Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να τιμωρηθούν στην κάλπη οι υπεύθυνοι»

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική
Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική
«Οι ευθύνες για τις καταστροφές από την πυρκαγιά είναι πολιτικές και ανήκουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», δηλώνει στο «Ρ» ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, και συνεχίζει: «Δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια έργα αντιπυρικής προστασίας στην περιοχή. Αντιπυρικές ζώνες, λιμνοδεξαμενές, κρουνοί ανεφοδιασμού κ.ά., δεν υπήρχαν σύμφωνα με την έκταση του κινδύνου. Τα επίγεια αντιπυρικά μέσα δεν επαρκούσαν γι' αυτήν την έκταση της πυρκαγιάς. Τα εναέρια μέσα, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, που θα μπορούσαν αμέσως να σβήσουν τη φωτιά στη γέννησή της, φάνηκαν ελάχιστα και κατόπιν εορτής. Μετά τις φωτιές φοβόμαστε για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Οι αγρότες, γενικότερα ο λαός της περιοχής πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους στην κάλπη.

Ζητάμε:

  • Αμεση καταγραφή των ζημιών αντικειμενικά και με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της περιοχής.
  • Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες μέσα από τον ΕΛΓΑ με κυβερνητική απόφαση και στο 100% της ζημιάς. Να μην εντάξουν τους πυρόπληκτους στα ΠΣΕΑ αλλά στον ΕΛΓΑ.
  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο πάγιο κεφάλαιο και στη ζημιά 6ετίας για τα οπωροφόρα δένδρα και μόνιμες εγκαταστάσεις κ.λ.π., που κάηκαν και που τόσα χρόνια χρειάζονται για να ξαναδώσουν καρπό.
  • Πάγωμα των δανείων των αγροτών για πέντε χρόνια.
  • Προνομιακή δανειοδότηση, με περίοδο χάριτος μιας πενταετίας για την ανασύσταση των γεωργικών δραστηριοτήτων.
  • Να γίνουν άμεσα έργα προστασίας στα καμένα εδάφη με όλες τις επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές έτσι που να μην υπάρχουν διάβρωση εδαφών και νέες καταστροφές από τις βροχές και καταιγίδες».

Με δήλωσή του ο Απ. Νάνος, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Μαγνησίας τονίζει: «Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, η οποία οφείλεται στην έλλειψη τεχνικών μέσων - εναέριων και επίγειων - στην ανυπαρξία υποδομών αντιπυρικής προστασίας και ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δε δίνουν καθόλου χρήματα για τη δασοπροστασία. Κι ενώ φέρουν και τα δύο κόμματα ευθύνες, στη Bουλή "κοκορομαχούν" για να τις αποποιηθούν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στα πρότυπα, δε, των αρχηγών των κομμάτων τους, βλέπουμε στη Θεσσαλία, να "κοκορομαχούν" ο περιφερειάρχης, με τον Νομάρχη Μαγνησίας, οι οποίοι και διοργανώνουν ξεχωριστές συσκέψεις για τις πυρκαγιές. Ο μεν εκπρόσωπος της κυβέρνησης διοργανώνει σύσκεψη με τον υφυπουργό Εσωτερικών, ο δε νομάρχης που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ συγκαλεί σύσκεψη δημάρχων. Κανείς τους, όμως, δεν αναφέρεται στην ουσία του προβλήματος. Κανείς τους δε λέει για την έλλειψη χρηματοδότησης στον τομέα της δασοπροστασίας, για τους δασοκτόνους νόμους, για την έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ά. Πρέπει όχι μόνο οι πυρόπληκτοι, αλλά γενικότερα ο λαός όταν έρθει η ώρα των εκλογών, να "κάψει τη γούνα" του δικομματισμού, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ και να παλέψει μαζί του για τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ