Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επαχθής τιμολόγηση» στο φυσικό αέριο

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της, η Επιχείρηση Αερίου Αττικής (ΕΠΑ) αυξάνει τις τιμές ρίχνοντας νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά. Οι αποφάσεις της ΕΠΑ για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της, με την κατάργηση της δέσμευσης για σταθερά χαμηλότερη τιμή κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης (που είχε ήδη καταστρατηγηθεί, φτάνοντας στο 18%), ανακοινώθηκε προ ημερών. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι προχώρησε στην αλλαγή λόγω της επιβολής, για πρώτη φορά, Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του εκτελεστικού νόμου του «Μεσοπρόθεσμου» προγράμματος, αλλά και ότι με τη νέα μέθοδο οι αποκλίσεις στις τιμές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, μεσοσταθμικά, υπέρ των καταναλωτών.

Το δεδομένο, όμως, είναι ότι από την 1η του Οκτώβρη, τα τιμολόγια της ΕΠΑ θα περιέχουν και το νέο φόρο και το αμετάβλητο - σύμφωνα με όσα υποστηρίζει - περιθώριο κέρδους της εταιρείας, ενώ η βάση του τιμολογίου θα είναι η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου. Καθώς από τη μία δεν προβλέπεται μείωση των τιμών του πετρελαίου (επηρεάζει και το φυσικό αέριο), ενώ από την άλλη, το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί τόσο πολύ με την αποφασισμένη αύξηση του Ειδικού Φόρου, ακόμη και αν το φυσικό αέριο είναι αρκετά φτηνότερο από 20%, οι τιμές θα είναι εξαιρετικά «τσουχτερές».

Η διατήρηση της διαφοράς του 20%, θα εξανέμιζε - σύμφωνα με την ΕΠΑ - το προβλεπόμενο κέρδος των 10 εκατ. ευρώ για το 2011, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα το επωμιστούν οι καταναλωτές σε συνδυασμό με το φόρο και τα τιμολόγια θα εκτιναχθούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ