Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο Μπολκεστάιν είναι εδώ!

Τη βδομάδα που πέρασε, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, άρχισε η εκδίκαση δύο εργατικών υποθέσεων από τη Σκανδιναβία. Η μία είναι η καλούμενη υπόθεση Vraxholm από τη Σουηδία, όπου η λιθουανική εταιρεία «Laval» ανέλαβε την κατασκευή κάποιου σουηδικού σχολείου, χρησιμοποιώντας Λιθουανούς εργάτες κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και αρνούμενη να τηρήσει τη σουηδική Συλλογική Σύμβαση του κλάδου των οικοδόμων. Η σουηδική Ομοσπονδία Οικοδόμων έκανε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το εργοτάξιο και παρεμπόδισε τους Λιθουανούς σύγχρονους σκλάβους να εργαστούν κάτω από τις συγκεκριμένες και απάνθρωπες συνθήκες. Το σουηδικό εργατοδικείο καταδίκασε τη συγκεκριμένη εταιρεία και αυτή κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες που έγιναν από το σουηδικό συνδικαλιστικό κίνημα αποτελούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, σχετικά με το δικαίωμα των επιχειρήσεων για ελεύθερη εγκατάσταση σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ επιθυμούν.

Η δεύτερη υπόθεση - η καλούμενη VIKING - έρχεται από τη Φινλανδία. Ενα από τα καράβια της εφοπλιστικής εταιρείας «Viking Line» έκανε το δρομολόγιο Ελσίνκι - Ταλίν. Για να αποφύγει την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης που ίσχυε στη Φινλανδία, η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Εσθονία και απασχολούσε Εσθονούς ναυτεργάτες σε συνθήκες γαλέρας. Η Ομοσπονδία των Φινλανδών ναυτεργατών, με τη στήριξη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μεταφορών (ITF), εμπόδισε το πλοίο να κάνει το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Η εφοπλιστική εταιρεία κατέφυγε στο δικαστήριο του Λονδίνου, όπου δικαιώθηκε. Στη συνέχεια η Ομοσπονδία έφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα εσωτερικής αγοράς, Charlie McCreevy, υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη σουηδική ραδιοφωνία ότι οι αγωνιστικές μορφές με τις οποίες εκφράζεται το συνδικαλιστικό κίνημα, δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνονται εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, πράξεις όπως περιφρουρήσεις χώρων εργασίας και μπλοκαρίσματα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το δικαίωμα των επιχειρήσεων να εγκαθίστανται ελεύθερα σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της λιθουανικής εταιρείας «Laval» στην υπόθεση Vraxholm. Οι αυστηρές και δεσμευτικές συλλογικές συμβάσεις της Σουηδίας, είπε ο επίτροπος, είναι σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, καθώς οι κανονισμοί της ΕΕ αναφέρονται μόνο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Οι κυνικές αυτές δηλώσεις, σε συνδυασμό με τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί αυτό το διάστημα το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, ανάμεσά τους και η οδηγία Μπολκεστάιν, δείχνουν ότι στενεύουν τα περιθώρια εξασφάλισης των κατακτημένων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και κυρίως για τους νέους, οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον πυρήνα των αλλαγών και να αντιδράσουν αποφασιστικά. Ακόμη και στις σκανδιναβικές χώρες, οι όποιες κατακτήσεις υπήρχαν με τη μια ή την άλλη συνθήκη, παίρνονται πίσω με ταχύτατους ρυθμούς, με τους σοσιαλδημοκράτες εργατοπατέρες να είναι οι πρώτοι που συμφωνούν και εισηγούνται τέτοια μέτρα. Είναι πια επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος η πάλη με τα ταξικά σωματεία σε κάθε χώρα όλης της Ευρώπης και συντονισμένα. Η μόνη επιλογή είναι ο δρόμος της απειθαρχίας σ' αυτά που θέλουν να επιβάλουν οι καπιταλιστές, με στόχο τις βαθύτερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ