Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
Το ολοκαύτωμα του Κομμένου

Ανατριχιαστικές μνήμες του Στ. Παππά, που έζησε τη σφαγή

Ηταν 4 η ώρα, το πρωί της 16ης Αυγούστου του 1943, όταν ένα βαρύ βουητό από αυτοκίνητα διέκοψε το μεθυστικό τραγούδι των κορυδαλλών και έκανε τους κατοίκους του Κομμένου Αρτας να πεταχτούν έντρομοι απ' τα κρεβάτια τους. Πριν καν οι κάτοικοι του χωριού συνειδητοποιήσουν τι και πώς, περίπου 400 Γερμανοί - όλοι φορτωμένοι με αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και άφθονα πυρομαχικά - ξεχύνονται στους χωματόδρομους του Κομμένου έτοιμοι να σκορπίσουν το μεγάλο κακό.

Ηταν το τάγμα θανάτου, που ήταν κατασκηνωμένο στη Φιλιππιάδα και πήρε τη διαταγή της καταστροφής του Κομμένου απ' τον ανώτατο Γερμανό στρατιωτικό διοικητή Ιωαννίνων Χούμπερ Λανζ, γιατί το συγκεκριμένο χωριό αποτελούσε για τους φασίστες κατακτητές «κέντρο δράσης αντιστασιακών οργανώσεων»...

Το τι ακολούθησε - έτσι όπως περιγράφονται τα γεγονότα στο βιβλίο του συνταξιούχου γυμνασιάρχη Στέφανου Παππά «Η σφαγή του Κομμένου», ο οποίος τα έζησε και τα είδε όλα τότε - μόνο μεγάλη ανατριχίλα μπορούν να προκαλέσουν. Ο Στ. Παππάς ήταν μάρτυρας στη δίκη της Νυρεμβέργης και το βιβλίο του είναι βελτιωμένη επανέκδοση όσων έγραψε το 1976. Οι Γερμανοί αφού έπιασαν όλες τις διαβάσεις και διεξόδους του χωριού, από τη θάλασσα μέχρι τον Αραχθο ποταμό - για να μην ξεφύγει κανείς από τον έλεγχό τους και το θάνατο - αρχίζουν να σφάζουν, να πυρπολούν και να λεηλατούν επί εφτά ώρες! «Ο Γερμανός στρατιώτης δεν εκτελεί απλώς διαταγές, αλλά ενεργεί σαν όργανο που ασκήθηκε πολύ σε σχολές για το πώς να γελά όταν σφάζει και λεηλατεί», τονίζει χαρακτηριστικά ο Στ. Παππάς.

Ο Στ. Παππάς στην ανατριχιαστική αφήγησή του αναφέρεται σε πάρα πολλά περιστατικά που διαδραματίστηκαν αυτές τις εφτά ώρες και δείχνουν το αποτρόπαιο πρόσωπο του Γερμανού κατακτητή. Ενδεικτικά: Στο σπίτι της Ευσταθίας και Χρήστου Κολιοκώτση, χωρίς κανένα ενδοιασμό οι Γερμανοί σκοτώνουν το ζευγάρι κι ακολούθως παίρνουν τα δύο δίδυμα μωρά τους - μόλις 7 μηνών - γεμίζουν τα στόματά τους με βαμβάκι βρεγμένο με βενζίνη, βάζουν φωτιά και απολαμβάνουν τα σαδιστικά τους πυροτεχνήματα!

Η σύζυγος του Λεων. Τσιμούκη, ετοιμόγεννη, βρίσκεται νεκρή με την κοιλιά της ξεσχισμένη και το έμβρυο δίπλα της! Στο σπίτι του Θεόδ. Μάλλιου, όπου γίνονταν το γλέντι για τον γάμο της κόρης του Αλεξάνδρας, μπουκάρουν οι φασίστες, βάζουν στη σειρά 19 άνδρες, τέσσερις γυναίκες, τρία παιδιά και το νιόπαντρο ζευγάρι στην κεφαλή και τους εκτελούν με πολυβόλο!

Το αποτέλεσμα αυτού του ολοκαυτώματος; Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 317, μάλιστα 20 οικογένειες εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά. Απ' τους νεκρούς τα 97 ήταν νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 χρόνων, 119 γυναίκες, 87 άνδρες και 14 υπερήλικες. Απ' τους κατοίκους του χωριού γλιτώνουν 350 ψυχές, που προλαβαίνουν να διαφύγουν απ' το μοναδικό μονοπάτι - δεν το γνώριζαν οι Γερμανοί και δεν το είχαν κλείσει - που οδηγούσε στην μπούκα του Αραχθου ποταμού και με μια μικρή βάρκα περνούν απέναντι, στο Νεοχώρι. Ομως ακόμα κι εκεί τριάντα ακόμα άτομα χάνουν τη ζωή τους, πνίγονται στα ορμητικά νερά του ποταμού. Οταν μετά από 24 ώρες γυρνούν ξανά στο χωριό τους οι διασωθέντες - οι Γερμανοί έχουν φύγει - βρίσκουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σφαγμένα, τις περιουσίες τους λεηλατημένες και το μέλλον μπροστά τους να φαντάζει ανήμπορο στο να τους προσφέρει έστω μια στάλα παρηγοριάς...


Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ