Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στην ατζέντα το σύνολο των ανατροπών...

Εργασιακά, Ασφαλιστικό, συστήματα περίθαλψης, «απελευθέρωση» αγορών κλπ. θα συζητηθούν στις 7-8 του Μάρτη στη συνάντηση των αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ

Η κλιμάκωση της επίθεσης των κυβερνήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των κατακτήσεων της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης - η οποία υλοποιείται μέσα από την περιβόητη στρατηγική της Λισαβόνας - θα αποτελέσει το κύριο θέμα των συζητήσεων των αρχηγών κρατών, στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 του Μάρτη. Εργασιακό, ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση - της ενέργειας, αλλά και η περιβόητη οδηγία «Μπολκεστάιν», στα πλαίσια της αποκαλούμενης απελευθέρωσης των υπηρεσιών, βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ενδεικτική απ' αυτή την άποψη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου σχετικά με την προετοιμασία της εαρινής συνόδου στο τελευταίο ΕΚΟΦΙΝ. Οπως είπε, στο κείμενο της γερμανικής προεδρίας εκτιμάται ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από τα κράτη- μέλη, «χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στα δημόσια οικονομικά, στην αγορά εργασίας, στις αγορές ενέργειας, στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς και στις υπηρεσίες». Με άλλα λόγια, τα σφυριά κυβερνήσεων και κεφαλαίου χτυπούν διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο επίκεντρο και πάλι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, μια διαδικασία η οποία ενισχύεται από την οδηγία «Μπολκεστάιν», η οποία προβλέπει την είσοδο πάμφθηνων εργατών και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα από χώρες «χαμηλού» σε χώρες «υψηλού» κόστους.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά συστήματα, η υπονόμευσή τους συνδέεται με την προσπάθεια των κρατών-μελών να επιτύχουν επαρκή μεσοπρόθεσμα δημοσιονομική πρόοδο. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «τα κράτη-μέλη που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους στόχο, πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους στη μεταρρύθμιση των συστημάτων ασφάλισης και περίθαλψης...». Τα «δαπανηρά» για τις ανάγκες του κεφαλαίου συστήματα ασφάλισης και περίθαλψης θα πρέπει να «μεταρρυθμιστούν» στο όνομα της επίτευξης ...βιώσιμων δημοσιονομικών.

Ο Γ. Αλογοσκούφης διέψευσε ότι υπάρχει θέμα σύνδεσης του χρόνου προκήρυξης εκλογών με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, ενώ ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου σχετικά με το ενδιαφέρον της «TELECOM AUSTRIA» για τον ΟΤΕ, περιορίστηκε να απαντήσει ότι αναμένει τις εισηγήσεις των συμβούλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ