Σε υπόθεση των ισχυρών έχει μεταβληθεί η διοργάνωση με τη βοήθεια της ΟΥΕΦΑ που θέλει να έχει το κεφάλι της... ήσυχο. Σε ρόλο κομπάρσου οι υπόλοιποι, με τους φιλάθλους να είναι οι χαμένοι της κόντρας
Και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το «Τσάμπιονς Λινγκ» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πρωτάθλημα, υπόθεση μιας ελίτ ομάδων που έχουν διαμορφώσει το δικό τους «στάτους κβο». Οσο και αν κάποιοι οπαδοί εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμό τους που επιβάλει η ψυχολογία του θερμού (οργανωμένου) υποστηρικτή ενός συλλόγου, κάνουν τα δικά τους όνειρα, ότι η ομάδα τους μπορεί κάποτε να φθάσει στην κορυφή. Οσο και αν οι πρόεδροι βρίσκουν πάτημα σ' αυτό και ξεγελάνε τους οπαδούς με βαρύγδουπες δηλώσεις για άπιαστα όνειρα (κατάκτηση του τροπαίου), η ουσία είναι μία. Οτι ακόμα και ανάμεσα στον εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ ποδοσφαιρικών εταιρειών όπως είναι σήμερα οι ομάδες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Ευρώπης, κάποιοι είναι το μεγάλο ψάρι και κάποιοι το μικρό. Αλλοι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των κερδών (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και μεταξύ τους δε θα δημιουργηθούν τριβές) και ορισμένοι απλά θα παίρνουν τα ψίχουλα ονειρευόμενοι τα... πολλά. Και μέσα σε αυτή την αλυσίδα εγκλωβισμένα τα εκατομμύρια των φιλάθλων που έχοντας τα δικά τους απωθημένα και τις εναλλαγές ρόλου (ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι από την πορεία της εκάστοτε ομάδας) επί της ουσίας αποτελούν το αγοραστικό κοινό για εκμετάλλευση.
Sportidea |
Μόνιμοι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης τα ιδρυτικά μέλη της G-14, Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης |
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν να ευνοούν την ΟΥΕΦΑ στον άτυπο πόλεμο που έχει με την περίφημη ομάδα του G-14 της λίγκας των λεγόμενων ισχυρών ομάδων. Η αιτία του πολέμου ήταν όταν μερικά χρόνια πριν η ελίτ των συλλόγων έριξε τις πρώτες σκέψεις για κλειστό πρωτάθλημα υπό τη δικαιοδοσία της. Από την πλευρά της η Συνομοσπονδία αντιδρώντας αναβάθμισε το μέχρι τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών σε «Τσάμπιονς Λινγκ», με αρκετά μπόνους για τις ομάδες που θα συμμετείχαν. Αν και το αρχικό συμπέρασμα φέρνει την ΟΥΕΦΑ νικήτρια εντούτοις αυτό δε σημαίνει ότι οι ισχυροί έχασαν. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι από το 1992-93 μέχρι σήμερα το τρόπαιο το έχουν κατακτήσει μόνο ομάδες της G-14, αποδεικνύει ότι οι ισχυροί κάθε άλλο παρά εκτός παιχνιδιού έχουν βγει. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Μίλαν, Γιουβέντους, Αγιαξ, Πόρτο, Ντόρτμουντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, είναι αυτοί που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο από το 1992. Ομάδες πρωτεργάτες στη δημιουργία της Ενωσης των ισχυρών. Και κάπως έτσι, όλοι είναι ευχαριστημένοι. Η ΟΥΕΦΑ που δείχνει να έχει με το μέρος της τους συλλόγους (παρά τις μεταξύ τους κόντρες για την πίτα των κερδών) και κερδίζει έδαφος σε έναν άλλο δικό της πόλεμο έναντι της... μαμάς ΦΙΦΑ (που έχει με το μέρος της τις Ομοσπονδίες) αλλά και οι σύλλογοι που έχουν πλέον σοβαρό λόγο στα κέρδη από τα μπόνους που παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Και φυσικά περιπτώσεις για να χαλάσει το... γλυκό όπως είχε γίνει παλιότερα όταν το τρόπαιο κατέκτησε το 1987 η ρουμανική Στεάουα Βουκουρεστίου (κόντρα στην Μπαρτσελόνα στον τελικό) ή το 1993 ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (απέναντι στη Μαρσέιγ), μάλλον πλέον ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Η άτυπη δημιουργία του «Τσάμπιονς Λινγκ» σε ένα κλειστό πρωτάθλημα, έχει όμως και άλλες παραμέτρους. Μπορεί επίσημα να φαντάζει σαν μια αναβαθμισμένη ευρωπαϊκή διοργάνωση που προσφέρει χρηματικά οφέλη στους συμμετάσχοντες, όμως η τακτική της ΟΥΕΦΑ να συγκεντρώνει στο προϊόν της όσο το δυνατόν περισσότερους συλλόγους, δημιουργεί τριγμούς σε παραδόσεις χρόνων. Για παράδειγμα συνεχώς αυξάνεται η απαξίωση σε ορισμένες χώρες της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος που είχε πάντα το δικό του γόητρο. Τώρα πολλές ομάδες δείχνουν να είναι ευχαριστημένες με τη δεύτερη ή τρίτη θέση του πρωταθλήματος αν αυτή οδηγεί σε έξοδο στο «Τσάμπιονς Λινγκ». Οπως δείχνουν τα πράγματα το ένα προϊόν δείχνει να ξεπερνάει το άλλο αφού δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου είναι και αυτά προϊόν. Ο ανταγωνισμός για τις θέσεις συμμετοχής στη διοργάνωση δείχνει να ξεπερνάει αυτόν της κόντρας για τον εκάστοτε πρωταθλητή. Ο στόχος της καλής πορείας στην Ευρώπη επιβάλλει πολλές φορές τη δαπάνη χρημάτων υπέρογκων ποσών και μεγαλώνει όπως φανερώνουν αρκετά παραδείγματα, τις πιθανότητες οικονομικής κατάρρευσης ενός συλλόγου όταν αυτή η πορεία πολλές φορές δεν έρχεται ποτέ. Ομως για τους υπεύθυνους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αυτό που μετράει είναι να κινείται το χρήμα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Με τον τρόπο που ορίζουν οι μάνατζερ και οι πολυεθνικές που ελέγχουν το προϊόν. Αυτοί είναι που κερδίζουν όταν οι φίλαθλοι σχηματίζουν ουρές για να δώσουν περίπου ένα δεκαπενθήμερό τους προκειμένου να αγοράσουν ένα εισιτήριο για κάποιον αγώνα του «Τσάμπιονς Λινγκ». Οταν θα πιστέψουν τις καλοκαιρινές δηλώσεις του προέδρου της ομάδας τους για ευρωπαϊκή πορεία και θα τρέξουν να αγοράσουν τα πανάκριβα διαρκείας προκειμένου να συμμετάσχουν στον... θρίαμβο. Τα κέρδη των πολυεθνικών χορηγών δε σταματάνε ποτέ. Ακόμα και όταν οι φίλαθλοι έρθει η ώρα που θα αφήσουν το... αίμα τους στις εξέδρες.