Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετοιμάζονται για χειμώνα

«Οι ηλίθιοι» στο «Βρετάνια»
«Οι ηλίθιοι» στο «Βρετάνια»
Από Αύγουστο χειμώνα. Τρόπος του λέγειν βέβαια, αλλά σίγουρο σε ό,τι αφορά στη θεατρική ζύμωση που έχει ήδη ξεκινήσει, για την ερχόμενη θεατρική περίοδο. Μπορεί να είναι λίγοι ακόμη αυτοί που έχουν καταλήξει και ξεκινούν πρόβες, αλλά έχει ενδιαφέρον να πάρουμε μια μικρή γεύση από αυτά που θα ανέβουν στις αθηναϊκές σκηνές.

  • Με το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές «Δυτική αποβάθρα» θα ανοίξει η χειμερινή αυλαία του Υπογείου του «Θεάτρου Τέχνης», που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λαζάνης. Τη μετάφραση υπογράφει ο Βασίλης Παπαβασιλείου.
  • Δύο έργα προς τιμήν του Ιάκωβου Καμπανέλλη θα ανεβάσει το «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη. Πρόκειται για το «Βίβα Ασπασία» και το πρόσφατα γραμμένο «Τελευταία πράξη» που είναι συνέχεια του γνωστού έργου «Οδυσσέα γύρισε σπίτι».
  • Ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Φάσμα» θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του στην Κεντρική Σκηνή του «απλού Θεάτρου» με την επανάληψη της «Νεκρής ζώνης» με τους Ηλία Λογοθέτη, Στέλιο Καλογερόπουλο, Γιώργο Μωρόγιαννη και Δημοσθένη Παπαδόπουλο. Στη Νέα Σκηνή θα ανέβει το άπαιχτο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μπάιαν Φρίελ «Ο Θαυματοποιός» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου και φωτισμούς Ανδρέα Σινάνου. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Ερση Μαλικένζου, Δημήτρης Οικονόμου. Τέλος, ο καλλιτεχνικός οργανισμός προγραμματίζει, επανερχόμενος στην πρότασή του, να παρουσιάσει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2001, τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου με τους: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμου Σκιαδαρέση και Γιώργο Κέντρο.
  • Στο θέατρο «Πολιτεία», στις αρχές του 2001, ο Σωτήρης Χατζάκης διασκευάζει και σκηνοθετεί το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο τελευταίος πειρασμός».
  • Το έργο των Ρενέ Ταίηλορ και Τζόζεφ Μπολόνια «Ηρθες και θα μείνεις» ανεβάζει η Κάτια Δανδουλάκη στο ομώνυμο θέατρό της, τον ερχόμενο χειμώνα σε συνεργασία με τον Βασίλη Τσιβιλίκα. Η απόδοση είναι του Μάριου Πλωρίτη, η σκηνογραφία του Γιώργου Γαβαλά, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.
  • Η κωμωδία του Νηλ Σάιμον «Οι Ηλίθιοι» θα ανέβει στο θέατρο «Βρετάνια», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Ερμηνεύουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ντίνος Καρύδης, Βίλμα Τσακίρη, Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Χαλεπλής, Βασίλης Ρίσβας, Νίκη Παληκαράκη, Δημήτρης Καραμπέτσης και Αντώνης Κρόμπας.
  • «Η δίαιτα του αστροναύτη» είναι ο τίτλος του πρώτου θεατρικού έργου της Ελενας Ακρίτα που ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου. Παίζουν: Αννα Παναγιωτοπούλου, Χρύσα Ρώπα, Τάσος Χαλκιάς, Δήμητρα Ματσούκα, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γαλήνη Τσεβά, Χρήστος Γιάνναρης, Αντρη Θεοδότου, κ.ά.
  • Στον 28ο χρόνο μπαίνει φέτος το θέατρο «Ερευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη, ο οποίος ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή το σύγχρονο αγγλικό έργο του Ντέιβιντ Λούις «Σπερματογονία» που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Λονδίνο με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια σύγχρονη τραγωδία που πραγματεύεται την καταλυτική επίδραση που έχουν στο γάμο και τη σχέση ενός ζευγαριού οι διαρκείς ανεπιτυχείς προσπάθειες να τεκνοποιήσει με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης. Το κέντρο βάρους, βέβαια, μετατίθεται από τη βιολογική στειρότητα, στη στειρότητα της σχέσης και της επικοινωνίας, αγγίζοντας καυτά σύγχρονα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, τις κοινωνικές δομές, την επίδραση της τεχνολογίας στον άνθρωπο. Στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Ερευνας» θα ανέβει «Το τσίρκο με τα παραμύθια» των Δ. Ποταμίτη και Γ. Μπούγου. Πέντε ιστορίες, παρουσιασμένες από τους κλόουν ενός τσίρκου, με μουσική, χορό, παντομίμα και τραγούδια.
  • Το έργο του Ρονάλντ Χάργουντ «Ο Αμπιγιέρ» θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Αλκυονίς» από το «Μοντέρνο Θέατρο» του Γιώργου Μεσσάλα, σε σκηνοθεσία του ίδιου, μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Μεσσάλας, Ολγα Τουρνάκη, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Ντένη Θεμελή. Στη Νεανική Σκηνή θα παρουσιαστεί (Τρίτη - Τετάρτη) «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ, σε διασκευή Ντένης Θεμελή και σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα, που θα ερμηνεύσει ο ίδιος. Ενώ, στην Παιδική Σκηνή θα επαναληφθεί η παράσταση «Ο θείος Σκρούτζ» του Ντίκενς.
Στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου
  • Στο Εθνικό Θέατρο: Νέα Σκηνή: το έργο του Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ενας ήρωας με παντούφλες». Το έργο, που ανέβηκε πρώτη φορά το 1947 από το θίασο του Λογοθετίδη, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του θεατρικού διδύμου. Πρόκειται για μια πικρή σάτιρα της εθνοκαπηλίας και της πολιτικής φαυλότητας, που διατηρεί την επικαιρότητά της ως σήμερα. Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε ένα ευφυές θεατρικό εύρημα: Ενας ηρωικός στρατηγός αποκτά το άγαλμά του, γιατί το άγαλμα αυτό θα προσκομίσει κέρδη σε μερικούς που θα το παραγγείλουν και θα το εκμεταλλευτούν. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Ιορδανίδης.

«Ηρθες και θα μείνεις» στο θέατρο «Δανδουλάκη»
«Ηρθες και θα μείνεις» στο θέατρο «Δανδουλάκη»
Κεντρική Σκηνή: Το έργο του Μολιέρου «Δον Ζουάν», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για ένα έργο που σκιαγράφησε με ανεξίτηλα χρώματα έναν από τους γοητευτικότερους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας δραματουργίας, «η ιστορία ενός διεφθαρμένου ευγενή, ενός ανόσιου που υποκρίνεται τον ευσεβή και που τελικά συντρίβεται από τη θεία δικαιοσύνη», όπως αναφέρει ο αναλυτής του έργου Αλφρεντ Σιμόν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικήτα Μιλόγιεβιτς, ενώ παίζουν μεταξύ άλλων o Θανάσης Βέγγος, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Μυρτώ Αλικάκη.

Κεντρική Σκηνή: Το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «ΚΑΜΙΝΟ ΡΕΑΛ». Ενα έργο με ιδιαίτερη θέση και σημασία μέσα στη δραματουργία του Τένεσι Ουίλιαμς που, όπως λέει ο συγγραφέας, «περισσότερο από κάθε άλλο έργο μου, μου φάνηκε πάντα σαν τη δημιουργία ενός άλλου κόσμου, χωριστού. Είναι ένα έργο που κινείται έξω από το χρόνο και τον τόπο. Η γοητεία του οφείλεται στην απεριόριστη και απόλυτη ελευθερία του». Το ΚΑΜΙΝΟ ΡΕΑΛ, που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σκηνοθετεί η Ασπα Τομπούλη. Παίζουν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Κέντρος, Σμαράγδα Σμυρναίου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος και ο Χρήστος Πάρλας στο ρόλο του Καζανόβα.

Σκηνή Κοτοπούλη - ΡΕΞ: Το έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου «Οι φοιτητές». Ενα από τα έργα του Ξενόπουλου που καταφέρνουν πάντα να επαναφέρουν στη μνήμη μας την απελευθερωμένη και αυθόρμητη συμπεριφορά των νέων στις κοινωνικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο το συγγραφέα: «Πολλοί θα πουν ότι η φοιτητική ζωή έχει αλλάξει από τότε. Αλλά η νεότης είναι πάντα νεότης. Και έχω την υποψίαν ότι, παρά τα εξωτερικά φαινόμενα, τα απατηλά, και οι σημερινοί φοιτηταί κατά βάθος είναι οι ίδιοι, όπως θα είναι και οι αυριανοί..». Εργο που αναφέρεται στα Ορεστειακά επεισόδια του 1903 στο Βασιλικό Θέατρο ανεβαίνει 66 χρόνια μετά από την πρώτη του παράσταση στο Εθνικό για να επιβεβαιώσει τις προθέσεις και το ζήλο των αιώνια νέων. Η σκηνοθεσία της παράστασης, πλαισιωμένη από πολλούς «φοιτητές» και τραγούδια, είναι του Κώστα Τσιάνου και τα σκηνικά της Ρένας Γεωργιάδου.


«Ο αμπιγιέρ» στην «Αλκυονίδα»
«Ο αμπιγιέρ» στην «Αλκυονίδα»
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περσινές επιτυχίες(2007-10-09 00:00:00.0)
Κλασικό και σύγχρονο, φάρσες και κωμωδίες(2005-10-02 00:00:00.0)
Τελευταίες παραστάσεις(2000-04-19 00:00:00.0)
Οι πρώτες αυλαίες(1998-09-29 00:00:00.0)
Ο θεατρικός χειμώνας... ενόψει(1998-09-13 00:00:00.0)
Τελευταίες παραστάσεις(1996-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ