Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα τακτική για τα υψώματα Γκολάν;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στείλει στον Σύρο Πρόεδρο, διά μέσου μυστικών καναλιών, μηνύματα, με τα οποία δηλώνει έτοιμος «να πληρώσει το τίμημα της ειρήνης». Αυτό υποστηρίζει η ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», επικαλούμενη ανώτερες ισραηλινές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ολμέρτ, έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τον Αμερικανό Πρόεδρο, αξιοποίησε Γερμανούς και Τούρκους διπλωμάτες για να μηνύσει στον Μπάσαρ αλ Ασαντ, ότι το Ισραήλ «γνωρίζει ότι θα πρέπει να επιστρέψει τα υψώματα του Γκολάν, για να κερδίσει την ειρήνη» και ότι ο ίδιος «είναι έτοιμος να αναλάβει αυτή την ευθύνη». Ταυτόχρονα, φέρεται να ζητά από το Σύρο Πρόεδρο, εκτός από οριστική ειρήνη σε αντάλλαγμα με την επιστροφή των εδαφών, να ακυρώσει «τη συμμαχία της χώρας του με τη "Χεζμπολάχ", με το Ιράν, τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις. Είστε εσείς έτοιμος να πάψετε να υποστηρίζετε την τρομοκρατία; Να αναλάβετε τις ευθύνες σας;».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί επίσημη συριακή απάντηση, αλλά ότι η Δαμασκός, γενικότερα, δείχνει «διάθεση» επανάληψης ενός είδους διαλόγου, καταρχάς, ανεπίσημου και στη συνέχεια επίσημου. Το δημοσίευμα δε σχολιάστηκε από την ισραηλινή ή συριακή κυβέρνηση. Εντούτοις, γεγονός είναι ότι συνεργάτης του Ολμέρτ, πριν από λίγες μέρες, τόνιζε ότι το Ισραήλ «διάκειται θετικά σε ένα διάλογο με τη Συρία».

Η προοπτική, πάντως, ολικής αποχώρησης από τα κατεχόμενα υψώματα Γκολάν (που είναι πλούσια σε νερό και καλλιέργειες και αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης) δε βρίσκει σύμφωνους, με βάση δημοσκόπηση, την πλειοψηφία (88%) των Ισραηλινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ