Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Δημήτρη Αγκαβανάκη, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Αναγκαία η διεθνής ταξική δράση

- Ποια είναι τα συμπεράσματα από τη συνάντηση που είχε προχθές αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με Τούρκους συνδικαλιστές;

- Είχαμε συνάντηση με Τούρκους συνδικαλιστές, που εκπροσωπούν μια «πλατφόρμα» συνδικάτων της Τουρκίας με ταξικό προσανατολισμό. Με πρωτοβουλία αυτής της «πλατφόρμας», την περασμένη άνοιξη, πραγματοποιήθηκε στο Ορεν της γειτονικής χώρας συνάντηση συνδικάτων από 27 χώρες, στην οποία μετείχε και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση που είχαμε προχθές, κάναμε μια γενικότερη επισκόπηση των αποτελεσμάτων του Ορεν και ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς για τη διεθνιστική δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τα προβλήματα, εργασιακά, ασφαλιστικά, οικονομικά, των εργαζομένων στις δυο χώρες είναι κοινά, είναι αποτέλεσμα της επίθεσης του κεφαλαίου, μέσα από τη διαβόητη παγκοσμιοποίηση και τη «νέα τάξη πραγμάτων», ενάντια στους εργαζόμενους και των δυο χωρών. Οπως μας ειπώθηκε, πρόσφατα ψηφίστηκε ασφαλιστικός νόμος στην Τουρκία, που αυξάνει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα. Τώρα ετοιμάζεται νόμος για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενώ γίνονται εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά τα μέτρα προωθήθηκαν μέσα από την ΟΚΕ Τουρκίας, στην οποία συμμετέχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της γειτονικής χώρας και έγιναν κατ' εντολή και υπόδειξη του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ. Οπως τονίστηκε στη συνάντηση, είναι αναγκαία σήμερα η ενωτική διεθνιστική αντιπαράταξη των εργαζομένων στην παγκοσμιοποιημένη αντεργατική δράση του κεφαλαίου.

- Για ποιους λόγους είναι αναγκαία η ταξική δράση των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο;

- Η διεθνής ταξική δράση των εργαζομένων είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Και αυτό, γιατί, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, έχουμε την αχαλίνωτη δράση διεθνώς του κεφαλαίου, που επιχειρεί να πάρει πίσω κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Αυτή η δράση εκδηλώνεται μέσα από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τη μορφή είτε «θερμών» είτε «κοινωνικών» πολέμων. Οι εργαζόμενοι βιώνουν με οδυνηρό τρόπο αυτή τη δράση, μέσα από τις αντιλαϊκές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ, της Διεθνούς Τράπεζας, της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου κλπ. Τις επιλογές αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών προωθούν σε διάφορες χώρες υποτακτικές κυβερνήσεις και στηρίζουν συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Εχουμε, λοιπόν, ένα «μαύρο» μέτωπο κεφαλαίου, κυβερνήσεων, συνδικαλιστικών ηγεσιών, στο οποίο είναι άμεση, επείγουσα ανάγκη να αντιταχθεί ενωτικά, διεθνιστικά το ταξικό εργατικό κίνημα.

- Ποιες δράσεις και πρωτοβουλίες θα αναλάβει το ΠΑΜΕ;

- Το ΠΑΜΕ έχει κατανοήσει πως, πέρα από την ταξική αγωνιστική δράση μέσα στη χώρα, χρειάζεται αυτή η δράση να πάρει διεθνείς διαστάσεις. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός γύρω από αυτό το ζήτημα. Συμφωνήθηκε το ΠΑΜΕ να διερευνήσει τις προϋποθέσεις που υπάρχουν ή που μπορούν να δημιουργηθούν για κοινή ταξική δράση σε Βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με αντίστοιχα συνδικάτα των Βαλκανίων και μέσα από αυτή να δούμε συγκεκριμένη αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων της περιοχής, ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», που σήμερα ταλανίζει τα Βαλκάνια. Να εργαστούμε από κοινού προς μια τέτοια κατεύθυνση συμφωνήσαμε και με τους Τούρκους συναδέλφους και στις αρχές του 2000 θα προχωρήσουμε πιο συγκεκριμένα για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Παράλληλα, οι Τούρκοι συνδικαλιστές σχεδιάζουν διεθνή συνάντηση ταξικών συνδικάτων, σαν συνέχεια αυτής που έγινε στο Ορεν.

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβολή στην προσπάθεια διεθνούς αγωνιστικού συντονισμού σε κάθε κλάδο(2020-01-09 00:00:00.0)
Οταν οι εργάτες ξυπνάνε(2009-11-29 00:00:00.0)
Ευρεία συμμετοχή στη Διεθνή Συνάντηση(2002-11-12 00:00:00.0)
Πόλεμο στην εκμετάλλευση(2002-06-02 00:00:00.0)
Αναγκαία η διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη(2001-06-24 00:00:00.0)
Αγώνας ταξικός και με προοπτική!(2000-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ