Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η διελκυστίνδα Ετσεβίτ - Σεζέρ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η χτεσινή συνάντηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ δεν επέφερε τελικά τη λύση στη «διελκυστίνδα» πρωθυπουργίας - προεδρίας που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες την καθεστηκυΐα εξουσία στην Τουρκία.

Αν και πολλοί επένδυαν στη συνάντηση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμη για το μέλλον των σχέσεων των δύο ανδρών... αλλά και το αν θα παραιτηθεί ή όχι ο Πρόεδρος» (« Turkish Daily News», Κωνσταντινούπολη, στο χτεσινό της - 16/8 - φύλλο) τελικά δεν υπήρξε άρση του αδιεξόδου.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ επέμεινε στη θέση ότι «επείγει» η υιοθέτηση ενός διατάγματος που καθιστά ευκολότερη την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν δεσμούς με «αποσχιστικά κινήματα» - στην επίσημη γλώσσα του τουρκικού κράτους, αυτό σημαίνει απόλυση ισλαμιστών και Κούρδων ή υποστηρικτών τους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αρνήθηκε την περασμένη βδομάδα, επικαλούμενος το νόμο, να υπογράψει το διάταγμα αυτό. Η κυβέρνηση ανέπεμψε τη Δευτέρα το διάταγμα στον Πρόεδρο χωρίς να έχει κάνει αλλαγές και με ένα 15σέλιδο επεξηγητικό υπόμνημα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις δικηγόρων και συνδικάτα καταγγέλλουν το διάταγμα ως σκαιά παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην εργασία. Ο Σεζέρ έχει διατυπώσει την άποψη ότι μια τέτοια ρύθμιση πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο και να λάβει μορφή νόμου. Αλλά η κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι οι βουλευτές θα το ψηφίσουν, έστω κι αν έχει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το ισλαμικό κόμμα της Αρετής (Φαζιλέτ), είναι εναντίον.

Η κατάσταση «δυσαρεστεί», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τους στρατηγούς, οι οποίοι πνέουν τα μένεα κατά του Προέδρου, ο οποίος - θεωρούν - ξεκίνησε «δίχως λόγο» μια κρίση με δυνητικά ολέθριες συνέπειες για την «πολιτική σταθερότητα» που η Δύση θεωρεί προϋπόθεση για την Αγκυρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ