Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Με φορτίο τις περισσότερες ανάγκες της χώρας

Απουσιάζουν σοβαρά προγράμματα πρόληψης του καρκίνου, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, τονίζει ο Γεράσιμος Ρηγάτος, διευθυντής της Α' Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Τα προβλήματα του "Αγίου Σάββα" - κοινά για όλα τα δημόσια νοσοκομεία - είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης κυβερνητικής πολιτικής που απαξιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορούσε να είναι αλλιώς, αν λάβουμε υπόψη μας το μεγάλο αριθμό καινούριων πολυτελών κλινικών που έχουν ανοίξει στον ιδιωτικό τομέα και των κεφαλαίων - με την τεράστια κερδοφορία - που έχουν επενδύσει οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας».

Τα παραπάνω επισήμανε στο «Ρ» ο Γεράσιμος Ρηγάτος, διευθυντής της Α' Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής και του τομέα Παθολογίας του νοσοκομείου και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στο χώρο της Ογκολογίας ο "Αγιος Σάββας" καλείται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου των καρκινοπαθών της χώρας. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι" που καταστράφηκε με τους σεισμούς του '99 δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, ενώ μέρος του νοσοκομείου "Μεταξά" έχει παραχωρηθεί για τη νοσηλεία μη ογκολογικών ασθενών», υπογράμμισε. «Δυστυχώς, τα τελευταία δυο χρόνια, ο "Αγιος Σάββας" εντάχθηκε στο σύστημα της εφημερίας του Λεκανοπεδίου για ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο. Απ' όλα τα ιδιωτικά και πολλά δημόσια νοσοκομεία παραπέμπονται στον "Αγιο Σάββα" για νοσηλεία ασθενείς τελικού σταδίου, οι οποίοι δεν επιδέχονται πια κανενός είδους θεραπεία, παρά μόνο την παρηγορητική - συμπτωματική αγωγή. Πολλούς από τους ασθενείς αυτούς τους βλέπουμε τότε για πρώτη φορά και, φυσικά, επειδή έχουν τεράστιες ανάγκες παραμένουν νοσηλευόμενοι ως το τέλος. Οι ασθενείς αυτοί θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ξενώνες τελικού σταδίου, όπως υπήρχαν και έκλεισαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αναμφισβήτητα, οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται νοσηλεία, αλλά η κατάληψη των κλινών από αυτούς δεν επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεύσιμο στάδιο της νόσου να εισαχθούν για θεραπεία», επισήμανε ο Γ. Ρηγάτος.

Ενας ακόμα παράγοντας καθυστερήσεων στις ακτινοβολίες είναι η πεπαλαιωμένη τεχνολογία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα - όπως επισημαίνει ο Γεράσιμος Ρηγάτος - «πολλοί ασθενείς οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη γρήγορης ακτινοθεραπείας να αναγκάζονται να αναζητήσουν τη λύση του προβλήματός τους έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας, πληρώνοντας αδρά».

Ο Γ. Ρηγάτος τόνισε ακόμα την απουσία από πλευράς πολιτείας σοβαρών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, το 1/3 των συνολικών νέων περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθούν με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, ενώ άλλο 1/3 αυτών των περιστατικών μπορεί να θεραπευτούν επιτυχώς αν υπάρξει πρώιμη διάγνωση. «Για παράδειγμα, ο συχνότερος καρκίνος, ο καρκίνος του πνεύμονα, θα μπορούσε να περιοριστεί δραστικότατα αν εφαρμόζονταν σωστά προγράμματα αγωγής υγείας, ώστε τα παιδιά να μην αρχίζουν το κάπνισμα. Ο καρκίνος του μαστού θα μπορούσε να χειρουργείται σε θεραπεύσιμο στάδιο, αν γίνονταν συστηματική εξέταση και οι αναγκαίες απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφία κλπ.). Οσο για το τεστ Παπανικολάου, θα μπορούσε να σώσει ζωές, αλλά όταν κάποια γυναίκα τηλεφωνεί για ραντεβού και της κλείνουν μετά από δυο ή τρεις μήνες και απαιτείται άλλο τόσο διάστημα για την απάντηση, είναι φυσικό να αποθαρρύνεται και να μην το κάνει».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το 10% των γυναικών στην Ελλάδα κάνουν τεστ Παπανικολάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ