Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το κέρδος αντιμέτωπο με τα πιστεύω

Aπο την προχτεσινή συμβολική κατάληψη στο αμερικάνικο Deree
Aπο την προχτεσινή συμβολική κατάληψη στο αμερικάνικο Deree
Η γεωιστορική θέση και η δυσμενής επίδραση των ξένων επιχειρήσεων έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ξοδεύει περισσότερα για όπλα απ' ό,τι για Παιδεία. Απότοκο της πρωτόγονης αυτής καταστάσεως είναι ένας πενιχρός προϋπολογισμός για την παιδεία, που συνεπάγεται ότι χιλιάδες μαθητών καταλήγουν στα ιδιωτικά κολέγια της Ελλάδος (ορισμένα καλύτερα των υπολοίπων), όπου αγοράζουν ένα - συνήθως μέτριο - πτυχίο. Εάν εμπλέκεται και ξένο «μητρικό πανεπιστήμιο» (συνήθως αμερικανικό ή βρετανικό), τότε τα χρήματα πάνε στο εξωτερικό και τα κολέγια πληρώνουν συνδρομή σε ίδρυμα αναγνωρίσεως ισοτιμίας ξένων διπλωμάτων. Αλλά αυτοί οι οργανισμοί εθελοτυφλούν στις παραβάσεις δεοντολογίας και πρακτικής.

Το φοβισμένο διδακτικό προσωπικό

Ελπίζει κανείς ότι η κ. Γιαννάκου, ο ειδικός Δημοσίων Σχέσεων Δρ. Βερέμης και οι εξαπατημένοι γονείς γνωρίζουν τα κάτωθι: οι πολιτικές προσλήψεων και προαγωγών σπανίως ανταποκρίνονται στους Κανονισμούς περί Διδακτικού Προσωπικού (όπου υφίστανται), ορισμένοι διδάσκοντες δεν κατέχουν τα προβλεπόμενα προσόντα για το γνωστικό αντικείμενο που τους έχει ανατεθεί, οι ώρες διδασκαλίας είναι πάρα πολλές για να υπάρχει ποιότητα - πολλώ δε μάλλον χρόνος για έρευνα (ουσιώδους σημασίας για σοβαρή διδασκαλία) και δημοσιεύσεις, υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται ακόμα και χωρίς να τους ανανεωθεί η σύμβαση, δεν υπάρχει επαγγελματική εξασφάλιση, απολύονται διδάσκοντες χωρίς λόγο, η μεγάλη πλειονότητα του διδακτικού προσωπικού είναι μερικής απασχολήσεως, τα πορίσματα των διαφόρων εικονικών επιτροπών αγνοούνται, διδάσκοντες οι οποίοι επιχειρούν να ιδρύσουν σύλλογο απολύονται, ορισμένοι διδάσκοντες έχουν να βαθμολογήσουν έως και 250 γραπτά εντός τριών ημερών και συμβαίνει να έχουν διαταχθεί διδάσκοντες να «περάσουν» ανεπαρκείς σπουδαστές στις εξετάσεις.

Φαστ-φουντ για τα μυαλά των σπουδαστών

Πέραν όλων αυτών, έχουν και οι σπουδαστές προβλήματα: πρώτα απ' όλα κάποια μαθήματα δε διδάσκονται ελλείψει επαρκούς αριθμού σπουδαστών και ορισμένοι σπουδαστές με μόνο ένα μάθημα για να αποφοιτήσουν, αναγκάζονται να περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο για το δίπλωμά τους, οι σπουδαστές δεν έχουν λόγο στη λειτουργία του ιδρύματος: η μοναδική τους φωνή είναι τα χρήματά τους - ή μάλλον των πατεράδων τους, σκανδαλωδώς, σε ιδρύματα όπου τα μαθήματα υποτίθεται ότι γίνονται στην αγγλική, ορισμένοι διδάσκοντες παραδίδουν στην ελληνική και τα αγγλικά ορισμένων σπουδαστών είναι επίσης τραγικώς απαράδεκτα.

Λογαριασμοί και διαφάνεια

Ενας υπερπόντιος σύλλογος πανεπιστημίων και κολεγίων προβλέπει ότι τα μέλη του οφείλουν να αποκαλύπτουν τους λογαριασμούς τους. Κι όμως, το εν Ελλάδι κολέγιό τους φθάνει μέχρι του σημείου να μην απαντά καν σε σχετικά αιτήματα. Ετι χειρότερο, ορισμένα ιδρύματα ισχυρίζονται ότι είναι «μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί»! Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί εύκολη λεία για αρπακτικά αλλοδαπής - και ελληνικής - προελεύσεως. Το ξένο πανεπιστήμιο ακολουθεί κατά γράμμα τους κανονισμούς στη χώρα του αλλά όταν έρχεται στην εύπιστη Ελλάδα μετατρέπεται σε δύστροπο ψευτο-ακαδημαϊκό χούλιγκαν. Αυτό αποτελεί χειρίστη έκφραση πολιτισμικού ιμπεριαλισμού.

Ενα τέτοιο αμερικανικό ίδρυμα στην Αθήνα έστησε ένα δεύτερο «campus» σε μικρή κωμόπολη της Ελλάδος, τη γενέτειρα του Πρυτάνεώς του. Αν και τα μαθήματα παρεδίδοντο στην αγγλική, μερικοί σπουδαστές αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα κατανοήσεως. Λέγεται ότι κάποιοι σπουδαστές έφθασαν ακόμη και να πάρουν δίπλωμα χωρίς τις απαραίτητες διδακτικές μονάδες.

Ενίοτε τα ιδρύματα αυτά συμπιέζουν ένα μάθημα διαρκείας 45 ωρών ενός τριμήνου (ήτοι ένα - δύο μαθήματα ανά εβδομάδα) σε δεκαπενθήμερο της τρέλας (τουτέστιν 4 ώρες την ημέρα - κάθε μέρα), χρεώνοντας τα ίδια δίδακτρα. Ο όγκος αυτού του εγκεφαλικού φαστ-φουντ δεν αφήνει στους σπουδαστές χρόνο να σκεφτούν, αναλογισθούν, αναλύσουν και αξιολογήσουν - για την ακρίβεια δεν τους αφήνει χρόνο να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να κάθονται σαν φυτά.

Ορισμένα τέτοια ιδρύματα διάκεινται φιλικώς προς Ελληνες πολιτικούς. Επί παραδείγματι, κάποιος κ. Ανδριανόπουλος διατηρούσε γραφείο σε ένα εξ αυτών. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν είναι κατακριτέο. Την ίδια ώρα, καλόν θα ήτο να βλέπαμε και τους λογαριασμούς του εν λόγω ιδρύματος για να ξέρουμε πώς εδαπανώντο οι πόροι, ποιος επιμελείτο και με ποιον τρόπο. Ομοίως καλόν θα ήτο να ξέραμε γιατί ένα ιδιωτικό κολέγιο μπορεί να προσλαμβάνει έναν δεκανέα του αμερικανικού στρατού ως ισόβιο πρόεδρό του, καθώς και εάν εδόθη ποτέ η ευκαιρία σε άτομα με περισσότερα προσόντα να αξιολογηθούν για τη θέση -κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στον σαφώς διαφανέστερο δημόσιο τομέα. Αλλο ίδρυμα (το La Verne) αυτοκαταστράφηκε, συνεπεία οικονομικής πανωλεθρίας. Τουλάχιστον ένας απολυθείς διδάσκων πέθανε από το άγχος, ενώ σε άλλο κολέγιο, διδάσκων ο οποίος «απελύθη», εισέπραξε 33 εκατομμύρια δραχμές (περίπου ευρώ 98.000). Θα τολμήσει η κ. Γιαννάκου να ζητήσει να ρίξει μια ματιά στους λογαριασμούς τους; Γνωρίζει άραγε πως ο θεσμός των ΙΕΚ έχει γίνει αντικείμενο καταχρήσεως, απλούστατα επειδή οι άρρενες σπουδαστές αναγκάζονται να εγγραφούν στα κρατικά ΙΕΚ προκειμένου να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία ενόσω σπουδάζουν σε κάποιο κολέγιο - εκτός κι αν τους χορηγηθεί πιστοποιητικό ότι βρίσκονται στην Αμερική;

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Μίλερ (του οποίου η σύζυγος δίδασκε σε εδώ κολέγιο), έδινε συχνά ομιλίες καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα αμερικανικά κολέγια. Αυτό ισοδυναμεί με αναγνώριση ότι η εκπαίδευση των Ελληνόπουλων δεν είναι παρά μια απλή πολιτικοοικονομική συναλλαγή - ακριβώς όπως και οι αγορές όπλων.

Εν κατακλείδι

Κατά μίαν έννοια, η κ. Γιαννάκου, μαζί με τον (προσανατολισμού ΕΛΙΑΜΕΠ και Ουάσιγκτον) Δρ Βερέμη - ο οποίος υποθέτουμε ότι διορίστηκε κατόπιν ανοιχτής προσκλήσεως ενδιαφέροντος - είναι υπεύθυνη για το μέλλον της Ελλάδος. Κανείς ελπίζει ότι δεν επιθυμούν να μετατρέψουν τους σπουδαστές σε βορά των επιχειρήσεων. Οι Ελληνες έχουν πρόσφατη παράδοση να αρέσκονται σε οτιδήποτε ξενόφερτο για λόγους μόδας. Θα βοηθούσε πολύ εάν μπορούσαν να μάθουν από τα σφάλματα άλλων χωρών, αντί να καταναλώνουν επώνυμα ρούχα και πρόχειρα φαγητά και να μαϊμουδίζουν ορισμένες άλλες χώρες, τα πανεπιστήμια των οποίων δεν είναι πλέον τόσο διαφανή όσο κάποτε και στα οποία - και είναι λυπηρό αυτό - σε μερικούς φοιτητές οι οποίοι αδυνατούν ακόμη και να εκφραστούν κατανοητά σε ένα κομμάτι χαρτί, δίνεται η δυνατότητα να «κερδίσουν» ένα πτυχίο. Πρέπει η Ελλάδα να αντιγράφει πάντα δουλοπρεπώς και να της φέρονται σαν σε Μπανανία; Μήπως, τελικά, οι χείριστοι των Σοφιστών νίκησαν τους αρίστους των Πλατωνιστών;


Του
Δρ Ουίλλιαμ ΜΑΛΛΙΝΣΟΝ*
*Ο Δρ Ουίλλιαμ Μάλλινσον, πρώην Βρετανός διπλωμάτης, είναι επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του New York College Αθηνών, διδάσκει στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό στα ΤΕΙ (2015-12-04 00:00:00.0)
Οικονομική ασφυξία για πανεπιστήμια και ΤΕΙ... (2012-04-01 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των ΤΕΙ (2011-03-09 00:00:00.0)
Παζάρια με τα ανύπαρκτα «επαγγελματικά δικαιώματα» (2010-01-24 00:00:00.0)
Μόνοι κερδισμένοι οι επιχειρηματίες (2008-08-31 00:00:00.0)
Δεν είναι και δεν μπορούν να γίνουν πανεπιστήμια (2007-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ