Παρασκευή 18 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογικοί ρυθμοί και «ατζέντα»
  • Πληθαίνουν τα τηλεοπτικά «διαγγέλματα» του Κ. Καραμανλή, πυροδοτεί τη δικομματική πόλωση, μοιράζει κάλπικες υποσχέσεις στους «οικονομικά ασθενέστερους», αποσιωπά τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις την επομένη των εκλογών...
  • Καταιγισμός υπουργικών δηλώσεων για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Με προεκλογική «ατζέντα» και σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή το σύνολο σχεδόν των υπουργών προεξοφλεί ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο, τροφοδοτώντας με συνεχείς δηλώσεις τους τον κουρνιαχτό της εκλογολογίας.

Πλήθος είναι οι ενδείξεις που συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση:

-- Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα διαγγέλματα του Κ. Καραμανλή το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Χτες έκρινε σκόπιμο να κάνει μια ακόμα δήλωση μετά τη συνάντηση με το νέο προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.

-- Κλιμακώνει τις φραστικές επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τη δικομματική πόλωση. Επιχειρεί μάλιστα να περάσει στην «αντεπίθεση» στο θέμα των ομολόγων, επιχειρώντας να περιορίσει την πολιτική ζημιά που έχει υποστεί.

-- Εχει αρχίσει να μοιράζει αφειδώς κάλπικες υποσχέσεις προς τους «οικονομικά ασθενέστερους» και εντείνει την ψηφοθηρία προσφέροντας άθλιες παροχές - ψίχουλα.

-- Την ίδια στιγμή επιχειρεί να αποκρύψει τις αντεργατικές ανατροπές που έχει δρομολογήσει για μετά τις εκλογές (Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Παιδεία, κ.ά.), ενισχύοντας την επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου.

-- Εχει αρχίσει να βγάζει προς τα έξω τα εκβιαστικά διλήμματα με τα οποία θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Η δημοσιονομική εξυγίανση απελευθερώνει νέους πόρους για πολιτικές που βελτιώνουν το παρόν και διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον», επανέλαβε χτες ο Κ. Καραμανλής, κλείνοντας το μάτι προς τους οικονομικά ασθενέστερους, αποφεύγοντας σκόπιμα να γίνει πιο συγκεκριμένος και αποκρύβοντας επιμελώς ότι τη «δημοσιονομική εξυγίανση» την έχουν πληρώσει και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριζε με πάσα σοβαρότητα ότι «το βιοτικό επίπεδο του λαού βελτιώνεται» και όποιος δεν το βλέπει «ζει σε μια δική του εικονική πραγματικότητα»!

Ο Ε. Αντώναρος απέφυγε να δηλώσει το παραμικρό για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, σε ευθεία συνεννόηση με τις Βρυξέλλες. «Το Ασφαλιστικό είναι θέμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Δεν αλλάζει τίποτα», επαναλάμβανε μονότονα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, αποφεύγοντας βέβαια να δώσει την παραμικρή απάντηση στην ερώτηση αν μπορεί να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται μετά τις εκλογές είτε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είτε να μειωθούν οι συντάξεις είτε να αυξηθούν οι εισφορές...

Εκλογολογία σε πρώτο πλάνο

Εντύπωση την ίδια στιγμή προκαλεί ο καταιγισμός των δηλώσεων υπουργών για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ερμηνεύοντας προφανώς τον πρωθυπουργικό χρησμό ότι «θα γίνουν στην ώρα τους».

Πιο βιαστικός απ' όλους εμφανίζεται ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος δε δίστασε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος και για εκλογές τον Ιούνη! «Αν αποφασίσει η κυβέρνηση για γενικότερους λόγους, μπορεί ο υπουργός Οικονομίας να πει όχι, δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκλογές; Το μεγάλο έργο στην οικονομία έχει ολοκληρωθεί», απάντησε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια εκπομπής της ΝΕΤ αν είναι έτοιμος στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός έκανε τον Ιούνη εκλογές. Παράλληλα, άφησε να διαφανεί ότι παρά τα αντιθέτως λεγόμενα θα υπάρχει παροχολογία, αλλά οι παροχές θα είναι άθλιες. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας υποσχέθηκε ότι «μέσα στην τετραετία θα δώσουμε το επίδομα για τις τρίτεκνες οικογένειες και έτσι θα εξομοιωθούν οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους».

Τη θέση ότι «είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα που διαμορφώνονται» εξέφρασε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ έδειξε το φθινόπωρο για τις εκλογές. «Οι γυναίκες κόβουν χρόνια, οι έφηβοι προσθέτουν. Εμείς είμαστε στη μέση», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο επανέλαβε ότι «οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα... Πολιτική σταθερότητα, ώστε να προωθούνται με ασφάλεια τα προγράμματα που εκπονούνται από τις κυβερνήσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης, ερωτηθείς για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έδειξε το φθινόπωρο: «Ενα είναι βέβαιο: Ξεκίνησαν τα μπάνια του λαού. Και κανένας δεν πρόκειται να τα διαταράξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ έγινε πιο συγκεκριμένος λέγοντας ότι «καλύτερη εποχή - κατά τη γνώμη του - είναι να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, επικαλέστηκε τις ήττες του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση και στις φοιτητικές εκλογές για να υποστηρίξει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει συμβιβαστεί με την ήττα και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».

Την ίδια στιγμή, «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν ξεκινήσει τις προεκλογικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις φίλων τους και βάζουν και τα εκλογικά διλήμματα. Για παράδειγμα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της ΝΔ υποστήριξε ότι «το δίλημμα των επόμενων εκλογών όποτε και αν γίνουν αυτές θα είναι μεταρρύθμιση ή στασιμότητα»... Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι «την ερχόμενη τετραετία θα διαμορφωθεί μια νέα πολιτική ατζέντα...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ