Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρήσιμα συμπεράσματα για το λαό

Η οσμή σκανδάλων που αναδύεται από κάθε πόρο του δικομματικού πολιτικού συστήματος, αυτού που σκοπό της ύπαρξής του έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ακόμα κι αν προς τούτο απαιτείται η καταλήστευση του μόχθου των εργαζομένων, είναι η υπόμνηση όχι απλά της πέρα για πέρα υπαρκτής πολιτικής ευθύνης, αλλά κυρίως της ανάγκης να ταρακουνηθεί συθέμελα από τη μόνη δύναμη που μπορεί και έχει συμφέρον να το κάνει, τη δύναμη του λαού, της εργατικής τάξης της χώρας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Την ασύγκριτα ισχυρότερη δύναμη της συμμαχίας τους.

Ομολογημένα και ανομολόγητα σκάνδαλα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο αυτό το σύστημα αφήνεται ανενόχλητο στην αντιλαϊκή του πορεία. Υπήρχαν επί ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν επί ΝΔ. Το όφελος προκαταβολικά μοιρασμένο στην άρχουσα τάξη, η σήψη της οποίας ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των τρωκτικών. Το κόστος μεγάλο και πάντα ολόκληρο για το λαό, που ενώ βλέπει πακτωλούς χρημάτων, βγαλμένα με το δικό του ιδρώτα, να καταλήγουν στις τσέπες των μεγαλοκαρχαριών, ο ίδιος κατεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά της ανέχειας και της φτώχειας.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα. Γιατί είναι αναπόσπαστο τμήμα της αιτίας που την προκαλεί. Ομολογία οι όρκοι τους στην «ελεύθερη αγορά», στην ανταγωνιστικότητα. Εμπρακτη απόδειξη η πολιτική πρακτική και των δύο. Η συμφωνία τους στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η δέσμευσή τους στην ευρωενωσιακή και ΝΑΤΟική στρατηγική. Εν ολίγοις η προσήλωσή τους σε μια πολιτική από μόνη της σκανδαλώδη, αφού εντείνει την εκμετάλλευση των πολλών απ' τους λίγους, νομιμοποιεί τη ληστεία του μόχθου του λαού. Κι αυτό δεν αλλάζει όσους «κανόνες» υγιούς ανταγωνισμού κι αν θεσπίσουν. Στον καπιταλισμό άλλωστε τίποτα το «υγιές» για το λαό δεν ευδοκιμεί.

Ο λαός έχει σήμερα περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή του για να καταλήξει σε χρήσιμα για το μέλλον του συμπεράσματα. Οφείλει να κλείσει τα αυτιά του στο δικομματικό «καυγά», που στην ουσία του αφορά στο ποιος θα κάτσει στην καρέκλα της κυβερνητικής εξουσίας. Οφείλει να τους γυρίσει την πλάτη και να διαγράψει τη δική του θετική προοπτική μακριά και απ' τη ΝΔ και απ' το ΠΑΣΟΚ ή όποια μορφή ενδεχομένως πάρει μελλοντικά ο δικομματισμός. Η αποδυνάμωσή τους είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη του κινήματος, την αποτελεσματικότητα των αγώνων, την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας. Και ακόμα πιο αναγκαία η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Μια τέτοια ριζική ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, στο πλαίσιο της οποίας και μόνο ο λαός θα διαφεντεύει τη ζωή του και θα καρπώνεται ο ίδιος τα αποτελέσματα του μόχθου του. Κι επειδή οι εκλογές είναι μάλλον κοντά, σοφά θα πράξει έγκαιρα να πάρει την απόφαση και στην κάλπη να την κάνει πράξη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ