Κυριακή 21 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ
Απεργιακός αγώνας διαρκείας ενάντια σε ακρίβεια, διαφθορά

ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Παρά την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων και τις φονικές σφαίρες των δυνάμεων «ασφαλείας» κατά των απεργών - διαδηλωτών, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της δυτικοαφρικανικής Γουινέας συνεχίζουν την απεργία διαρκείας ενάντια στην ακρίβεια, στην ανέχεια και τη διαφθορά της δεσποτικής κυβέρνησης του 72χρονου «Προέδρου», Λανσάνα Κόντε. Ο απολογισμός της πολυήμερης απεργίας αναφέρει τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς (ανάμεσά τους ένας μαθητής γυμνασίου και ένας 20χρονος), τουλάχιστον έξι σοβαρά τραυματίες και αδιευκρίνιστο αριθμό πολλών συλληφθέντων συνδικαλιστικών και απεργών.

Δε θα σταματήσουμε εάν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος και δε διοριστεί νέα κυβέρνηση. Εάν δε σταματήσει η ακρίβεια και δεν περιοριστούν οι φόροι. Εάν δεν μπει φρένο στο άρμεγμα του πλούτου της χώρας από τις ξένες μεταλλευτικές εταιρίες δήλωνε χτες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Γουινέας (CNTE), Ραμπιάτου Σέρα Ντιάλο. Ο ίδιος, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον 72χρονο «πρόεδρο», φάνηκε απογοητευμένος. «Μας απείλησε ότι θα μας σκοτώσει εάν δε σταματήσουμε τώρα την απεργία» κατέληξε ο Ντιάλο, σημειώνοντας: «Δε θα σταματήσουμε εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Οι δεκάδες χιλιάδες απεργοί συγκρούονταν ως χτες με αστυνομικούς όχι μόνο στην πρωτεύουσα Κόνακρι, αλλά και στις επαρχιακές πόλεις Μάμου, Κάνκαν, Φρία, Ιντζερεκόρε, Ρίτα, Λάμπε και Κίντια.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θορύβησαν και τους βρετανικούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που ανησύχησαν για τη «σταθερότητα» στη δυτική Αφρική και κυρίως για το «ενδεχόμενο πλήγματος» στις πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης βωξίτη (π.χ. «Alcoa», «Rusal»). Γιατί; Επειδή οι απεργοί έχουν σταματήσει και τα τρένα μεταφοράς του μεταλλεύματος από τα ορυχεία προς τα λιμάνια της χώρας... Σημείωνε ωστόσο σαρκαστικά ότι μολονότι η δυτικοαφρικανική Γουινέα έχει χαρακτηριστεί από την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» ως η πιο διεφθαρμένη χώρα της Αφρικής έλαβε προσφάτως 118 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για να τονώσει τις πενιχρές «οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις» του «προέδρου» Κόντε.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απεργία διαρκείας μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το ποτήρι που ξεχείλισε την οργή των απεργών ήταν - εκτός από τη φτώχεια και την καταπίεση των διεφθαρμένων κυβερνώντων - η αποφυλάκιση δύο καταδικασθέντων πρώην αξιωματούχων για διαφθορά και κατάχρηση δημοσίου χρήματος (ανάμεσά τους ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γουινέας...).


Δ.Ο


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ