Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 ΜΑΡΤΗ
Κριτήριο και οι βιολογικές ιδιαιτερότητες

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν πάνω στο ζήτημα του Ασφαλιστικού.

«Στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - είπε -, ένα μέρος των γυναικών έζησε την αύξηση κατά πέντε χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό πάει να γενικευτεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πάμε για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κυρίως για τις νεότερες γυναίκες. Και δε διαχωρίζουμε τις γυναίκες με βάση τα χρόνια, μιλάμε και για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας. Τώρα πάνε για όρια ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, με τάση προς τα πάνω. Και μάλιστα με "κίνητρα" παραμονής στη δουλιά μετά τα 65, όπως λέει τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του.

Προσέξτε τώρα τι είναι αυτά τα "κίνητρα". Ενα "κίνητρο" θα είναι - το αρνητικό κίνητρο - όταν, π.χ., δεν έχεις σταθερή δουλιά και είσαι ένα χρόνο άνεργη, μετά δουλεύεις, μετά ξανά άνεργη, όταν έχεις μερική απασχόληση, τότε στα 65 δε θα πάρεις σύνταξη, είτε γιατί δε θα έχεις ένσημα, είτε γιατί η σύνταξη θα είναι τόσο χαμηλή, που θα γίνει "κίνητρο" - αντικίνητρο στην πραγματικότητα - για να μείνεις άλλα 5 χρόνια στη δουλιά, τάχα "εθελοντικά".

Μάλιστα, χρησιμοποιείται και ο όρος "ενεργός γήρανση". Ξέρετε τι σημαίνει; Να υποχρεώνεται να δουλεύει ο εργαζόμενος μέχρι τα 70-75 χρόνια. Αυτά που σας λέω είναι συζητήσεις που γίνονται στα πλαίσια της ΕΕ και που οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν τα συζητούν. Βεβαίως, θα τα φέρουν στους εργαζόμενους με τη μορφή του σαλαμιού. Καταλαβαίνετε ότι η "ενεργός γήρανση" είναι κάτι φοβερό. Γιατί λένε ότι έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας, οι γυναίκες ζουν 81,5 χρόνια κατά μέσο όρο - δεν ξέρω κατά πόσο είναι αντικειμενικό αυτό το στοιχείο».

Σύνταξη στα 55

«Είναι άλλο πράγμα - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - να φτάσω στα 80 και στα 85 και επειδή έχω βγει στη σύνταξη από τα 55, όπως λέμε εμείς για τις γυναίκες και επειδή έχω καλές συνθήκες δουλιάς, επειδή έχω ζήσει μια ζωή αντίστοιχη με την προσφορά μου, επειδή έχω δεχτεί προληπτικές ιατρικές υπηρεσίες, όπου έχω προλάβει μια σειρά από ασθένειες και επειδή έχω δουλέψει με προστασία υγιεινής και ασφάλειας, τότε φτάνω μέχρι τα 81 μου χρόνια και είμαι ζωντανή, μετέχω παντού, παρακολουθώ τα πάντα, είμαι μέσα στην οικογένειά μου, συμμετέχω στην κοινωνική δραστηριότητα. Είναι άλλο πράγμα να είμαι 75 με χίλιες ασθένειες και να πρέπει να δουλέψω για να επιβιώσω. Εχει μεγάλη διαφορά. Κι εμείς είμαστε υπέρ της ενεργού γήρανσης. Αλλά όχι για να δουλεύεις στα 65 και στα 70 επειδή δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, είτε γιατί η σύνταξη είναι μικρή, είτε επειδή πρέπει να βοηθήσεις την κόρη σου, το γιο σου. Εχει πολύ μεγάλη διαφορά.

Οπωσδήποτε έχουμε εξειδικευμένες προτάσεις προσαρμοσμένες στη ζωή της γυναίκας στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας που ζούμε και παίρνοντας υπόψη αυτά που λέει η επιστήμη για το γυναικείο οργανισμό. Π.χ., να σας το πω καθαρά, και στο σοσιαλισμό - που θα έρθει και αυτός - όπου θα υπάρχει πλήρης ισότητα, οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν 5 χρόνια μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι η διαφορά του γυναικείου οργανισμού, οι ιδιαιτερότητες. Αλλο πράγμα η κοινωνική ισότητα και άλλο πράγμα η βιολογική. Βεβαίως, αν φτάσουμε σε μια περίοδο όπου θα υπάρχουν επαγγέλματα που δε θα είναι επικίνδυνα για τις γυναίκες, θα κάνεις εξαίρεση. Αλλά το κριτήριο θα είναι ο άνθρωπος, η ισότητα των ανθρώπων και από εκεί θα κάνεις προσαρμογές σύμφωνα με το φύλο και την ηλικία.

Εχουμε, λοιπόν, πρόταση που λέει στα 55 σύνταξη η γυναίκα και στα 60 ο άντρας. Μπορεί να γίνει αυτό λόγω της προόδου της επιστήμης. Αλλά θέλουν 65 για να έχουν άνεργους απ' έξω, ή ημιάνεργους, για να πέφτει η τιμή της εργατικής δύναμης. Ενώ αν δουλεύουν όλοι, θα έχουν όλοι δικαιώματα προς τα πάνω. Αυτό είναι το μυστικό».

Εξειδικευμένη και δωρεάν προστασία

«Επίσης - πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα -, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένη προσφορά προς τις γυναίκες, δωρεάν από τα Ταμεία, σε ό,τι τις αφορά, τις ιδιαιτερότητές τους. Π.χ., η γυναικολογική βοήθεια δεν είναι μόνο για όταν η γυναίκα μείνει έγκυος. Πρέπει να αρχίζει από την αναπαραγωγική ηλικία, από τότε δηλαδή που είναι σε θέση να κάνει παιδί. Αν υπάρχουν παράγοντες του περιβάλλοντος που μπορούν να επιδράσουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας, αυτοί δεν αφορούν μόνο τους 9 μήνες της κύησης, αλλά και πριν. Βεβαίως, αντίστοιχα αφορά και τους άνδρες. Σήμερα έχουμε τεράστια προβλήματα. Βλέπετε τις περιπτώσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση. Αυτό δεν είναι άσχετο με την επίδραση του περιβάλλοντος και στον οργανισμό του άνδρα και στον οργανισμό της γυναίκας. Κι αυτά κοστίζουν πανάκριβα. Επομένως, μιλάμε για εξειδικευμένη προστασία της γυναίκας.

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα μελέτη για τις επαγγελματικές ασθένειες. Υπάρχουν νέες επαγγελματικές ασθένειες, δηλαδή και τα εκσυγχρονισμένα τεχνολογικά επαγγέλματα προσθέτουν καινούρια προβλήματα. Η υγεία και η περίθαλψη πρέπει να είναι δωρεάν 100%. Διότι τα έχετε προσφέρει με τη δουλιά σας. Αυτά, ότι δεν υπάρχουν λεφτά, μην τα ακούτε. Οπου υπάρχουν κέρδη υπάρχουν και δυνατότητες παροχών για τους εργαζόμενους. Εν πάση περιπτώσει, κάποιος πρέπει να χάσει σε αυτή την κοινωνία. Και εμείς λέμε ότι πρέπει να χάσουν οι καπιταλιστές και να κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Ολοι μαζί να κερδίζουν δε γίνεται. Κάποιοι πρέπει να χάσουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ