ΡΑΜΑΛΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-
Μετά το τέλος της χτεσινής συνάντησης των Αιγύπτιων αξιωματούχων με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σόλομον Μπεν-Αμί, ο Αμρ Μούσα δήλωσε πως το «Ισραήλ κατανοεί με ακρίβεια και σαφήνεια τι ακριβώς δε θα αποδεχτούν οι Αραβες» σε σχέση με μία συμφωνία ειρήνης για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, ο Μούσα ξεκαθάρισε τι δεν έχει θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών η αιγυπτιακή πρωτοβουλία μεσολάβησης. Οπως είπε, στις συνομιλίες «δεν περιλαμβάνεται το σχέδιο διεθνοποίησης της Ιερουσαλήμ, ή μία πολυμερής αρχή εξουσίας στην πόλη επειδή τέτοιες ιδέες δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο». Ο Μπεν Αμί από την πλευρά του αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τη χτεσινή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του «πολύ σημαντική», προσθέτοντας σιβυλλικά: «Είμαστε πολύ ανοιχτοί προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές ανάμεσα σε εμάς και τους Παλαιστίνιους».
Εντούτοις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ διαμήνυε προς την παλαιστινιακή αρχή στη Ραμάλα πως δε θα θυσιάσει την παραμονή του στην εξουσία με αντίτιμο την εξασφάλιση μίας συνθήκης ειρήνης. Γι' αυτό και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το αντιπολιτευόμενο κόμμα Λικούντ.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Εχούντ Μπάρακ, σε δύο από τους μεγαλύτερους ραδιοσταθμούς του Ισραήλ, οι πιθανότητες για τη σύναψη μίας συμφωνίας ειρήνης είναι 50-50, εκτιμώντας πως σε λίγες βδομάδες θα φανεί εάν είναι δυνατή μία τέτοια πιθανότητα. Υποστήριξε, όμως, απευθυνόμενος προς τους Παλαιστίνιους ότι «δεν είναι διατεθειμένος να συνάψει μαζί τους ειρήνη με οποιοδήποτε τίμημα», καταλήγοντας πως αν αποτύχουν οι τρέχουσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα ζητήσει από τον ηγέτη του κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, να προσχωρήσει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Μπάρακ υπενθύμισε με τρόπο πως «ο ηγέτης του Λικούντ δε θα προσχωρήσει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες».
Σχετικά αισιόδοξος ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών...
Την αισιοδοξία του πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταληχθεί κάποιας μορφής ειρηνευτική συμφωνία για το μεσανατολικό ζήτημα εξέφρασε χτες ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Θόρνμπγιορν Ζάγκλαντ, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στην Αλεξάνδρεια.
Ο Ζάγκλαντ δήλωσε συγκεκριμένα πως «ο χρόνος περνά γρήγορα και πως είναι απαραίτητη η επίτευξη μίας συμφωνίας αυτό το φθινόπωρο, ώστε να μη χάσουν οι Παλαιστίνιοι μία ακόμη ευκαιρία». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει το «ευαίσθητο ζήτημα» των περίπου 3.500.000 Παλαιστίνιων προσφύγων, εκφράζοντας την υποστήριξη της Νορβηγίας και της διεθνούς κοινότητας «στη χορήγηση μίας οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση που επιτευχθεί η συμφωνία».
Προτεραιότητα των Παλαιστινίων πρέπει να είναι οι πολιτικοί τους στόχοι και όχι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας παλαιστινιακού κράτους στις 13 του Σεπτέμβρη, δήλωσε χτες ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο, επιβεβαιώνοντας τρόπον τινά τις φήμες αλλά και τις σοβαρές ενδείξεις πως θα αναβληθεί για μία ακόμη φορά η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης, που έχει προαναγγελθεί για τις 13 του Σεπτέμβρη.
Μιλώντας χτες στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος αξιωματούχους, που υπήρξε ένας από τους διαπραγματευτές της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις τελευταίες συνομιλίες με το Ισραήλ, υπογράμμισε ότι η ημερομηνία της 13ης του Σεπτέμβρη «δεν πρέπει να αποτελέσει σε κάθε περίπτωση το χρονικό ορόσημο για τους Παλαιστίνιους προκειμένου να ανακηρύξουν το ανεξάρτητο κράτος τους». Και ο Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο συνέχισε λέγοντας πως σ' αυτή τη χρονική συγκυρία οι «Παλαιστίνιοι πρέπει να ενδυναμώσουν τους στόχους τους στο πολιτικό πεδίο», εννοώντας μεταξύ άλλων την περαιτέρω αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, αλλά ιδίως από την ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε να μπορέσει να γίνει αυτή η πόλη κάποτε η πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, και τέλος το δικαίωμα επαναπατρισμού των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων.