Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η θυσία της μήνυμα συμπόρευσης του αγώνα της νεολαίας με τους εργαζόμενους

Αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ, η εκδήλωση τιμής για τα 27 χρόνια από τη δολοφονία της

Την Σωτηρία Βασιλακοπούλου και μαζί όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση των λαϊκών κι εργατικών συμφερόντων, τιμούν η ΚΟΑ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ, που διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τα 27 χρόνια από τη δολοφονία της, αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Ανοιγμα από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας.

-- Απαγγελία ποιήματος.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ.

-- Απαγγελία ποιήματος.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΚΝΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου.

-- Μουσικό αφιέρωμα.

Η Σωτηρία άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 Ιούλη του 1980 στην είσοδο του γκέτο της ΕΤΜΑ, χτυπημένη από λεωφορείο που οδηγούσε ο Μ. Χαρίτος, το οποίο κατ' εντολήν της εργοδοσίας και προκειμένου οι εργάτες να μην έρθουν σε επαφή με τα μέλη της ΚΝΕ που μοίραζαν υλικό για την απεργία της επόμενης μέρας, επιτάχυνε και τη χτύπησε. Γι' αυτό το έγκλημα δεν τιμωρήθηκε κανείς. Ο «αμερόληπτος» εισαγγελέας Θεοφανόπουλος έκρινε την εν ψυχρώ δολοφονία της σαν τροχαίο ατύχημα και άσκησε δίωξη κατά του οδηγού για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Στους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος δεν ασκήθηκε ποτέ καμία δίωξη, ενώ η δολοφονία της Σωτηρίας καταγράφηκε ως περιστατικό στα τροχαία του Σαββατοκύριακου. Το 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους αφιερώνεται στην Σωτηρία με το σύνθημα: «Συντρόφισσα, σε σένα ανήκει η πιο τιμητική θέση»!

«Τιμάμε την Σωτηρία Βασιλακοπούλου - 27 χρόνια μετά συνεχίζουμε στα βήματά της» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ: «Σχεδόν 3 δεκαετίες μετά, τα οράματα της Σωτηρίας παραμένουν επίκαιρα και ανεκπλήρωτα. Μπορεί να πέρασαν 27 χρόνια, όμως τα όνειρα και οι πόθοι είναι ζωντανά και οδηγούν τη δράση χιλιάδων ανθρώπων. Η θυσία της είναι μήνυμα συμπόρευσης του αγώνα της νεολαίας με τους εργαζόμενους γιατί μόνο αυτός ο δεσμός μπορεί να κατοχυρώνει και να διασφαλίζει την κοινή δράση του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Ιδιαίτερα σήμερα που τα αντιλαϊκά μέτρα εντείνονται, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση ενωμένοι ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται».

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική. Εδωσαν και δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να αναπτύσσονται αγώνες, να αποκτά το εργατικό, νεολαιίστικο, λαϊκό κίνημα προοπτική».

Και καταλήγει: «Καλούμε τη νεολαία να καταψηφίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να τους αποδυναμώσουμε, να ορθώσουμε εμπόδια στα σχέδια που ήδη ετοιμάζουν. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα σημάνει ενίσχυση της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας των αγώνων. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση για τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Αλλάζουμε το συσχετισμό δυνάμεων. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για το σήμερα και το αύριο, για να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα εκφράζει τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, σε αντίθεση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμούν την Σωτηρία Βασιλακοπούλου(2020-07-18 00:00:00.0)
37 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου(2017-07-26 00:00:00.0)
Συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου(2015-07-22 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου(2014-07-25 00:00:00.0)
Με αγώνες τιμάμε τη θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου(2013-07-24 00:00:00.0)
Η Σωτηρία ζει στους αγώνες μας(2006-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ