Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ιμπεριαλιστικές αυθαιρεσίες

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά το Βελιγράδι εξαιτίας των εξελίξεων στη Ζβετσάν και την προκήρυξη εκλογών για τις 28 του Οκτώβρη

Ο Μ. Κουσνέρ «αγορεύει»στο χώρο του χυτηρίου

Associated Press

Ο Μ. Κουσνέρ «αγορεύει»στο χώρο του χυτηρίου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαιτίας των βίαιων προχτεσινών γεγονότων, που οδήγησαν στο κλείσιμο του χυτηρίου σιδήρου στην πόλη Ζβετσάν, αλλά και εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, να προκηρύξει τη διεξαγωγή εκλογών στην επαρχία για τις 28 του Οκτώβρη, ζήτησε χτες ο εκπρόσωπος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς.

Ο εκπρόσωπος της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε την επέμβαση των δυνάμεων της ΚΦΟΡ για το κλείσιμο του χυτηρίου μολύβδου στο Ζβετσάν «άνευ προηγουμένου», καθώς «στρατιωτικές δυνάμεις με εντολή από τον ΟΗΕ αντιπαρατάχθηκαν μαζικά ενάντια στον πληθυσμό που υποτίθεται πως προστατεύουν». Μάλιστα, σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο Γιοβάνοβιτς προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σημείωσε πως η πολυεθνική δύναμη ΚΦΟΡ «κατέφυγε στην ένοπλη βία εναντίον των εργατών και των διευθυντών του χυτηρίου του Ζβετσάν», με στόχο «να εκφοβίσει το σερβικό πληθυσμό της περιοχής, να σφετεριστεί παράνομα το συγκρότημα καθώς και οικονομικούς και φυσικούς εθνικούς πόρους».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο εκπρόσωπος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη εκφράζει τη διαμαρτυρία της κυβέρνησής του για τη διοργάνωση από τον ΟΗΕ των δημοτικών εκλογών στις 28 του Οκτώβρη, αφ' ενός υπογραμμίζοντας πως «του θέματος των εκλογών πρέπει να επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας», αφ' ετέρου προειδοποιώντας πως η διεξαγωγή αυτών των εκλογών «ελλοχεύει κινδύνους αποσταθεροποίησης όχι μόνον για το Κοσσυφοπέδιο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Οι εξηγήσεις Κουσνέρ για το κλείσιμο του εργοστασίου...

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει τις αντιδράσεις μετά τις προχτεσινές βίαιες αντιπαραθέσεις Σέρβων και στρατιωτών της ΚΦΟΡ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χτες πως «η σερβική κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονταν για το καλό όλου του Κοσσυφοπεδίου και επίσης των Σέρβων».

«Ηταν αδύνατο να ανεχθούμε τη μόλυνση που προκαλούσε η λειτουργία του εργοστασίου... εξαιτίας των πολύ υψηλών επιπέδων μολύβδου», δήλωσε χτες ο Κουσνέρ δικαιολογώντας έτσι την απόφαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων να κλείσουν το εργοστάσιο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα «δαπανήσει περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στο Ζβετσάν», δηλώνοντας ωστόσο αδυναμία να προσδιορίσει χρονικά την επαναλειτουργία του. Ο ίδιος κατέληξε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πόσο καιρό θα μας πάρουν οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία αυτού του εργοστασίου... που είναι σε απελπιστική κατάσταση, η οποία θυμίζει 19ο αιώνα. Ισως ακόμη και μήνες»...

Εννοείται πάντως πως αυτές οι δηλώσεις διόλου δεν καθησύχασαν τους εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ουσιαστικά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας σε ένα διόλου φιλόξενο μέρος... Εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και στελέχη της σερβικής κοινότητας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου απαιτούν τη συνέχιση της απασχόλησης των Σέρβων εργαζομένων στο χυτήριο σιδήρου του συγκροτήματος ορυχείων Τρέπτσα. Ο Ιγκόρ Ιβάνοβιτς, στέλεχος της σερβικής κοινότητας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, διαμήνυσε μάλιστα στη διοίκηση της ΚΦΟΡ πως «εάν αγνοηθούν τα αιτήματα των Σέρβων τότε θα δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο καντόνι στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, όπου δε θα έχει περάσει η εξουσία του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ». Ο Ιγκόρ Ιβάνοβιτς δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα μποϊκοτάρουν στην πλειοψηφία τους τις δημοτικές εκλογές που έχουν προκηρύξει για τις 28 του Οκτώβρη τα Ηνωμένα Εθνη στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως στις περιοχές όπου ζουν Σέρβοι «θα στηθούν ξεχωριστές κάλπες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ