Eurokinissi |
Από την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση, αποκρύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες του ακόμη και στο στοιχειώδες ζήτημα της στέγασης του μοναδικού λυρικού μας θεάτρου |
Το αποτέλεσμα ήταν η κριτική προς την κυβέρνηση να είναι έντονα «προσωποποιημένη» - προς τον υπουργό Πολιτισμού, Γ, Βουλγαράκη - και επιλεκτική σε θέματα διαχείρισης ή σε τομείς που μπορεί να «ανθίσει» η πολιτική σπέκουλα, σε μια, ανεπιτυχή, προσπάθεια να αποφευχθεί ο επικοινωνιακός κίνδυνος της πλήρους αποκάλυψης του πραγματικού προσώπου του δικομματισμού ως προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τ. Χυτήρης ξεκίνησε με μια γενικόλογη, αλλά «καρμπόν» με τη ΝΔ, παράθεση των «αρχών» του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό ενόψει και του προγραμματικού συνεδρίου του. Ετσι, έκανε λόγο για «δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και αναγέννησης» για τον πολιτισμό, «διάχυση» του πολιτισμού σε όλη τη χώρα και «εξωστρέφεια στις νέες συνθήκες», δηλαδή τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Η... πολιτιστική «αναγέννηση» δε θα έχει φυσικά στο επίκεντρό της το χτύπημα της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, αλλά την... επέκταση της κάρτας πολιτισμού σε όλους, τη θεσμοποίηση της εγχώριας «πολιτιστικής πρωτεύουσας» με την ανά διετία επιλογή πρωτευουσών νομών και την «επαναδιαπραγμάτευση» του Δ΄ ΚΠΣ με πρόβλεψη και για τον πολιτισμό, τον οποίο, κατά τον Τ. Χυτήρη, δεν ενέταξε η κυβέρνηση. Βέβαια, έκανε λόγο για σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, δηλαδή συνέχιση της εξυπηρέτησης του τουριστικού κεφαλαίου, ακόμη και «συνέργεια» ΥΠΠΟ και ιδιωτικής τηλεόρασης(!), ενώ «πέταξε» και «πυροτεχνήματα» για το συνταξιοδοτικό των συγγραφέων και για τη «διασφάλιση» των πνευματικών δικαιωμάτων, ζητήματα που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είτε δεν έλυσε, είτε κινείται στο πλαίσιο των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.
Αν και ο Τ. Χυτήρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει πολιτιστική πολιτική «βιτρίνας» και δημοσίων σχέσεων, ωστόσο πρότεινε την καθιέρωση βραβείων για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Στα «πυροτεχνήματα» περιλαμβάνεται και η πρόταση για ίδρυση ...«μίνι υπουργείου Εξωτερικών» στο πλαίσιο του ΥΠΠΟ, με σκοπό την «παρουσία της ελληνικής τέχνης στην Ευρώπη».
Και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε πει λέξη για την προκλητική υποχρηματοδότηση του πολιτισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατέθεσε στοιχεία για μείωση της χρηματοδότησης της Λυρικής, των πολιτιστικών ΝΠΙΔ και ιδρυμάτων και μόνο μετά από ερώτηση «δεσμεύτηκε» για αύξηση του ποσοστού του πολιτισμού επί του ΑΕΠ... δηλώνοντας αδυναμία να αναφέρει ποσοστό. Τέλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της αρχαιοκαπηλίας, αναρωτώμενος τι απέγιναν οι έρευνες για τη Σχοινούσα.