Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Με το ΠΑΜΕ μπροστά»

Μαχητικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Το δικό τους δυνατό μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν χτες βράδυ οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης με τη δυναμική συγκέντρωση και συλλαλητήριο που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Με υψωμένα τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, τα ανυπότακτα λάβαρα των εργατικών αγώνων, οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της πόλης κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης και έδειξαν ότι η Θεσσαλονίκη εκτός από «Πρωτεύουσα της ανεργίας. Βασιλεύουσα του ΝΑΤΟικού πολέμου στα Βαλκάνια. Νύμφη του Βορρά Ανώνυμη Εταιρεία», όπως έγραφε το μεγάλο πανό της συγκέντρωσης, είναι και πόλη ταξικών αγώνων για ψωμί, δουλιά, μόρφωση, δωρεάν δημόσια υγεία, για την υπεράσπιση βασικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Είναι πόλη όπου δυναμώνει η αντίσταση των εργαζόμενων στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - πλουτοκρατίας.

Τα μεγάλα πανό στην πλατεία μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου έδιναν το στίγμα του αγωνιστικού παλμού της συγκέντρωσης: «Δε θα περάσουν. Δε θα εφαρμοστούν» - ΠΑΜΕ, «Με το ΠΑΜΕ μπροστά, ούτε βήμα πίσω», - Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων, «Δε θα περάσει η κατάργηση της Κοινωνικής ασφάλισης» - Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Μετά την ομιλία και την έγκριση του ψηφίσματος η μεγάλη εργατική συγκέντρωση ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης που δονήθηκαν από τα συνθήματα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι. Με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», «Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά».

Η ένταση των συνθημάτων και η οργή του κόσμου έφθασε στο αποκορύφωμα όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το α μερικάνικο προξενείο στην Τσιμισκή όπου μέσα από τα στήθη χιλιάδων διαδηλωτών ξεχύθηκαν τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Killers go home» και «Δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας και μπρος».

«Με τον δήθεν "κοινωνικό διάλογο" που αρχίζουν σήμερα», τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Γιάννης Νιβουρλής, στέλεχος του ΠΑΜΕ από το χώρο των Εμφιαλωμένων Ποτών και γενικός γραμματέας του σωματείου της «Μαλαματίνα», «στόχος τους είναι να αποτελειώσουν την κατάκτηση της εργατιάς, που λέγεται 8ωρη απασχόληση... Αυτός ο κοινωνικός διάλογος που αρχίζει σήμερα, όπως και οι προηγούμενοι, έχει προαποφασισμένο το αποτέλεσμα, που το υπαγορεύει έτσι κι αλλιώς το πολυεθνικό κεφάλαιο, το προωθεί η κυβέρνηση και το έχει ήδη αποδεχτεί, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», υπογράμμισε ο ομιλητής, «και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες της Θεσσαλονίκης γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει "κοινωνικός διάλογος". Σημαίνει ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα που ακόμα διατηρεί η εργατική τάξη. Σημαίνει πως όποιοι από το συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμάζονται να συμμετέχουν σ' αυτόν, με οποιοδήποτε πρόσχημα, ξεπουλούν και προδίδουν συνειδητά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γίνονται συνένοχοι και συμμέτοχοι της πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενος στη θέση του ΠΑΜΕ ο Γιάννης Νιβουρλής τόνισε: «Το ΠΑΜΕ καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά και τα συγκεκριμένα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και την πολιτική της συνολικά. Υπερασπίζεται την πλήρη απασχόληση, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαιτεί να δοθούν πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις που στο όνομα του κεφαλαίου τις αφαίρεσε η κυβέρνηση. Δεν παραχωρεί και δε διαπραγματεύεται ούτε το ελάχιστο από τις κατακτήσεις που διατηρεί ακόμα η εργατική τάξη της χώρας».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Γιάννης Νιβουρλής υπογράμμισε ότι ο δρόμος του αγώνα του ΠΑΜΕ είναι «δρόμος χωρίς επιστροφή» που μέσα απ' αυτόν θα στείλουμε ισχυρό μήνυμα αντίστασης προς την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, κάνοντας αρχή από τη μεγάλη κινητοποίηση στις 2 του Σεπτέμβρη και με τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουμε μέχρις ότου ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές των όποιων κυβερνήσεων».

Το ψήφισμα

Τα αιτήματα που περιέχονται στο ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα η συγκέντρωση είναι: Να αποσύρει τα αντεργατικά της μέτρα η κυβέρνηση. Να αποσυρθεί η ΓΣΕΕ από τον σικέ «διάλογο». Μέτρα επιβίωσης των ανέργων. Αμεση γενικευμένη νομοθετική εφαρμογή του 35ωρου, με 7ωρο, 5ήμερο και εξαήμερη εξασφάλιση. Κατάργηση υπερωριών και υπερεργασίας. Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια και υποχρεωτική. Αμεση καταβολή στα ασφαλιστικά ταμεία των οφειλών της εργοδοσίας και του κράτους.

Μακεδονία - Θράκη

Αγωνιστική απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Μακεδονίας και Θράκης, ενώ σ' όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας πολύ ικανοποιητική κρίθηκε η συμμετοχή της νεολαίας.

Στην Αλεξανδρούπολη η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης και ακολούθησε πορεία στο κέντρο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τάσος Βλησίδης, μέλος της διοίκησης της Α` ΕΛΜΕ.

Στη συγκέντρωση της Καβάλας που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης συμμετείχαν μέλη πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, συνταξιουχικών οργανώσεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων κλπ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πέτρος Ταχματζίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και γραμματέας της ΕΣΑΚ Καβάλας, ενώ χαιρέτισε εκπρόσωπος των σωματείων του ΙΚΑ και ΤΕΒΕ. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στις Σέρρες οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο μετά από το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε πικετοφορία, ενώ τις προηγούμενες μέρες συνδικαλιστές περιόδευσαν σε εργοστάσια μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό. Επίσης πορείες εργαζομένων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Βέροια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ