Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΠΙΛΙ ΡΕΙ
Συνωμοσία

Ας μείνουμε στο χώρο των κατασκόπων, αφού έτσι μας έταξαν τα γραφεία εισαγωγής! Εδώ έχουμε να κάνουμε με ενδοοικογενειακό καυγά. Χωρίς, βέβαια, να απουσιάζει και εδώ ο κακός, που είναι, τι άλλο; Σοβιετικός (και αργότερα Ρώσος)!

Το FBI έχει υποψίες ότι ο μεγαλοπράκτορας Ρόμπεν Χάνσεν δίνει πληροφορίες ...απέναντι! Του «πετάει», λοιπόν, δίπλα του έναν νεαρό πατριώτη, αφοσιωμένο και πολύ αποφασισμένο πράκτορα, για να τον ξεσκεπάσει. Ο νεαρός, βέβαια, στην αρχή δε γνωρίζει τίποτα. Οταν ανακαλύψει ότι χρησιμοποιήθηκε σαν δόλωμα, δεν μπορεί να κάνει πίσω, γιατί έχουν φανεί τα «πρώτα σημάδια»...

Η ταινία ισχυρίζεται ότι στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το πραγματικά, φυσικά, σηκώνει πολλή συζήτηση. Είναι φύσει αδύνατον να μοιάζει με τον Χάνσεν της ταινίας ο αληθινός Αμερικανός πράκτορας, που έχει συνδεθεί με τη Σοβιετική Ενωση, και ο οποίος το Φλεβάρη του 2001, πέντε μήνες μετά την 11η Σεπτέμβρη, συνελήφθη και δικάστηκε στην Αμερική! Του οποίου λείπει κάθε «ψυχική» επαφή με το σοσιαλιστικό σύστημα. Ιστορίες, όπως αυτή του Φίλμπι (και των άλλων του Κέμπριτζ), άλλα μας έχουν διδάξει. Το χρήμα δεν είναι ο κύριος παράγοντας...

Ας αφήσουμε, λοιπόν, την αλήθεια, η οποία δεν είναι ακορντεόν, και ας κρίνουμε την ταινία σαν καθαρά επινοημένη! Ας εξαιρέσουμε και τον ψυχρό πόλεμο, στον οποίο συνεισφέρει η ταινία, και να κάνουμε μόνο ...καλλιτεχνική κουβέντα! Η υπόλοιπη ιστορία, το παραμύθι δηλαδή, παρουσιάζει το δικό του ενδιαφέρον. Ενας νέος άνθρωπος ανακαλύπτει πως το ίνδαλμά του δεν είναι καθαρό. Τα συναισθήματά του λένε «από εδώ». Η (πατριωτική) συνείδησή του «από εκεί». Τελικά, αποφασίζει το σωστό! (Τώρα, το ποιο είναι το σωστό, όταν μιλάμε για μια Αμερική που μόνον επιτίθεται, θέλει, οπωσδήποτε, πολλή κουβέντα)!

Αν, λοιπόν, όλα αυτά τα παίρνετε σαν αστεία, σαν αφορμή για να γυριστεί μια περιπετειώδης ταινία, αν έχετε πειστεί ότι δεν έχουν καμία επίδραση πάνω σας (ακούγεται επίμονα αυτό - και έχουν τους λόγους τους, όσοι το κυκλοφορούν), τότε η ταινία θα σας «διασκεδάσει». Γιατί έχει ατμόσφαιρα και καλές ερμηνείες! Γιατί έχει πλοκή.

Εγώ, πάντως, πρέπει να σας πω, χωρίς να θέλω να σας τη «σπάσω», ότι για να γυριστεί η συγκεκριμένη ταινία, έδωσε άδεια το FBI. Το οποίο παρακολουθούσε σε κάθε βήμα τα γυρίσματα. Κάποιες από τις σκηνές της, μάλιστα, γυρίστηκαν μέσα στο FBI, το οποίο, βέβαια, δε μετατρέπεται εύκολα (χωρίς λόγο) σε κινηματογραφικό studio.

Για την ιστορία, ο νεαρός πράκτορας, ο οποίος βοήθησε στη σύλληψη του πραγματικού Χάνσεν, παραιτήθηκε από την υπηρεσία και ασχολήθηκε με τη νομική. Ο αδερφός του νεαρού πράκτορα έκανε τις διαπραγματεύσεις, για να γυριστεί η συγκεκριμένη ιστορία σε ταινία! Αντε να βρεις άκρη!

Παίζουν: Κρις Κούπερ, Ράιαν Φιλίπε, Λόρα Λίνεϊ, Κάθλιν Κουίνλαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
οι κωμωδίες(2008-04-17 00:00:00.0)
Bobby(2007-06-28 00:00:00.0)
Ποιος σκότωσε τον Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρεζ;(2006-11-16 00:00:00.0)
Λιλί Μαρλέν(2005-09-11 00:00:00.0)
«Bad guy»(2005-06-19 00:00:00.0)
Οι αγάπες πάνε στον Παράδεισο(1999-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ