Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Βαθαίνει ο αντιλαϊκός τους ρόλος με το νέο Κώδικα

Στη διαιώνιση του καθεστώτος ομηρίας και στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά και στο μεγαλύτερο χαράτσωμα των εργαζομένων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο τρόπος λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων είναι «παιδί» της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την πλήρη στήριξη της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, των δημάρχων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οι όποιες κοκορομαχίες δεν αναιρούν στο ελάχιστο τη συμπόρευσή τους. Από κοντά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που αρέσκονται σε «αγωνιστικές κορόνες», αλλά στην πράξη στηρίζουν το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, αποδεχόμενες πλήρως τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της ενίσχυσης των κερδών του κεφαλαίου.

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αποτέλεσαν ένα από τα βασικά εργαλεία μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μακρύ χέρι του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης για τη γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων, την επιβολή νέων φόρων, τη νομιμοποίηση της αρπαγής των λαϊκών κατακτήσεων. Οι ίδιες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται για να περάσουν βασικές αρμοδιότητες των δήμων στους ιδιώτες. Μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούν, προωθούν με βάση το κέρδος την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών παροχών οικονομικής ευθύνης του κράτους. Ετσι αναπτύσσονται Δημοτικές Επιχειρήσεις: Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας κλπ., που η δράση τους στηρίζεται στην οικονομική αφαίμαξη των δημοτών. Με αυτές επιδιώκουν να «προσαρμόζουν» τη συνείδηση του λαού για πρόσθετη πληρωμή για κάθε υπηρεσία.

Με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων επιχειρείται ο «εξορθολογισμός» των Δημοτικών Επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, αλλά και τη μεγαλύτερη εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου σε αυτές. Αμεσο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η διαιώνιση των συμβάσεων ομηρίας των εργαζομένων, αλλά και ο μεγάλος κίνδυνος απόλυσής τους. Ενώ για τους δημότες ετοιμάζεται ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα για τη χρήση των υπηρεσιών που θα έχουν ανάγκη.


Ρεπορτάζ:
Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ