Κυριακή 14 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Εγκλημα σε βάρος του λαού, του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Ενα νέο έγκλημα σε βάρος του λαού, του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος γενικότερα, επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με την προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Συμπληρώνει την επίθεση που έγινε με την αναθεώρησή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η αναθεώρηση του άρθρου 24 αναδεικνύει την αντίθεση, των πολιτικών και των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με το κεφάλαιο και στον τομέα των δασών και της γης, του περιβάλλοντος γενικότερα.

Στόχος είναι η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης, ο περιορισμός της δημόσιας ιδιοκτησίας στη γη, της προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα δάση, το περιβάλλον, η χρήση γης, ανήκουν στο λαό. Σε αυτή τη βάση είναι αντίθετο και στη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24.

Με τη συνταγματική αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ:

  • Δόθηκε το δικαίωμα στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Κατοχυρώθηκε συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Αλλαξε ο ορισμός του δάσους με τον οποίο άνοιξε το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό πάνω από 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Κατοχυρώθηκε το λεγόμενο "δικαίωμα στην κατοικία" ως πρόφαση για τη νομιμοποίηση όλων των εκτός σχεδίου παράνομων οικοδομήσεων, των οικοδομικών συνεταιρισμών, όσων μέχρι και σήμερα έχουν κτίσει μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις, ενώ θα μπορεί κάποιος να κτίζει χρησιμοποιώντας αυτό το "δικαίωμα" ουσιαστικά σε βάρος πάλι των δασών.

Επί ΠΑΣΟΚ, κατοχυρώθηκε το λεγόμενο «δικαίωμα στην κατοικία» ως πρόφαση για τη νομιμοποίηση όλων των εκτός σχεδίου παράνομων οικοδομήσεων, των οικοδομικών συνεταιρισμών, όσων μέχρι και σήμερα έχουν κτίσει μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Και η ΝΔ, συνεχίζει...
Επί ΠΑΣΟΚ, κατοχυρώθηκε το λεγόμενο «δικαίωμα στην κατοικία» ως πρόφαση για τη νομιμοποίηση όλων των εκτός σχεδίου παράνομων οικοδομήσεων, των οικοδομικών συνεταιρισμών, όσων μέχρι και σήμερα έχουν κτίσει μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Και η ΝΔ, συνεχίζει...
Με την προτεινόμενη από τη ΝΔ αναθεώρηση:

  • Γενικεύεται και επιταχύνεται ο αποχαρακτηρισμός των 40 περίπου εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων και μέσω αυτού η ιδιωτικοποίηση δημόσιας δασικής περιουσίας.
  • Διευρύνεται ο αποχαρακτηρισμός και η αλλαγή χρήσης τους για λόγους δήθεν χωροταξικού και οικιστικού σχεδιασμού, εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης στα ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Νομιμοποιούνται όλες οι καταπατήσεις μέχρι το 1975 και ανοίγει ο δρόμος για τις επόμενες.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο λαός χρειάζεται άλλη πολιτική για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του. Πολιτική που προϋποθέτει άλλη οργάνωση της παραγωγής, άλλο χαρακτήρα ιδιοκτησίας και εξουσίας. Πολιτική που τα δάση θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό από τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, όλο το λαό, τη νεολαία, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις να αντιδράσουν αποφασιστικά ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24, για να αποτρέψουν τα σχέδια υπέρ του κεφαλαίου, για να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να πνεύσει άλλος άνεμος στο λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ