Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ - ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Νεκρός εργάτης μέσα σε σιλό τέφρας

Τις συνέπειες της ραγδαίας εργολαβοποίησης υπηρεσιών, στο όνομα του «ανταγωνισμού», πληρώνουν με τη ζωή τους οι εργαζόμενοι

Την τελευταία του πνοή μέσα στο σιλό τέφρας κάτω από τα ηλεκτροστατικά φίλτρα της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, άφησε το μεσημέρι της Τρίτης ο 42χρονος εργάτης Μόρφης Μορφίδης, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Το νέο φρικτό εργοδοτικό έγκλημα έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των εργαζομένων, που καθημερινά δουλεύουν μέσα σε συνθήκες πλήρους έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική της ΔΕΗ και της εκάστοτε κυβέρνησης του δικομματισμού, που στο όνομα του ανταγωνισμού μειώνει το προσωπικό της επιχείρησης, προσλαμβάνει εποχικό, ανεκπαίδευτο και φθηνό εργατικό δυναμικό, είτε απευθείας είτε μέσω εργολάβων. Αντιδρώντας στο νέο εργοδοτικό έγκλημα, χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Ο Μόρφης Μορφίδης δούλευε για τη ΔΕΗ μέσω εργολάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προσληφθεί μόλις την περασμένη βδομάδα για να δουλέψει στην εργολαβία καθαρισμού του σιλό τέφρας της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία είχε βγει εκτός λειτουργίας για να γίνουν εργασίες συντήρησης και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ έπρεπε να ξαναλειτουργήσει χθες, Τετάρτη.

Το δυστύχημα έγινε στις 2.40 το μεσημέρι της Τρίτης. Ο 42χρονος εργάτης μπήκε στη βάση του σιλό, σε ένα χώρο περίπου 50Χ50 εκατοστών, για να καθαρίσει την τέφρα από τα τοιχώματα. Η υγροποιημένη τέφρα έπεσε πάνω του, κατέκλυσε το χώρο. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι συνάδελφοί του, όμως, όταν κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, ήταν ήδη νεκρός. Είχε πεθάνει από ασφυξία.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ο Μ. Μορφίδης πήγε σαν «πρόβατο στη σφαγή». Οι κανονισμοί απαγορεύουν την είσοδο στο σιλό από το συγκεκριμένο σημείο. Ομως καμία απαγορευτική πινακίδα δεν υπάρχει, ούτε και καμία ταινία ασφαλείας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο καθαρισμός γίνεται από πάνω προς τα κάτω. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπαίνουν στο σιλό με ανεμόσκαλες και να καθαρίζουν την τέφρα χτυπώντας με δονητή τσιμέντου τα τοιχώματα, κατεβαίνοντας. Αυτό γινόταν όσο ο καθαρισμός πραγματοποιούνταν από ειδικευμένους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Σε αγώνα για να ανατραπεί η κατάσταση ασυδοσίας που επικρατεί στα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ, στο όνομα του ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσουν οι εργάτες να πληρώνουν με τη ζωή τους τα κέρδη της ΔΕΗ και των εργολάβων, καλεί, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας. Και ξεκαθαρίζει πως «μόνο οι εργαζόμενοι έχουν λόγους να ανατρέψουν αυτή την πολιτική».

Στη Ζάκυνθο

Χθες, εξάλλου, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Τάκη Στρούζα, προχώρησε σε κατάληψη του ΙΚΑ Ζακύνθου, μετά την άρνηση του Ιδρύματος να αναγνωρίσει ως εργατικό «ατύχημα» το θάνατο του 34χρονου οικοδόμου Αστρίτ Σούφα, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή από ηλεκτροπληξία πάνω σε σκαλωσιά οικοδομής, στο χωριό Μαριές. Η δυναμική κινητοποίηση του ΕΚΖ έκαμψε την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης του ΙΚΑ και προσωπικά της διευθύντριας, η οποία δεσμεύτηκε πως μέχρι αύριο Παρασκευή θα διευθετηθεί το γραφειοκρατικό μέρος της υπόθεσης και θα καταχωρηθεί ως εργατικό «ατύχημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ