Διατάξεις που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, περιλαμβάνει η διεθνής «Σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη διαφθορά», που ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής.
Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, με πρόσχημα το χτύπημα της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς οι διατάξεις του «τρομονόμου» που ψηφίστηκε για τη δίκη της «17 Νοέμβρη». Διατάξεις που καταλύουν μια σειρά από δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τις κείμενες διατάξεις.
Στη Σύμβαση ενισχύεται η δυνατότητα απέλασης αλλοδαπού ή έκδοσης σε άλλο κράτος Ελληνα πολίτη. Ο Α. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι προβλέπεται απέλαση αλλοδαπού ακόμα και χωρίς την ύπαρξη διεθνούς συμφωνίας και έφερε ως παράδειγμα τον πρόεδρο των Πακιστανών της χώρας μας: Μας ζητάει, είπε, το Πακιστάν, που είναι δικτατορία, την έκδοση των Πακιστανών που κατήγγειλαν τις απαγωγές και με βάση τη σύμβαση αυτή μπορεί να γίνει η απέλαση ακόμα και χωρίς την ύπαρξη σχετικής σύμβασης, απλώς και μόνο με πολιτική συμφωνία με την κυβέρνηση του Πακιστάν. Η πρόβλεψη αυτή, τόνισε, είναι ένα βήμα παραπέρα για τη δυνατότητα έκδοσης και ημεδαπού και αλλοδαπού.
Κατήγγειλε δε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες μπορεί να οδηγήσει στη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για διάφορες χρήσεις.
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας, είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα από τα ισχύοντα για την απαγόρευση έκδοσης ημεδαπών, ενώ διασφαλίζεται η απαγόρευση έκδοσης αλλοδαπών που διώκονται για την πολιτική τους δράση «υπέρ της ελευθερίας». Για δε την ανταλλαγή πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «ένα θετικό βήμα» για την αντιμετώπιση «των ποινικά κολάσιμων αδικημάτων».