Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικές αρχαιότητες στην Κεφαλλονιά

Ο τάφος ρωμαϊκής περιόδου που βρέθηκε στο Φισκάρδο

Eurokinissi

Ο τάφος ρωμαϊκής περιόδου που βρέθηκε στο Φισκάρδο
Ασύλητοι τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου με εντυπωσιακά ευρήματα καθώς και θέατρο της ίδιας εποχής αποκάλυψαν οι ανασκαφές σε ιδιόκτητο ακίνητο στο Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκε ταφικός θάλαμος με είδος προθαλάμου με κόγχες για τοποθέτηση προτομών. Στο εσωτερικό του βρέθηκε καμαροσκεπής τάφος, λίθινη ακόσμητη σαρκοφάγος, κτιστός κιβωτιόσχημος τάφος και δύο εγχυτρισμοί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καμαροσκεπής τάφος, του οποίου η όψη παραπέμπει σε αρχιτεκτονική όψη κτιρίου με αέτωμα. Η πόρτα του ανοιγοκλείνει κανονικά όπως και στην αρχαιότητα. Αυτή σχηματίζεται από μικρή λίθινη πλάκα που στη μία πλευρά της φέρει δύο έμβολα που το ένα θηλυκώνει στο υπέρθυρο και το άλλο στο κατώφλι. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται γυάλινα και πήλινα αγγεία, χρυσά ενώτια, χρυσά δακτυλίδια, δακτυλίδι με ερωτιδέα, δανάκη, φύλλα χρυσού, χρυσή περόνη, οστέινες περόνες, χάλκινα επιθέματα με ανάγλυφα προσωπεία, χάλκινη κλειδαριά, χάλκινα νομίσματα κ.ά.

Στο ΒΑ τμήμα του οικοπέδου εντοπίστηκε τμήμα διαμορφωμένου ανοικτού χώρου, δημόσιου χαρακτήρα που κατά πάσα πιθανότητα ταυτίζεται με θέατρο. Αυτό συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και κατ' επέκταση κάτω από το οδόστρωμα της οδού «Αποδήμων Ερρισιάννων» και κάτω από τη νεοανεγειρόμενη οικοδομή, η οποία κατασκευάστηκε ύστερα από απόφαση της Εφορείας, αφού η δοκιμαστική τομή δεν εντόπισε αρχαιότητες. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίστηκε σε γειτονικό οικόπεδο όπου εντοπίστηκε δεύτερος ταφικός θάλαμος, αλλά όχι το θέατρο. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή επί της οδού «Αποδήμων Ερρισσιάνων». Το τμήμα του θεάτρου διατηρείται σε άριστη κατάσταση, με εξαίρεση τμήμα του που διαταράχτηκε κατά την εκσκαφή. Αποκαλύφθηκε τμήμα του κοίλου και της πλακοστρωμένης ορχήστρας. Το κοίλο έχει τέσσερις σειρές εδωλίων. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένα τέτοιο μνημείο όχι μόνο στην Κεφαλλονιά αλλά σε όλα τα Επτάνησα. Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, αφού προηγουμένως λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα αποκαλύψει την ταυτότητα του μνημείου.

Τα τελευταία χρόνια, στη γύρω περιοχή, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως, σημαντικά αρχιτεκτονικά σύνολα της ρωμαϊκής περιόδου, όπως πλακοστρωμένο αύλειο χώρο γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οικήματα, οργανωμένο νεκροταφείο και βαλανείο. Οι αρχαιολόγοι διαπιστώνουν ότι το Φισκάρδο στην αρχαιότητα αποτελούσε σημαντικό ναυτικό σταθμό μεταξύ Ιταλικής και Ελληνικής χερσονήσου και διατηρούσε άμεσες επαφές με τη ρωμαϊκή αποικία της Νικόπολης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασύλητος τάφος εντοπίστηκε στην Επισκοπή Σικίνου(2018-07-24 00:00:00.0)
Τα αρχαία Καλινδοία ...εκτίθενται(2008-02-15 00:00:00.0)
Ρόδια... του 7ου αι. π.Χ.(2007-05-12 00:00:00.0)
Αρχαιολογικά ευρήματα(2005-11-30 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ασελγεί... επί της Ιστορίας(2001-07-21 00:00:00.0)
Σημαντικά τα ευρήματα, αλλά...(1998-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ