Κυριακή 21 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
31η ΣΥΝΟΔΟΣ MERCOSUR - ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διεργασίες και αντιθέσεις για την περιφερειακή συνεργασία

Οι επικεφαλής των περισσότερων κρατών της Νότιας Αμερικής

Associated Press

Οι επικεφαλής των περισσότερων κρατών της Νότιας Αμερικής
Ολοι έσπευσαν να δώσουν το «παρών» στην 31η Σύνοδο της «Κοινής Αγοράς του Νότου» (MERCOSUR), μία Σύνοδο που είχε ως κύριο ζήτημα στην ατζέντα της «την προώθηση των διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης», όπως αναφέρεται επισήμως. Εντούτοις, οι αντιθέσεις και η προσπάθεια υπερκερασμού τους, έστω βραχυπρόθεσμα, ήταν αυτό που σημάδεψε τη Σύνοδο.

Αντιθέσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπυκνωθούν σε ένα μόνο ερώτημα: Θα πρέπει να συνεχίσει το MERCOSUR την πορεία του ως έχει, με έμφαση στην «οικονομική ολοκλήρωση», όπως επιθυμούν και προωθούν η Βραζιλία και η Αργεντινή, θεωρώντας και αυτονόητο ότι θα έχουν τον ηγετικό ρόλο; ή θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε μία πολιτική και οικονομική συμμαχία με «αντιιμπεριαλιστική απόχρωση», όπως επιθυμεί και προωθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο πρόεδρος της Βολιβίας και δευτερευόντως ο πρόεδρος του Εκουαδόρ;

Πάντως, όλοι εμφανίστηκαν ενωμένοι και «αποφασισμένοι» για την προώθηση της «περιφερειακής συνεργασίας» και για το «ξεπέρασμα των ανισοτήτων». Ολοι ανεξαιρέτως, όσοι έδωσαν το «παρών», με εξαίρεση τον πρόεδρο του Περού, Αλαν Γκαρσία. Και το έδωσαν, εκτός των ηγετών της Βραζιλίας (που είναι και οικοδέσποινα της Συνόδου - Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα), της Αργεντινής - Νέστορ Κίρσνερ, της Ουρουγουάης - Ταμπαρέ Βάσκες, της Παραγουάης - Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος και της Βενεζουέλας - Ούγο Τσάβες, που είναι οι 5 χώρες που συμμετέχουν ως μέλη, και η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, ο πρωθυπουργός της Γουιάνας Σάμουελ Αρτσιμπαλντ Αντονι Χιντς, ο πρόεδρος του Σουρινάμ Ρόναλντ Βενετιάν και ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα.

Εντούτοις, οι διαφορές αυτές αποτυπώθηκαν ευκρινέστατα κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενός εκ των κυριοτέρων ζητημάτων της 31ης Συνόδου: Το αίτημα της Βολιβίας για είσοδό της στο MERCOSUR. Πέραν των «τυπικών προβλημάτων» που διατυπώθηκαν, όσον αφορά στο γεγονός ότι η Βολιβία είναι και «μέλος της Κοινότητας των Ανδεων (CAN), με την οποία έχουν διαφορετικούς προϋπολογισμούς από ό,τι στο MERCOSUR», το κυριότερο που προέκυψε είναι οι όροι με τους οποίους θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Βολιβίας, καθώς «η χώρα μαστίζεται από τη φτώχεια». Πρώτη η Αργεντινή διαφωνεί με την ιδέα να γίνουν οικονομικές εκχωρήσεις προς χώρες «οικονομικά αδύνατες»...

Προτάσεις «συνεργασίας - αλληλεγγύης»

Πάντως στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Εβο Μοράλες τόνισε ότι «η Βολιβία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βραζιλία, εάν δεν υπάρξουν δίκαιες τιμές», προσθέτοντας ότι «είμαστε σίγουροι και ελπίζουμε πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας και ο πρόεδρος Λούλα θα θέσουν ως προτεραιότητα στις σχέσεις μας τη φιλία και την αλληλεγγύη»... Και «αλληλεγγύη δε σημαίνει υποταγή ή καταλήστευση των φυσικών μας πόρων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η ομιλία του προέδρου του Εκουαδόρ, που τόνισε ότι το MERCOSUR βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα πρέπει να συνεχίσει, ώστε «να αντιμετωπίσει πραγματικά και με δίκαιο τρόπο τις ανάγκες των λαών της Λατινικής Αμερικής».

Από την πλευρά του ο Ούγο Τσάβες τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ένα «κοινωνικό MERCOSUR» με προτεραιότητες τις λαϊκές ανάγκες και την Παιδεία και για το λόγο αυτό πρότεινε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της συνεργασίας με βάση την αλληλεγγύη. Καταλήγοντας τόνισε ότι θα πρέπει προωθηθεί αντιστοίχως και η Τράπεζα του Νότου... «μια δική μας, ώστε να μην είμαστε εξαρτημένοι από κανέναν», δηλώνοντας ότι η Βενεζουέλα θα καταθέσει άμεσα 10 ή 15 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, καθώς η τελική διακήρυξη αναμενόταν, ομοφώνως εγκρίθηκε η σύσταση ad hoc ομάδας εργασίας (δηλαδή ειδική γι' αυτό το θέμα) που θα εξετάσει το αίτημα της Βολιβίας και θα καθορίσει τους όρους για την είσοδό της. Επίσης, μία ακόμη ad hoc ομάδα εργασίας συστάθηκε ώστε να εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις και να προτείνει φόρμουλες, για να υπερκεραστούν οι οικονομικές ασυμμετρίες μεταξύ των χωρών - μελών. Τέλος, ο πρόεδρος Λούλα, ως οικοδεσπότης, δέχτηκε τη σύσταση ομάδας από τους κορυφαίους αξιωματούχους για τη θεσμική αναθεώρηση του MERCOSUR και τις μετατροπές που θα γίνουν διά μέσου της συμμετοχής όλων των κρατών - μελών στο αποκαλούμενο «Πρωτόκολλο του Κλάδου Ελαίας», που στόχο έχει την επίλυση διαφορών και την εξομάλυνση αντιθέσεων.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ