Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ουδέν μονιμότερον του ... επικουρικού

Η κυβέρνηση της ΝΔ διευρύνει με προεκλογικό χρώμα παλιότερες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ

Τη διεύρυνση του θεσμού των επικουρικών γιατρών - που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ - με προεκλογικές υποσχέσεις, καθώς και την κάλυψη των εκρηκτικών ελλείψεων με την παράταση της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογίες που κατέθεσε χτες στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες, που ήδη συζητείται στη Βουλή.

Η τροπολογία για τους ειδικευόμενους προβλέπει την παράταση της θητείας τους για ένα εξάμηνο - με την προοπτική δωδεκάμηνου - εφόσον το ζητήσουν και μετά από απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να επικαλύψει τις προεκλογικές υποσχέσεις για 1.200 προσλήψεις ειδικευόμενων, όταν δεν είχαν εγκριθεί ούτε τα απαραίτητα κονδύλια.

Η προώθηση αυτής της τροπολογίας απ' την κυβέρνηση στηρίχτηκε στη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ και «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών», που στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ψήφισαν υπέρ της παράτασης της παραμονής των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία. Την πρόταση αυτή καταψήφισαν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και η ΑΡΣΙ. Μάλιστα, οι τρεις παρατάξεις ψήφισαν θετικά, σε αντίθεση με τη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που είχε ταχθεί κατά της συνέχειας μετά την ειδίκευση.

Η άλλη τροπολογία αφορά στη διεύρυνση του θεσμού των επικουρικών γιατρών, που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προβλέπει ότι οι επικουρικοί γιατροί θα διορίζονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής (πλην των Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης μέχρι ένα χρόνο. Ωστόσο, όμως, με απόφαση του υπουργού Υγείας ο επικουρικός γιατρός μπορεί να αποσπαστεί για έξι μήνες σε οποιαδήποτε υγειονομική μονάδα της χώρας.

Οι ρυθμίσεις για τους επικουρικούς γιατρούς και τους ειδικευόμενους αποτελούν το πρελούντιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, που προωθούνται απ' τις κοινοτικές οδηγίες και ενσωματώθηκαν - παρότι έγινε αναστολή με άρθρα του νόμου 3527/2007 - στην εθνική νομοθεσία.

Επίσης, με άλλη τροπολογία, η κυβέρνηση μειώνει το χρόνο της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου σε 12 από 15 μήνες.

Παράταση της ρύθμισης

Την παράταση της ρύθμισης για ένα ακόμη εξάμηνο, που επιτρέπει τη λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων με το λεγόμενο παλιό καθεστώς, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στο μεταξύ με απόφαση του Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη θα εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο τα χρηματικά εντάλματα για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Η απόφαση του δικαστηρίου δέχεται ότι ο τρόπος κατάρτισης των εφημεριών από τα νοσοκομεία, και μετά την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 3527/2007, δεν έγινε από «πρόθεση καταστρατήγησης των νομοθετικών διατάξεων, αλλά από συγγνωστική πλάνη» και γι' αυτό δικαιολογείται η θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων, καθώς και όσων θα εκδοθούν έως το τέλος του 2007.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ