Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ζωτικός χώρος για τράπεζες - μεγαλοκατασκευαστές

Διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από τα αποθεματικά των Ταμείων αξιώνοντας «επενδύσεις» σε «φούσκες» ΑΕ Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας

Το άνοιγμα νέων ζωτικών χώρων, ικανών να υποδεχτούν το πλεονάζοντα υπερκέρδη τους, αξιώνουν οι τραπεζίτες και άλλοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Τέτοια διέξοδος είναι και η «αγορά κατοικίας», γύρω από την οποία διεκδικούν μερίδια τράπεζες και κατασκευαστικοί όμιλοι, αξιώνοντας για λογαριασμό τους νέα φοροπρονόμια και χωροταξικό σχεδιασμό τέτοιο που ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το χώρο.

Οι στοχεύσεις τους παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Γιούρομπανκ (Ομιλος Λάτση) κατά την παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Αγορά κατοικίας - τάσεις και επενδυτικές ευκαιρίες» που επιμελήθηκαν τα μεγαλοστελέχη της τράπεζας του Λάτση Ν. Καραμούζης και Γκ. Χαρδούβελης. Ο τελευταίος είχε χρηματίσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Το τραπεζικό κεφάλαιο, αποθρασυμένο από την εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, επιδιώκει επίσης να βάλει στο χέρι ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος (αντιπρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς) πρότεινε για «επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας» (ΑΕΕΑΠ). Πρόκειται για «επενδύσεις» τζόγου στη «φούσκα» των ακινήτων, οι τιμές των οποίων και οι όποιες αποδόσεις για τους μετόχους των ΑΕΕΑΠ ανεβοκατεβαίνουν με όρους χρηματιστηρίου.

Να σημειωθεί πως το τραπεζικό κεφάλαιο έχει ειδικές βλέψεις και συμφέροντα στο χώρο και για το σκοπό αυτό έχουν από καιρό προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικών εταιρειών «αξιοποίησης» ακίνητης περιουσίας. Τις στοχεύσεις τους αυτές έχουν υπηρετήσει πιστά τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ με σωρεία προκλητικών φοροαπαλλαγών, ελαφρύνσεων και με άλλες ρυθμίσεις.

Από την πλευρά του το κυβερνητικό στέλεχος (επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) Πλ. Σακελλάρης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο ενίσχυσης των επιχειρηματιών, όπως με την εφαρμογή των συμπράξεων ανάμεσα στο κράτος και ιδιωτικά κεφάλαια, στο νόμο για την πώληση και ταυτόχρονη μακροχρόνια ενοικίαση ακινήτων του Δημοσίου (sale-leasebacK) κ.ά.

Τις δικές τους αξιώσεις προβάλλουν και οι κατασκευαστικοί όμιλοι. Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΑΕ υπογράμμισε την «ανάγκη κατάλληλου φορολογικού και χωροταξικού σχεδιασμού για τα ακίνητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ