ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-
Δεν πρόλαβε να αναχωρήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και να σιγήσουν οι διαβεβαιώσεις και οι διαρροές για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, της Δαμασκού, για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η «Φατάχ» κατηγόρησε τη «Χαμάς» ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Προέδρου Αμπάς. Σύμφωνα με τη «Φατάχ», εντοπίστηκαν υπόγειες σήραγγες γεμάτες εκρηκτικά που ξεκινούν από τεμένη στην πόλη της Γάζας και καταλήγουν ή διαπερνούν σπίτια και δρόμους που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος Αμπάς και άλλα στελέχη της «Φατάχ».
Η «Χαμάς» αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μέτρα άμυνας απέναντι στον ισραηλινό στρατό». Ανταπάντησε, επίσης, ότι και στελέχη της «Φατάχ», όπως ο βουλευτής Μουχάμαντ Ντάχλαν, προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Χανίγια. Εν μέσω της «ανταλλαγής κατηγοριών», ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη αρχίζει περιοδεία στην περιοχή ο Χαβιέ Σολάνα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, αν σήμερα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές η «Φατάχ» θα κέρδιζε με 40% έναντι 23% της «Χαμάς», ο Αμπάς θα εκλεγόταν σε προεδρική αναμέτρηση με 38% έναντι 18% του Χανίγια. Επίσης, το 51% επιθυμεί η «Χαμάς» να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στο Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα ύπαρξής του, ενώ το 67% θέλει επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ.
Για δύο χρόνια (Σεπτέμβρης 2004 - Ιούλης 2006) συνομιλούσαν επί ευρωπαϊκού εδάφους, Ισραηλινοί και Σύροι αξιωματούχοι, μυστικά, μέχρις ότου καταλήξουν σε ένα «προσχέδιο» ειρηνευτικής συμφωνίας, που έκτοτε έχει αναθεωρηθεί και έχει παραμείνει στο περιθώριο χωρίς ουδέποτε να υπογραφεί. Αυτό έγραφε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», χτες, επικαλούμενη τον πρώην διπλωμάτη Αλόν Λιέλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ πολλών άλλων, είχε συμφωνηθεί η σταδιακή ολική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα υψώματα του Γκολάν και τα εδάφη πέραν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός το 1967, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της παροχής υποστήριξης από τη Δαμασκό σε αντι-ισραηλινές οργανώσεις. Οι δύο πλευρές δε γεφύρωσαν τη διαφωνία τους ως προς το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, που η Δαμασκός έθετε στα 5 χρόνια και το Τελ Αβίβ στα 15. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες ήταν εις γνώσιν της ισραηλινής κυβέρνησης. Χτες, πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ το διέψευδαν. Από τη συριακή πλευρά μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση για το δημοσίευμα.