Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΔΕΣΣΥΛΑ»
Απόπειρα τρομοκράτησης αγωνιστών

Σε κλίμα ποινικοποίησης και τρομοκράτησης της πολιτικής δράσης ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου κινούνται οι αγωγές που κατέθεσε η εταιρεία «Δεσύλλας ΑΕ» στην Κέρκυρα εναντίον του επικεφαλής της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης» και δημοτικού συμβούλου Χάρη Μάστορα και της τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση», για τη γνωστή απόπειρα εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης του πρώην εργοστασίου «Δεσσύλα». Πρόκειται για το κτιριακό συγκρότημα που συνδέεται άμεσα με τη φυσική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του νησιού και απειλείται με εξαφάνιση.

Η αγωνιστική στάση της δημοτικής παράταξης για πλήρη αρχαιολογική έρευνα, ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, δημιουργία βιομηχανικού μνημείου και άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος Κούβελα - που «φωτογραφίζει» τη συγκεκριμένη περίπτωση - είναι ο λόγος που η εταιρεία διεκδικεί την οικονομική εξόντωση των εναγόμενων. Θυμίζουμε ότι η ανάγκη χαρακτηρισμού των κτιρίων ως διατηρητέων προκύπτει και μέσω της αυτοψίας του τοπικού ΤΕΕ, ενώ σήμα για διακοπή των εργασιών έχει δώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι αγωγές δεν έχουν αποδέκτες μόνο τους εναγόμενους, αλλά και «τους εργαζόμενους, τη νεολαία και λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Χαρακτηρίζει «προκλητική» την ενέργεια της εταιρείας, που «ενθαρρύνεται από την κυρίαρχη πολιτική που παραδίδει τη γη, συνολικά το περιβάλλον, στη στυγνή κερδοσκοπία, στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς. Πολιτική που υπηρετούν πιστά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, καλεί το λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας «να καταδικάσουν, με οποιοδήποτε τρόπο, τις προκλητικές αγωγές και ενέργειες της εταιρείας», να «συσπειρωθούν σε μέτωπο δράσης ώστε να αναδειχτεί το εργοστάσιο "Δεσσύλα" ως μνημείο βιομηχανικής εξέλιξης», «να αναδειχτούν οι αρχαιότητες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο και να αποδοθεί σε δωρεάν χρήση των κατοίκων της Κέρκυρας και των επισκεπτών της».

Η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση» σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι αγωγές έχουν στόχο «την επιβολή κλίματος πολιτικής τρομοκρατίας, την καταστολή του δικαιώματος της πολιτικής και δημοτικής δράσης, του δικαιώματος της έκφρασης γνώμης, τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας». Επισημαίνει ότι «η κερκυραϊκή κοινωνία μπορεί να προστατεύσει την ιστορία και τον πολιτισμό της» και καλεί σε πλατιά σύσκεψη φορέων της πόλης για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, στις 15 Φλεβάρη (8.30 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ