Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περί ανταγωνισμού

Σ' έναν κόσμο άγριων θηρίων που κατασπαράσσει το ένα το άλλο προκειμένου να επιζήσουν. Σ' έναν κόσμο άγριας ζούγκλας, το ιδεώδες της επιβίωσης είναι ο ανταγωνισμός. Είναι ο θάνατός σου η ζωή μου. Σ' έναν κόσμο βάρβαρο κι ανελέητο, όπως είναι το καπιταλιστικό σύστημα που βιώνουμε, ο σκελετός του με όλα τα πλοκάμια που τον αποτελούν για να είναι αποτελεσματικός και προσοδοφόρος, πρέπει να εμφορείται από ένα ιδεώδες, από κάποια φιλοσοφία αναγκαιότητας ύπαρξης και ενίσχυσής του κι αυτό δεν είναι άλλο παρά ο ανταγωνισμός. Είναι το ιερό κι απαραβίαστο θεμέλιο του κεφαλαίου. Είναι το κλειδί και το άλλοθι των στόχων του. Της αύξησης της κερδοφορίας του.

Ο ανταγωνισμός που λατρεύει και υπηρετεί σα θεό της η αστική τάξη, για να φτάσει στην ολοκλήρωσή του, πρέπει να κάνει μια σειρά από ενέργειες ακρότητας σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Να διευρύνει την εκμεταλλευτική της δυνατότητα, προκειμένου να ισχυροποιηθεί και ν' αντιμετωπίσει τον αντίπαλο που επιδιώκει και κείνος το ίδιο.

Με δυο λόγια, όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Επακόλουθο του ανταγωνισμού. Η διάλυση της αρμονίας με το σαράκι της υπονόμευσης και της δολιοφθοράς. Δεύτερο: Περικοπή θέσεων εργασίας από τις μεγάλες επιχειρήσεις με πρόσχημα τη βιωσιμότητά τους. Περικόπτεται, δηλαδή, η ζωή και το μέλλον ενός ανθρώπου (πολλών ανθρώπων) για να πλουτίσουν περισσότερο κάποιοι άλλοι. Τρίτο επακόλουθο: Βαθμιαία προσαρμογή σ' αυτό που ζητάει η αγορά. Δηλαδή, φτηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό περιορισμένης χρήσης. Επανακατάρτιση διά βίου, ανάλογα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το πολυεθνικό κεφάλαιο πρέπει να έχει διαρκώς τις μηχανές του αναμμένες, για να οδηγεί ταχύτερα το τρένο του ανταγωνισμού, μειώνοντας ταυτόχρονα το εργατικό κόστος. Τέταρτο επακόλουθο: Για να πετύχει τους στόχους του - το κεφάλαιο - φυσικό είναι να θέλει να επέμβει (και να ιδιωτικοποιήσει) στις πηγές της γνώσης και της έρευνας κι αυτές δεν είναι άλλες από τα πανεπιστήμια... Να θέλει, δηλαδή, τέτοια πανεπιστήμια που ν' ανταποκρίνονται (και να προσαρμόζονται) στις απαιτήσεις της αγοράς.

Ετσι, λοιπόν, οι ντιρεκτίβες (εφαρμογή σχετικών οδηγιών) της ΕΕ είναι ανάλογα δομημένες και κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου. Ο διάλογος που επιζητούν και επικαλούνται είναι στημένος. Είναι ένας διάλογος χωρίς κανένα νόημα μια κι όλα είναι προαποφασισμένα. Θα κάνουνε το ενδιαφέρον του φοιτητή να συγκεντρώνεται εκεί όπου υπάρχουν συγκεκριμένες επενδύσεις...! Ταχύτερες σπουδές. Ταχύτερη αποφοίτηση και μετά στα διάφορα ινστιτούτα διά βίου επανεκπαίδευση προς άντληση εσόδων.

Αυτά τα παλικάρια και οι κοπέλες που βλέπουμε να διαδηλώνουν στους δρόμους ζητώντας (απαιτώντας) Δωρεάν και Δημόσια Παιδεία, μαθαίνουν στην πράξη και πολύ νωρίς πως ζούνε σ' ένα σύστημα που γι' αυτούς είναι εχθρικό. Πολύ εχθρικό μάλιστα που χρειάζεται ν' αντιπαλέψουν. Με προγραμματισμό, οργάνωση, ενότητα κι αγώνα.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ