Μια πλούσια συζήτηση με τεκμηριωμένες θέσεις πάνω στο περιεχόμενο των νέων σχολικών βιβλίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χτες όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Νομικής.
Από τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα των νέων βιβλίων τα οποία, ενταγμένα στο πλαίσιο ενός σχολείου που καλλιεργεί δεξιότητες αντί για γνώση, οδηγούν το μαθητή στη σύγχυση και τελικά στην αμάθεια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δήθεν «καινοτομίες» που εισάγονται στο σχολείο, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, είναι μέθοδοι δοκιμασμένες εδώ και χρόνια, σε διεθνές επίπεδο, οι αρνητικές τους συνέπειες έχουν φανεί και σκόπιμα αποσιωπούνται.
Οι εκπαιδευτικοί που ανέβηκαν στο βήμα της ημερίδας αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και, αναπόφευκτα, ο προβληματισμός στράφηκε στο ποιος είναι ο προσανατολισμός της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ποιον στόχο υπηρετεί και τι προσωπικότητες διαμορφώνει.
Οι εισηγητές παρουσίασαν μια εικόνα των νέων βιβλίων, από τις καθοριστικές για τη διαμόρφωση της συνείδησης πρώτες τάξεις του Δημοτικού, μέχρι το Γυμνάσιο. Αναφέρθηκαν στη διδασκαλία της γλώσσας και την έμφαση που δίνουν τα νέα βιβλία στην επικοινωνιακή της χρήση, υποβαθμίζοντας το ρόλο της ως μέσο οργάνωσης της σκέψης. Στα βιβλία των μαθηματικών και φυσικών επιστημών που, στο όνομα τού ο μαθητής να ανακαλύψει μόνος του τη γνώση, φτάνουν στην αντιεπιστημονικότητα. Στα βιβλία της ιστορίας που, όπως σημειώθηκε με παραδείγματα, απουσιάζει σε πολλά σημεία η αίσθηση της ιστορικής εγκυρότητας. Αναφορά έγινε και στα μαθήματα που διδάσκουν συμπεριφορές στο μαθητή, όπως η μελέτη περιβάλλοντος, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η πολιτική και κοινωνική αγωγή.
Επισημάνθηκαν επίσης οι δυσκολίες που δημιουργεί στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς το περιεχόμενο των νέων βιβλίων, αλλά ταυτόχρονα και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου της γνώσης. Φιλοδοξία της ΑΣΓΜΕ, όπως σημειώθηκε από την πρόεδρό της Β. Τζιαντζή, είναι όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα να μοιραστούν με άλλους τα όσα έμαθαν, καθώς τους γονείς απασχολεί το πώς δίνεται στα παιδιά η γνώση.