραση.

Οπως είναι φυσικό, αυτές οι εξαγγελίες ηχούν παράταιρα στα αυτιά των ανθρώπων με αναπηρίες, όταν, την ίδια στιγμή, τα δικαιώματά τους έχουν καρατομηθεί από τις πολιτικές του δικομματισμού και οι ίδιοι ωθούνται στην εξαθλίωση.

Η χρηματοδότηση - σύμφωνα με τις εξαγγελίες - της «ψηφιακής τηλεόρασης για ΑμεΑ» φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτά δίνεται νέα «προίκα» στην ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση του ψηφιακού περιεχομένου που προβάλλεται μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (κανάλι «Prisma +»). Η νέα αυτή χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στην «προικοδότηση» που προβλέπει ο νόμος για τη συγκέντρωση και αδειοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ προς τη θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ (στην οποία θα συμμετέχουν και ιδιώτες με 49%) με το 15% του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους.

Παράλληλα, για την προμήθεια αυτών των αποκωδικοποιητών θα χρηματοδοτηθεί το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) με 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 5 εκατομμύρια - που θα διατεθούν επίσης στο ΙΚΠΑ - θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών εξατομικευμένης πληροφόρησης και ενημέρωσης για Ατομα με Αναπηρίες.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις εξαγγελίες Αλογοσκούφη - Ρουσόπουλου για τους ανθρώπους με αναπηρίες:

«Οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης συνιστούν εμπαιγμό και κοροϊδία για τους αναπήρους και τις οικογένειές τους που βιώνουν τεράστια και οξυμένα προβλήματα, που οφείλονται στη δική της πολιτική, όπως και του προκατόχου της, του ΠΑΣΟΚ. Αντί η κυβέρνηση να ανακοινώνει για πολλοστή φορά δήθεν ευεργετήματα για 3.500 μαθητές με αναπηρία, θα έπρεπε να απολογηθεί για τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι εκτός εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής. Για το ότι το 90% των αναπήρων που είναι ικανοί για εργασία παραμένουν άνεργοι.

Μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που βασανίζουν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, είναι αυτά που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, αρνείται να πάρει.

Οπως:

-- Αποκλειστικά δημόσια ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες.

-- Δωρεάν παροχή σε όλους των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και βελτίωσης της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής.

-- Καθιέρωση αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας. Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων φαρμάκων, θεραπειών και αναλώσιμων υλικών για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τη φύση της αναπηρίας τους.

-- Δημόσια κέντρα στήριξης για τις βαριές αναπηρίες.

-- Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα για τους δεκάδες χιλιάδες νέους αναπήρους που είναι ικανοί για εργασία και σήμερα καταδικάζονται, λόγω έλλειψης μέτρων, στην ανεργία και στην ανέχεια.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους μπορούν και πρέπει να απαντήσουν με την πάλη και την ψήφο τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, ψηφίζοντας ΚΚΕ που βρίσκεται σταθερά δίπλα τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ