Η κυβέρνηση ομολογεί ότι η ΕΠΑ παραβίασε τη νομοθεσία, αλλά η αγορά είναι... αγορά!
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η «Εταιρεία Παροχής Αερίου» (ΕΠΑ), η εταιρεία διανομής του φυσικού αερίου, παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία, πλην όμως δεν προτίθεται να πάρει ουσιαστικά μέτρα, ούτε καν για να αποζημιωθούν οι καταναλωτές, δηλαδή οι λαϊκές οικογένειες, που έπεσαν θύματα της αυθαιρεσίας της επιχείρησης και έμειναν μέσα στο χειμώνα χωρίς τις σχετικές παροχές φυσικού αερίου. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Νεράντζης σε Ερώτηση για τις καθυστερήσεις των συνδέσεων φυσικού αερίου, που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.
Προσπαθώντας να παρουσιάσει κάποια μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Α. Νεράντζης είπε ότι «ο Συνήγορος του Καταναλωτή εγκάλεσε την ΕΠΑ για να προβεί σε εξηγήσεις και σε άμεση ανακοίνωση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος. Επίσης, η εταιρεία μετά από σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΑΕ καθιέρωσε έκπτωση 10% σε εκείνους που υπέβαλαν αίτηση συνδέσεως το 2006 και δεν ικανοποιήθηκε η αίτηση αυτή. Εχουμε λοιπόν ένα πλέγμα μέτρων, τα οποία ελήφθησαν σε βάρος της εταιρείας, ακριβώς επειδή εκείνη παραβίασε τις διατάξεις του νόμου. Παρ' όλα αυτά υπερασπίστηκε την εταιρεία ΕΠΑ λέγοντας ότι από την πλευρά της έχουμε πλήρη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις της αρχής».
Περιγράφοντας το πρόβλημα η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι «περίπου δύο χιλιάδες νοικοκυριά και γύρω στα έντεκα σχολεία ήταν αυτά που δεν μπόρεσαν να συνδεθούν, παρότι είχαν συμβόλαια και έπρεπε να είχαν ήδη συνδεθεί πριν το τέλος του έτους». Θύμισε ότι η κατάσταση αυτή, «προκάλεσε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κι επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο. Αυτό είναι όμως το πρόβλημα, το κάποιο πρόστιμο; Εδώ, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ουσιαστικής κρατικής επίβλεψης κι ευθύνης. Εχουμε στην προκειμένη περίπτωση μία ανώνυμη εταιρεία, δηλαδή έναν ιδιωτικό φορέα, που είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος. Αυτό γίνεται από τη στιγμή που χορηγεί και τις τελικές άδειες χρήσης κι έχει αποκτήσει αποφασιστικές αρμοδιότητες για τη δημόσια ασφάλεια. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο, τη δημόσια ασφάλεια να την έχει ένας ιδιωτικός φορέας, ενώ θα έπρεπε να ήταν κρατική υπόθεση».
Αναφερόμενη και σε άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ιδιωτικός φορέας η Β. Νικολαΐδου, αναρωτήθηκε: «Για όλα αυτά δεν αξίζει να ερευνήσετε και να δείτε ακόμα και την ανάκληση της άδειας»; Και κλείνοντας την παρέμβασή της, υπογράμμισε πως «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» για να καταλήξει στη διαπίστωση: «Και βέβαια, η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει με κατεύθυνση να δημιουργηθεί κρατικός φορέας και για την ασφάλεια αλλά και γενικότερα, προχωράει στη μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ. Σίγουρα δεν είναι αυτή η λύση!»...