Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα στοιχεία για τα κολαστήρια της CIA στην Ευρώπη

Νέα στοιχεία για τις μυστικές φυλακές της CIA που λειτούργησαν οι ΗΠΑ από το 2001 σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, που επέτρεπε τη φυλάκιση στην Ευρώπη «υπόπτων για τρομοκρατία», έφερε χτες ο Ντικ Μάρτι, ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη δεύτερη έκθεσή του για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, ο Ελβετός γερουσιαστής αναφέρει πως συνεργασίες, τόσο «δημόσιες» όσο και «μυστικές», αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, στη βάση μιας συμφωνίας που συνήφθη στις 4 Οκτώβρη 2001.

Η συμφωνία χρησίμευσε επίσης ως «πλατφόρμα για διμερείς συμφωνίες, που ήταν κι αυτές, εννοείται, μυστικές», σύμφωνα με τον Ντ. Μάρτι.

Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων περιλαμβάνονταν «γενικές άδειες υπερπτήσεων για αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις που σχετίζονταν με επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», καθώς και η προσφορά «αρωγής» προς κράτη που αντιμετωπίζουν «τρομοκρατικές απειλές». Στην έκθεση αποκαλύπτεται πως κέντρα κράτησης της CIA λειτουργούσαν στην Πολωνία και τη Ρουμανία από το 2003 έως το 2005 με τη συμφωνία των προέδρων των δύο χωρών.

Και η ελληνική κυβέρνηση είναι μπλεγμένη σε αυτή την υπόθεση παρόλο που πολλές από τις κυβερνήσεις χωρών διαψεύδουν, όπως και η δική μας, τη συμμετοχή.

Ωστόσο, ο Ελβετός γερουσιαστής επιμένει: «Υπάρχουν σήμερα αρκετά στοιχεία για να δηλώσουμε πως μυστικά κέντρα κράτησης υπό τη διαχείριση της CIA υπήρξαν πράγματι στην Ευρώπη, μεταξύ του 2003 και του 2005, κυρίως στην Πολωνία και τη Ρουμανία» και προσθέτει «από τις πηγές μας, που προέρχονται εξίσου από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και από τις ενδιαφερόμενες χώρες, είχαμε την επιβεβαίωση, σαφή και λεπτομερή, πως αυτές οι δύο χώρες φιλοξένησαν μυστικά κέντρα κράτησης στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος της CIA που εκπονήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001».

Ταυτόχρονα, χτες λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξη στην Ιταλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, άρχισε στο Μιλάνο η δίκη των 26 πρακτόρων της CIA και πρώην ηγετικών στελεχών των ιταλικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών με την κατηγορία της απαγωγής του Αιγύπτιου ιμάμη Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ στο Μιλάνο το 2003 και τη μεταφορά του στη συνέχεια στην Αίγυπτο, όπου, όπως καταγγέλλει, βασανίστηκε κατά την ανάκρισή του. Πρόκειται για την πρώτη δίκη που διεξάγεται στην Ευρώπη για τις πτήσεις και τις μυστικές μεταφορές από τη CIA.

Ο εισαγγελέας Αρμάντο Σπατάρο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση θα δείξει την ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με «πλήρη σεβασμό των νόμων των δυτικών δημοκρατιών μας» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε την τιμωρία των τρομοκρατών, αλλά στις δικαστικές αίθουσες».

Σημειώνεται ότι κανένας από τους 26 Αμερικανούς κατηγορούμενους δεν παρευρίσκονταν στο δικαστήριο, καθώς τόσο η σημερινή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι όσο και η προηγούμενη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισαν να μη ζητήσουν την έκδοση των Αμερικανών, όπως είχε ζητήσει η εισαγγελία του Μιλάνου, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση τέτοιου αιτήματος θα την απορρίψει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ