Αποψη από την πορεία στα Γιάννενα |
Δυναμική πορεία, με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, έγινε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, μετά τη συγκέντρωση που προηγήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Αγρότες συναντήθηκαν με τους εργάτες στη συγκέντρωση του Αιγίου. Κλαδικές συμβάσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους διεκδίκησαν ακόμα οι εργαζόμενοι με απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν σε Καλαμάτα, Πύργο, Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.
Στη Νάουσα, οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά τα γραφεία του ΙΚΑ, με μπροστάρηδες τους οικοδόμους που απαίτησαν να σταματήσει η κλοπή των ενσήμων τους στο όνομα δήθεν της «ενίσχυσης» της οικοδομικής δραστηριότητας. Γουνεργάτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι απ' το φάρμακο, το εμπόριο κι άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα τόνισαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Απήργησαν και διαδήλωσαν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Λιτόχωρο, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή.
Ηχηρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν και οι εργαζόμενοι του Βόλου, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική στα εργοστάσια μετάλλου «Κανάκης», «Καρατουσίδης», «ΒΕΚ» κ.ά., στις δημοτικές επιχειρήσεις έφτασε το 90%, στις οικοδομές στο 80%. Στα Τρίκαλα, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία, στην Καρδίτσα στο Εργατικό Κέντρο.
Στα Γιάννενα, η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με αποφασιστικότητα στα γιαπιά της περιοχής. Οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και διάφορες εθνικότητες αντάμωσαν στο Δημαρχείο και έστειλαν καθαρό μήνυμα στην πλειοψηφία του ΕΚ της πόλης που, αν και κήρυξε απεργία υπό την πίεση των ταξικών δυνάμεων, ήταν απούσα και υπονόμευσε την απεργία με μπροστάρη την ΠΑΣΚΕ. Καταδικάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιβαρύνοντας πολλαπλά την εργατική οικογένεια (π.χ. τα δημοτικά τέλη για το νερό αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 150%), οι διαδηλωτές ανάρτησαν στο κτίριο πανό, απαιτώντας ανάμεσα σ' άλλα να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα.
Μαχητικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Πρέβεζα και Κέρκυρα, ενώ οι ταξικές διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων πρωτοστάτησαν για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων στο Αγρίνιο, τη Λευκάδα, την Αρτα, τη Θεσπρωτία. Αγωνιστές από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής κατέβηκαν με τρακτέρ στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Λαού στη Λαμία. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία που κατέληξε στον κόμβο της Εθνικής Οδού Αμφισσας - Λαμίας, τον οποίο απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα. Μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα έστειλαν όσοι πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Λιβαδειά, Αμφισσα.