Συντονισμένες προσπάθειες να διασώσουν την «ουσία» του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις μεταξύ τους αντιθέσεις καταβάλλουν οι κυβερνήσεις των κρατών -μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον επόμενο μήνα.
Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρείται ένας αντιδραστικός «συμβιβασμός», για την επίτευξη του οποίου εργάζεται πυρετωδώς η γερμανική προεδρία, αλλά και ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί.
Την ανάγκη του συμβιβασμού στο θέμα της συνταγματικής συνθήκης υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 21 και 22 Ιούνη. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Europe 1», την επομένη της συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον Ν. Σαρκοζί, ο Μπαρόζο τόνισε ότι οι προτάσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας για μια «απλοποιημένη συνθήκη», που θα αντικαταστήσει το «ευρωσύνταγμα», «είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων για την επίλυση του θέματος της συνταγματικής συνθήκης».
«Αυτό που ενδιαφέρει τα υπόλοιπα κράτη - μέλη είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τον κανόνα της ομοφωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, στη συνάντηση, σε δηλώσεις που έκανε το προηγούμενο βράδυ στις Βρυξέλλες, τάχτηκε υπέρ της σύνταξης μιας απλοποιημένης κοινοτικής Συνθήκης, η οποία θα έχει περιορισμένο αριθμό άρθρων. Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί πρότεινε τη θεσμοθέτηση της θέσης προέδρου της ΕΕ μακράς θητείας, ενώ τάχθηκε υπέρ των ενισχυμένων συνεργασιών, δηλαδή υπέρ της δυνατότητας ορισμένων μόνο εκ των κρατών - μελών της ΕΕ να αναπτύσσουν ενισχυμένες μορφές συνεργασίας σε τομείς τους οποίους συμφωνούν. Επίσης τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του αριθμού των αποφάσεων που θα μπορούν στο μέλλον να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία (κατάργηση του βέτο).
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μπορεί να αποφασιστεί η σύγκληση μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, η οποία «θα μπορούσε να αρχίσει τις εργασίες της από τον Ιούλιο». Ακόμα ανέφερε ότι «μπορούμε, στη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2007, να έχουμε μια νέα συνθήκη που θα επικυρωθεί στη συνέχεια από τα κράτη -μέλη», πρόσθεσε ο Μπαρόζο. Επιδίωξη του Σαρκοζί είναι αυτή η «απλοποιημένη» συνταγματική συνθήκη της ΕΕ να κυρωθεί όχι πλέον με δημοψήφισμα, αλλά από το γαλλικό κοινοβούλιο (του οποίου η Κάτω Βουλή εκλέγεται προσεχώς σε δύο φάσεις, την 10η και 17η Ιουνίου).
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη σε σχέση με τα όσα υποστήριζε στο παρελθόν και δήλωσε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι το ερώτημα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δεν είναι της παρούσας φάσης και ότι αφού τελειώσουν οι διαβουλεύσεις σε σχέση με τη νέα κοινοτική συνθήκη θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος μεταξύ των κρατών -μελών για διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα σύνορα της Ευρώπης και ποιες είναι οι δυνατότητες που έχει να ενσωματώνει συνεχώς νέα κράτη - μέλη.
Ο Νικολά Σαρκοζί δεν ανέφερε ότι τάσσεται αυτή τη στιγμή υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ επί του θέματος αυτού ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε πως για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, οφείλει να σημειώσει ότι η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.