Σάββατο 7 Απρίλη 2007 - Κυριακή 8 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Πώς ο δικομματισμός παράγει φτώχεια και ερήμωση

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς βλέπουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ την ανάπτυξη

Πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Σιούφας, πήρε «πρωτοβουλίες» για την ανάπτυξη της περιοχής της Αργιθέας του Νομού Καρδίτσας. Η Αργιθέα είναι ορεινή περιοχή, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νομού και συνορεύει με το Ν. Αρτας. Ολες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις «ανέπτυξαν» τόσο πολύ την Αργιθέα ώστε την εγκατέλειψαν οι άνθρωποι και μαζί μ' αυτούς και τα ζώα. Μόνο τα πτηνά του ουρανού κυκλοφορούν και ο θόρυβος από τα νερά των ποταμών δίνει την αίσθηση της ζωής.

Πριν από τις προσπάθειες του κυρίου Σιούφα, την περιοχή την «ανέπτυξαν» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πολλά πανηγύρια, πολλές οι παρουσίες των βουλευτών και των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και, κάπου κάπου, φτιαχνόταν και κανένας δρόμος που καταστρεφόταν την περίοδο του χειμώνα. Και η μετανάστευση συνεχιζόταν αμείωτη. Γερμανία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου έφθασαν οι Αργιθεάτες προκειμένου να επιβιώσουν.

Πριν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, «ανέπτυξαν» την Αργιθέα οι πολιτικοί της ΝΔ. Επί πολλά χρόνια ο κ. Αθ. Ταλιαδούρος, πατέρας του σημερινού υπουργού και, κατ' επανάληψη, υπουργός της ΝΔ, κατέβαλλε τόσο μεγάλες προσπάθειες που με το πρώτο χιόνι του Δεκέμβρη άνθρωποι και ζώα τροφοδοτούνταν με ελικόπτερα που «διένειμαν ζωοτροφές και άλευρα». Ηταν τότε που «τα 24 χωριά της Αργιθέας ήταν αποκλεισμένα λόγω χιονοπτώσεων» και τα ΜΜΕ ανέφεραν - και μόνον τότε - την ύπαρξη της περιοχής.

Κοροϊδία με την εκτροπή

Στις παρυφές της Αργιθέας κυλούν τα νερά του Αχελώου. Πέρασαν περισσότερα από 30 χρόνια και τα νερά του ποταμού (το 1/3 της περιοχής) ακόμα εκτρέπονται, ενώ «οικολόγοι» και Συνασπισμός «κλαίνε και οδύρονται» για την ερημοποίηση της Θεσσαλίας. Αλλά οι μεν «οικολόγοι και ορνιθολόγοι» κάθε τόσο προστρέχουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί «θα καταστραφεί η χλωρίδα στην Αιτωλοακαρνανία και η πανίδα στην Αργιθέα αν γίνει η εκτροπή του Αχελώου», ο δε Συνασπισμός, στη Λάρισα και στο Βόλο, εναντιώνεται στο έργο της εκτροπής, στα Τρίκαλα ομοίως, στην Αιτωλοακαρνανία παρομοίως, ενώ στην Καρδίτσα μιλά μεν για επερχόμενη ξηρασία και λειψυδρία, αποσιωπά όμως και τον Αχελώο και την ΕΕ που ούτε καν θέλει να ακούσει για έργο αρδευτικό, έργο που θα συμβάλλει στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

-- Ο Αχελώος όμως θα παράγει και ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα καθαρή και πολύ φθηνή. Επί του ζητήματος ο υπουργός Ανάπτυξης δε λέει λέξη.

-- Είναι όμως και το ενεργειακό έργο της Μεσοχώρας στο Ν. Τρικάλων. Το έργο αποπερατώθηκε πριν από 12 χρόνια. Θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια καθαρή και πολύ φθηνή.

Με διάφορες δικαιολογίες το έργο παραμένει στην καραντίνα. Μάλιστα, λόγω παρόδου χρόνου (και όχι ένεκα λειτουργίας) το έργο έχει υποστεί διαβρώσεις και φθορές. Επιπλέον, μερικούς μήνες η ΔΕΗ μετακίνησε ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού (μηχανικούς και άλλο προσωπικό) σ' άλλες περιοχές της χώρας, δείχνοντας έτσι την έλλειψη ενδιαφέροντος για το έργο.

-- Αρδευτικό και υδροενεργειακό είναι και το έργο-φράγμα του Σμόκοβου αλλά το αρδευτικό μέρος τρέχει με ταχύτητα χελώνας, με αποτέλεσμα να αρδεύονται μόνο τα 6.000 στρέμματα ενώ το έργο είναι προγραμματισμένο να αρδεύσει 250.000 στρέμματα. Σημειώνουμε ότι το νερό οδηγείται σε χωμάτινες τάφρους και αυλάκια με συνέπεια μεγάλες απώλειες αλλά και ζημιές για την αγροτική παραγωγή. Ομως, για την ενεργειακή δραστηριότητα του έργου, οι ρυθμοί υλοποίησης είναι τέτοιοι που δεν μπορούν να κάνουν αισιόδοξους ούτε τους ίδιους τους υπουργούς της ΝΔ.

Χαριστική βολή η νέα ΚΑΠ

Η πολυετής δράση του δικομματισμού και η πολιτική της ΕΕ είχαν ως συνέπεια ο ορεινός όγκος να ερημώσει και, τα τελευταία χρόνια, η ερημοποίηση να απλώνεται και στον κάμπο. Σπίτια κλειστά, χωράφια χέρσα, μηχανικός αγροτικός εξοπλισμός σε παροπλισμό, αποθήκες και φούρνοι καπνών βρίσκονται διάσπαρτοι και εγκαταλειμμένοι. Η νέα ΚΑΠ ήρθε σαν χαριστική βολή για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες (δηλαδή, για τη συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς στο νομό μας).

Τα σεμινάρια, οι τελάληδες, οι ειδικοί, οι αναλυτές, οι βουλευτές δίνουν και παίρνουν. Αναλύουν και «εξηγούν» γιατί συμφέρει στον αγρότη να μην καλλιεργεί βαμβάκι, καπνό, ζαχαρότευτλα, αλλά να επιδίδεται στην εκτροφή όνων (γαϊδουριών), αλόγων, στην καλλιέργεια της ροδιάς, τριανταφυλλιάς, συκιάς καθώς και βαμβακιού μειωμένων εισροών!

Μαζί με τους «ειδικούς» έρχονται και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ για να εμπεδώσουν την πολιτική της εγκατάλειψης.

«Η νέα ΚΑΠ παρέχει δυνατότητες, δίνει ευκαιρίες και πρέπει να την αξιοποιήσουν οι αγρότες και ιδιαίτερα οι νέοι». Αυτά ισχυριζόταν πριν ένα χρόνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννης. Ο ίδιος πρότεινε στους καπνοπαραγωγούς να αποσύρουν την παραγωγή του καπνού από την επιδότηση. Ετσι θα εισπράττουν επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν!

...και χοντροκομμένο δούλεμα

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να μειωθούν οι καπνοπαραγωγοί του νομού. Τώρα ο κ. βουλευτής συνιστά στους καπνοπαραγωγούς να παράγουν ...«πούρα από χονδροκομμένο καπνό». Δηλαδή, το χοντροκομμένο δούλεμα πάει σύννεφο...

Με την πάροδο του χρόνου οι συνέπειες άρχισαν να φαίνονται, οι «κοντυλοφόροι» της νέας ΚΑΠ άλλαξαν το βιολί. Αντί να προβάλλουν τις αδυναμίες της ΝΔ στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ, προειδοποιούν τα «αφεντικά» ότι κάτι πρέπει να δοθεί στους αγρότες για να μην έχουμε κοινωνικές εκρήξεις, και διαταραχτεί ο κοινωνικός ιστός! Στους αγρότες υπενθύμιζαν ότι η χώρα μας διαθέτει πολλές δυνατότητες και μπορούν να καλλιεργήσουν, εκτός από βαμβάκι, σπαράγγια και μανιτάρια και φυτά που διαθέτουν γλυκαντικές ουσίες αφού τα ζαχαρότευτλα οδεύουν προς κατάργηση.

Η αγανάκτηση και η οργή των αγροτών έφεραν τις πρώτες κινητοποιήσεις, έφεραν όμως και τη σιωπή των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά «με τις προοπτικές, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που φέρνει η νέα ΚΑΠ». Ετσι «βρήκαν χρόνο» να ασχοληθούν με «γεφύρια», με ενισχύσεις σε κοινωνικές οργανώσεις, με συμμετοχή σε σεμινάρια, ημερίδες, κλπ.

Η οργή των κτηνοτρόφων, η αγανάκτηση των νέων αγροτών δεν κάμπτονται ούτε από την πληρωμή της πετσοκομμένης ενιαίας ενίσχυσης ούτε από τις συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργού και υφυπουργού Γεωργίας, ούτε από τις συνεχείς επισκέψεις του νομάρχη, που συνιστά στους αγρότες να κάνουν λελογισμένη χρήση του αρδευτικού νερού.

Σήμερα προβάλλει καθαρά ότι η μόνη διέξοδος είναι ο παραγωγικός Αγροτικός Συνεταιρισμός. Που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα εξασφαλίσει τη διατροφή του πληθυσμού με επαρκή, φθηνά και υγιεινά προϊόντα.

Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού ούτε χωράει στην πολιτική της ΕΕ. Χρειάζεται κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας και λαϊκή οικονομία. Κι αυτό θα προχωρήσει όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, όσο πιο αδύναμος είναι ο δικομματισμός και ο οπορτουνισμός.


Κώστας ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί ασφαλή κατασκευή του φράγματος Μουζακίου, χωρίς ΣΔΙΤ(2021-12-02 00:00:00.0)
Στρώνουν το έδαφος για νέες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις(2012-07-03 00:00:00.0)
Με «κορδέλες» και υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται η λειψυδρία(2002-07-02 00:00:00.0)
«Είδος προς εξαφάνιση» το νερό(2000-08-02 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση χτες(1999-01-14 00:00:00.0)
Ο αγώνας ξεκινά από την Αιτωλοακαρνανία(1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ