Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ»
Ψήφισαν τη σκανδαλώδη πριμοδότηση

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το - κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγαλοεπιχειρηματία - νομοσχέδιο

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα χτες στην Ολομέλεια της Βουλής που αντιστάθηκε στη λογική της ανάπτυξης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράστηκε με το νομοσχέδιο για την προκλητική ενίσχυση της τουριστικής επένδυσης των Αφών Κωνσταντακόπουλων στη Μεσσηνία. Οι βουλευτές του Κόμματος καταψήφισαν το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο προβλέπει την κρατική επιδότηση κατά 45% στην κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων κόστους 400 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, ζητώντας μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη, προς όφελος των εργαζομένων. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ...διαγκωνίστηκαν για το ποιος επιθυμεί περισσότερο την εν λόγω επένδυση, ενώ ο ΣΥΝ αποδέχτηκε την προωθούμενη επένδυση, αν δεν ψήφισε, ζητώντας εγγυήσεις για την εφαρμογή των «θετικών στοιχείων της».

«Το μόνο αντικείμενο της επένδυσης είναι το κέρδος που θα επιστρέψει στη συγκεκριμένη οικογένεια», τόνισε στην παρέμβασή της η Ελπίδα Παντελάκη. Οπως είπε, «πρόκειται για κατασπατάληση των φυσικών πόρων και καταστροφή του περιβάλλοντος», ενώ «συνδέει τον τουρισμό με την ανταγωνιστικότητα». Σημείωσε ότι θέση του ΚΚΕ είναι πως «η αναψυχή είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα» και ότι το ζητούμενο είναι «να μπορεί η λαϊκή οικογένεια να έχει δικαίωμα στην αναψυχή». Εκτός από την κυβέρνηση η Ελπ. Παντελάκη επέρριψε ευθύνες και στις πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής, τονίζοντας: «Καλλιεργούν αυταπάτες ότι θα λυθούν προβλήματα σε μια περιοχή που έχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ απάντησε στα επιχειρήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα υποτιθέμενα θετικά οφέλη της επένδυσης. Αναφορικά με την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής θύμισε ότι «η ΚΑΠ βγάζει τον κόσμο από τα χωράφια και θέλει τη γη σε λίγα χέρια», ενώ όσον αφορά στη διάθεση των τοπικών προϊόντων σημείωσε: «Η εμπειρία δείχνει ότι οι τουρίστες έρχονται με "τουρ οπερέιτορς" και μένουν στα ξενοδοχεία, δε βγαίνουν για ψώνια στην πόλη». Για την αντιμετώπιση της ανεργίας χαρακτήρισε ψευδές το ότι θα απασχοληθεί το 30% των ανέργων του νομού αφού, όπως είπε, τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 5,5 χιλιάδες ανέργους, ενώ «είναι πολύ περισσότεροι» και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «εφιαλτικό τοπίο».

Συνολικά σημείωσε ότι η ανάπτυξη του νομού καθώς και η λύση του προβλήματος της ανεργίας προϋποθέτουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: «Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα έπρεπε να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις ώστε να ανασάνει η περιοχή», τόνισε αναφερόμενη επί παραδείγματι στις «υγειονομικές ανάγκες της περιοχής» και την «υποδομή στα πανεπιστήμια», ζητώντας να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες. Πρόσθεσε ότι «αν υπήρχαν έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας θα έβρισκαν δουλιά επιστήμονες και εργαζόμενοι». Από όσα προωθούνται, είπε, «ωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο και τα τουριστικά πρακτορεία και όσα παράγονται δεν έρχονται στους εργαζόμενους». Τέλος, η Ελπ. Παντελάκη αναφέρθηκε συνολικά στις δημόσιες επενδύσεις για τον τουρισμό λέγοντας: «Εχει καταντήσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να έχει γίνει διαφημιστικό γραφείο επενδυτών ανά τον κόσμο (...). Τα χρήματα υπάρχουν αλλά πάνε στο μεγάλο κεφάλαιο και στους επενδυτικούς ομίλους (...) αφού ετοιμάζεται και άλλη τέτοια επένδυση από τη βρετανική "Μίνοαν" στο Λασίθι».

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής της, Αθ. Καράογλου, ...διαφήμισε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα μιλώντας για «λειτουργικά αυτοδύναμα σχέδια» και για «επένδυση εθνικής σημασίας», που θα συμβάλει συνολικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Κατζιλιέρης. Οπως είπε, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει σχεδιαστεί στην Ελλάδα» και δεν έκρυψε πως «το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την προώθηση και την υλοποίηση της επένδυσης». Σημείωσε ότι «λέμε "ναι" στο νομοσχέδιο, λέμε "ναι" στις διαχρονικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ», ενώ άσκησε κριτική γιατί καθυστέρησε το έργο.

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΝ, ο οποίος, ως γνωστόν, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί την υλοποίηση της επένδυσης, εμφανίστηκε με διαφορετική θέση. Ο εισηγητής του, Γ. Δραγασάκης, δήλωσε πως «κι εμείς τη θέλουμε την επένδυση», σημειώνοντας ότι «η παράταξη που υποστηρίζουμε στη νομαρχία έδινε μάχη και αγώνα για τους όρους της επένδυσης», ενώ στο «διά ταύτα» ζήτησε να υπάρξουν «δεσμευτικοί όροι», αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δοθούν, ο ΣΥΝ θα στηρίξει τη συγκεκριμένη επένδυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ