Κυριακή 11 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΡΙΣΜΑ ΧΡΕΩΝ
Δικομματικά πεπραγμένα

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας και ισονομίας για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ! Σε μια ακόμα προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση των επιχειρηματιών του αθλητισμού (κυρίως ποδοσφαίρου και μπάσκετ) προχωρά η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που υποχρεώνει το λαό να σφίξει το ζωνάρι...«γιατί η οικονομία δεν αντέχει, δεν υπάρχουν λεφτά», χωρίς ψήγμα φιλότιμου και αξιοπρέπειας η ΝΔ (όπως προηγουμένως και το ΠΑΣΟΚ) ετοιμάζεται για νέα ρύθμιση - δηλαδή χάρισμα - των χρεών που δημιούργησαν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΑΕ) και οι ιδιοκτήτες - διαχειριστές τους. Καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας, ισονομίας ξεφτιλίζουν ακόμα και τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν. Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, θα εξαναγκαστεί, για πολλοστή φορά, να πληρώσει τα σπασμένα των αετονύχηδων.

«Αυτή η... κολόνια, κρατάει χρόνια». Από τη στιγμή που οι εξουσιάζοντες αποφάσισαν να παραδώσουν, και τυπικά, τον αθλητισμό στα χέρια των επιχειρηματιών (1979), υπάρχει ένα συνεχές αλισβερίσι. Ποικιλοτρόπως οι μεν βοηθάνε - στηρίζουν τους δε. Με διάφορα άλλοθι, επαγγελματίες πολιτικοί και επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τις ομάδες - ΑΑΕ στην πραγματικότητα - για ένα όργιο παροχών, ασυλίας, ανισονομίας και ψηφοθηρίας.

Ανάλογα με τις συγκυρίες και τα ζητούμενα, τις αντιμετωπίζουν πότε ως συλλόγους με ιστορία και ιδεολογία και πότε ως ανώνυμες εταιρείες. Στρατηγική και πρακτική που δε γνωρίζει διαχωριστικές γραμμές, πράσινου ή μπλε χρώματος. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Με αφορμή, λοιπόν, τη νέα ρύθμιση, που έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση, θα επιχειρήσουμε μια... βόλτα στο πρόσφατο παρελθόν. Οχι με «μηχανή του χρόνου» αλλά με βάση, ενδεικτικές, δηλώσεις και γεγονότα των «υπευθύνων». Για να διαπιστώσουμε την αξία των λόγων και τη διαχρονικά συνειδητή πολιτική των εκπροσώπων του δικομματισμού.

Αλισβερίσι με το ...καλημέρα

Το αλισβερίσι ξεκίνησε με το «καλημέρα». Στο νόμο 879/1979, άρθρο 21, γίνεται ρύθμιση χρεών των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Το 1992, ο Στέφανος Μάνος καταθέτει (με τα άρθρα 13, 14, και 15 στο νόμο 2021 «Ταμείο διαχείρισης πιστώσεων για εκτέλεση αρχαιολογικών έργων και άλλες διατάξεις») προς ψήφιση, ρύθμιση για τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός (Κοσκωτάς). Η Βουλή, πλην του ΚΚΕ, την αποδέχεται και... ένα τσουβάλι λεφτά, χαρίζονται.

Την επόμενη χρονιά, έχουμε το άρθρο 22 («χρέη προς το Δημόσιο») παράγραφος 1 του νόμου 2166. Με το νόμο 2947/2001 ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέτρεψε σε ΑΑΕ να μπουν υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Σε απλά ελληνικά, να διαγραφούν τα χρέη προς δημόσιο και τρίτους (περισσότερα από 15 εκ. ευρώ), αθωώνοντας ταυτόχρονα τους υπαίτιους. Επιπλέον, με την Υπουργική Απόφαση 40/2002 «η συμφωνία του δημοσίου ως πιστωτή παρέχεται απ' ευθείας από το νόμο αυτό». Θιγόμενοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και ενώ εκκρεμεί η υπόθεση, τον Οκτώβρη του 2002 δημοσιεύτηκε ο νόμος 3057, ο οποίος συμπλήρωνε το νόμο 2725/1999.

Αντιγράφουμε από το βιβλίο «Ειδική εκκαθάριση των ΑΑΕ» του Παντελή Δέδε δικηγόρου, μέλους του CAS (Court of arbitration for sport): «Στο άρθρο 55 "Κανονισμός προμηθειών" του νόμου προστέθηκε, εν κρυπτώ και παραβύστω και εν καιρώ νυκτός, 24η παράγραφος, που δεν υπήρχε στο γραπτό σχέδιο το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που δεν υπήρχε στο κείμενο που μοιράστηκε στην ολομέλεια της Βουλής (συμπεριλαμβανομένων όλων των τροπολογιών) για την ψήφισή του, που δεν υπήρχε ούτε αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου, ειδική διάταξη, η οποία αναφέρει:

Η διαδικασία κινείται με την υποβολή σχετικής αίτησης από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του στο σύνολο των αξιώσεων κατά της εταιρείας. Η συμφωνία του Δημοσίου ως πιστωτή παρέχεται απ' ευθείας από το νόμο αυτόν...». Η προσπάθεια αναδρομικής κάλυψης της ΥΑ, με την απόφαση 372/2005 του 4ου τμήματος του ΣτΕ (7μελής σύνθεση) κρίθηκε αντισυνταγματική. Επιπλέον, να επισημάνουμε ότι εκκρεμούν προσφυγές στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στα διοικητικά Πρωτοδικεία Αθηνών. Σε περίπτωση που οι προσφεύγοντες δικαιωθούν, τότε θα κληθεί το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Στις 23/5/2003 η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (που είχε παρουσιαστεί περίπου σαν πανάκεια) ενημερώνει ότι μια από τις συνέπειες μη τήρησης του νόμου είναι «η ακυρότητα της μεταγραφής και η αντικανονικότητα της συμμετοχής του αθλητή στους αγώνες». Το ίδιο επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Ποτέ δεν εφαρμόστηκε... Στις 2/6 ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, δηλώνει: «Αν δεν καταφέρουν η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Αρης να πάρουν τα πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, βεβαίως και θα πάνε σε ερασιτεχνική κατηγορία. Δε με τρομάζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, σκληρά, προς κάθε κατεύθυνση. Ούτε τα χρέη πρόκειται να χαριστούν, ούτε "αμαρτίες" του παρελθόντος μπορούμε να ανακυκλώσουμε»... Και στις 23/10/2003 διακηρύσσει ότι οι οφειλές εξοφλούνται. Χαρακτηριστικά ισχυρίζεται ότι «μέχρι τώρα, 85% του ποσοστού του χρέους έχει συμπληρωθεί και βαδίζουμε για το 90%».

Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν

Την εξουσία έχει αναλάβει η ΝΔ και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, δηλώνει (6/5/2004): «Το 2001, μιλούσαμε για ένα συνολικό έλλειμμα περίπου 24.000.000 ευρώ, τώρα μιλάμε για 278.000.000, όπως προκύπτει επίσημα από τους ισολογισμούς. Και λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες δεν κατέθεσαν ισολογισμό». Ενδεικτικά να σημειώσουμε - σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης - κάποιες από τις οφειλές. Η ΑΕΚ περίπου 67 εκ. ευρώ, Ολυμπιακός 22, Αρης 8, ΠΑΟΚ 7,5, Ηρακλής 3,5 εκ. ευρώ.

Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος και τις συνέπειες των δικομματικών επιλογών, αρκεί μια ενδεικτική αντιστοιχία. Με το παραπάνω ποσό θα μπορούσαν να πληρωθούν - για έναν χρόνο - περίπου 21.500 νοσηλευτές/ιες... Ή να πάρουν πραγματική αύξηση οι χαμηλοσυνταξιούχοι... Για αναλογιστείτε με τα συνολικά ποσά των απανωτών ρυθμίσεων, χαρισμάτων...

Στις 8/6/2004 ο Γ. Ορφανός και ο υυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, προαναγγέλλουν νέα ρύθμιση - χάρισμα και κατηγορηματικά δηλώνουν «αποφασισμένοι να είναι η τελευταία ευκαιρία». Στις 20 Ιούλη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, παραδέχεται ότι οι περισσότερες ΑΑΕ «θα έπρεπε να διαλυθούν, σύμφωνα με το νόμο». Η νέα χαριστική ρύθμιση γίνεται νόμος (3262/2004) και αρχίζουν οι λεονταρισμοί. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, τελευταία ημερομηνία συμμόρφωσης είναι ο Ιούνης του 2005. Μετά «θα αφαιρέσουμε την άδεια λειτουργίας τους»...

Τη φραστική επανάσταση συνεχίζει στις 16 («αν χρειαστεί να διαλυθούν και 30 ΑΑΕ, θα διαλυθούν») και στις 17 Σεπτέμβρη του 2004: «Ναι, αν χρειαστεί θα διαλυθούν. Δεν είναι τολμηρό αυτό, είναι η πραγματικότητα. Αν δε συμμορφωθούν στους κανόνες που μπήκαν με τον τελευταίο νόμο. Η κυβέρνηση έκανε ένα γενναίο βήμα. Τους έδωσε τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Αν δεν ανταποκριθούν, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργούν».

Στις 2/6/2005, ο Γ. Ορφανός ισχυρίζεται ότι «με τον Νόμο δεν επιτρέπεται και η δημιουργία νέων οφειλών. Δηλαδή, όποιοι στη διάρκεια της περιόδου 2004 - 2005 δημιούργησαν νέες οφειλές, θα πρέπει να έχουν καταθέσει στην ΕΕΑ συμφωνία για τη ρύθμισή τους ή να τις έχουν εξοφλήσει. Ο Νόμος θα επιβληθεί και τις συνέπειες θα πρέπει να τις γνωρίζουν όλοι». Ακολουθούν, κατά καιρούς, δηλώσεις περί καλής εφαρμογής και τήρησης του νόμου, συμμόρφωσης των ΑΑΕ και υπενθύμιση των (υποτιθέμενων) συνεπειών για τους παραβάτες.

Μέχρι που στις 24/1/07 «ανοίγει το παράθυρο» για ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ. Και στις 28/2 διευρύνει την γκάμα των ευνοημένων: «Εχουμε συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για τα επιμέρους χρέη των ομάδων, των τριών Εθνικών Κατηγοριών. Σύντομα θα υπάρξει η δική μας προσέγγιση, που δε θα είναι φωτογραφική, αλλά συνολική». Αντί άλλου επιλόγου θα παραθέσουμε τα αποκαλυπτικά λόγια του Γ. Ορφανού (2/3/2007). Που αναδεικνύουν την ουσία της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το μέγεθος της αποτυχίας τους, πόσο σέβονται και τηρούν τις αποφάσεις και τα λεγόμενα όλων: «Το 2004 με μια γενναία ρύθμιση δώσαμε τη δυνατότητα στις ομάδες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Δεκατέσσερις ομάδες βρίσκονται σήμερα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Πριν από τρία χρόνια έπρεπε περίπου 35 ΑΑΕ, από τις 56, να μην υπάρχουν. Τώρα αυτές έχουν περιοριστεί σε 7 - 8. Δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, σε μεγαλύτερο βαθμό ο ΠΑΟΚ και σε μικρότερο ο Ηρακλής, αν και μπήκαν στη ρύθμιση, συνέχισαν να παράγουν χρέη. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μία ρύθμιση»... Στην υγεία των κορόιδων...


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ