ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-
«Κυρίαρχοι του διαστήματος»: Το motto της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που συναποτελείται από την Αεροπορία, το Στρατό και το Ναυτικό και δημιουργήθηκε το 1985 «τα λέει όλα». Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία επιθυμεί διακαώς να ελέγξει το διάστημα, εγκαθιστώντας όπλα σ' αυτό. Και οι επιχειρήσεις της χώρας θέλουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, γράφουν στο αμερικανικό περιοδικό « The Nation» οι Καρλ Γκρόσμαν και Τζούντιθ Λονγκ.
Το Οραμα για το 2020, το... μανιφέστο της Διαστημικής Διοίκησης, δηλώνει εύγλωττα, με δυνατά χρώματα, προθέσεις και σχέδια: «Κυριαρχία της διαστημικής διάστασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την προστασία των συμφερόντων και των επενδύσεων των ΗΠΑ»(σ.σ.: δική μας υπογράμμιση) και, φυσικά, «ολοκλήρωση των δυνατοτήτων διεξαγωγής πολέμου των Διαστημικών Δυνάμεων σε όλο τους το φάσμα». Στο εξώφυλλο του «Οράματος» εικονίζεται ένα όπλο λέιζερ να πλήττει στόχους κάτω στη Γη - να ο... αξιέπαινος στόχος της Διαστημικής Διοίκησης για τις επόμενες δύο δεκαετίες. «Το διάστημα είναι η σημαντικότερη κορφή», λέει.
Το 1996 ο διοικητής της Διαστημικής Διοίκησης, στρατηγός Τζόζεφ Ασλι, το έθεσε δίχως περιστροφές: «Είναι πολιτικά ευαίσθητο (θέμα), αλλά πρόκειται να γίνει... θα πολεμήσουμε στο διάστημα. Θα πολεμήσουμε από το διάστημα και μέσα στο διάστημα... Γι' αυτό οι ΗΠΑ έχουν προγράμματα ανάπτυξης στους τομείς της κατευθυνόμενης ενέργειας και των μηχανισμών φονικών πληγμάτων». Και, συνέχισε ο ίδιος, «θα επεκταθούμε σε αυτές τις δύο αποστολές - τον έλεγχο του διαστήματος και την εφαρμογή μιας δύναμης διαστήματος (σ.σ. ο λαμπρός αυτός στρατιωτικός εννοεί: Δύναμη ελέγχου της Γης από το Διάστημα)- επειδή θα γίνουν όλο και σημαντικότερα. Θα μπορούμε να πλήξουμε γήινους στόχους μια μέρα - πλοία, αεροπλάνα, επίγειους στόχους - από το διάστημα».
Η πρόβλεψη του τι θα σημαίνει ο έλεγχος του διαστήματος και η ανάπτυξη όλο και περισσότερο καταστροφικών όπλων λέιζερ από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναστατώνει, και δίκαια, πολύ κόσμο. Το Γενάρη στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε στη διάρκεια τη Συνόδου για τον Αφοπλισμό για «την κωδικοποίηση αρχών που θα μπορούν να διασφαλίσουν το ότι το διάστημα θα μείνει ελεύθερο από όπλα». Το Μάρτη, καθώς οι εργασίες επαναλήφθηκαν, ο πρεσβευτής της Κίνας για τον Αφοπλισμό Λι Τσανγκτσέ κάλεσε για τη θέσπιση διεθνούς δικαιικού πλαισίου που θα απαγορεύει την εγκατάσταση όχι μόνο πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής - πράγμα που κάνει η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967 -, αλλά «οποιουδήποτε» όπλου στο διάστημα.
«Το διάστημα είναι η κοινή κληρονομιά των ανθρώπων», δήλωσε πρόσφατα ο Ουάνγκ Ζιαογού, Α` γραμματέας της αποστολής της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη. «Θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και για την οικονομική, επιστημονική και πολιτισμική ανάπτυξη καθώς και για την ευημερία της ανθρωπότητας. Δεν πρέπει να γίνει πεδίο εξοπλισμών και να γίνει άλλη μια αρένα εξοπλισμών».
Το Νοέμβρη, 138 έθνη ψήφισαν στη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ για να επαναβεβαιώσουν τη Συνθήκη του Διαστήματος και την προϋπόθεση ότι το διάστημα πρέπει να αξιοποιείται «για ειρηνικούς σκοπούς». Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ απείχαν. Ο Κιθ Χολ, υπεύθυνος της Αεροπορίας Διαστήματος, εξηγεί τους λόγους: « Κυριαρχία στο διάστημα, την έχουμε, μας αρέσει και θα την κρατήσουμε» (και πάλι η υπογράμμιση δική μας).
Και χρήματα, άφθονα χρήματα, ρέουν γι' αυτό. Αυτό που υπό τον Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν γνωστό ως «Πόλεμος των Αστρων», και συνεχίζεται υπό τον Μπιλ Κλίντον με το όνομα «Αμυνα Βαλλιστικών Πυραύλων», έχει ετήσιο προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 4 δισ. σταθερά. Και άλλα δισ. πηγαίνουν σ' αυτό μυστικά, «στα μαύρα». Το Μάρτη το Κογκρέσο ενέκρινε άλλα 6,6 δισ. δολάρια που θα πάνε στο πρόγραμμα έως το 2005.
Ακολουθώντας το ρου των χρημάτων, φθάνει κανείς στις διασημότερες επιχειρήσεις της αμερικανικής βιομηχανίας. Τουλάχιστον 75, σύμφωνα με μια έκθεση της Διαστημικής Διοίκησης, με τίτλο Σχέδιο Μεγάλου Βεληνεκούς, συμμετείχαν στην ανάπτυξη διαστημικών όπλων. Η « Boeing» έχει τη μερίδα του λέοντος σε πολλά.
Και σαν όλ' αυτά να μην ήταν αρκετά τρομακτικός εφιάλτης, επίκειται και πυρηνικοποίηση του διαστήματος. «Αφήνοντας κατά μέρος τα συναισθηματικά ζητήματα», αναφέρει μια έκθεση της αμερικανικής Αεροπορίας, «αυτή η τεχνολογία προσφέρει... μεγάλες ποσότητες ισχύος στο διάστημα». Αυτό που «προσφέρει» επίσης είναι μια σειρά από δυνητικές καταστροφές...