Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προωθείται η σύσταση φορέα υδρογονανθράκων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Εθνικού Φορέα Ερευνας Υδρογονανθράκων, προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Ο συγκεκριμένος φορέας είναι το τυπικό «όχημα» εκχώρησης ενός πολύ σημαντικού τμήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας στις πολυεθνικές της Ενέργειας.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο κινήσεις. Αρχικά, προκήρυξε τους διαγωνισμούς για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, προκειμένου να εξεταστεί η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, προανήγγειλε τη διαδικασία «ανοιχτής πρόσκλησης» για την εκχώρηση τριών περιοχών, στις οποίες έχουν, ήδη, εντοπιστεί αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόκειται για περιοχές στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στα ανοιχτά του Κατάκολου, με εκτιμήσεις για αποθέματα 250-300 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, αλλά και πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπέγραψε την απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις προκήρυξης των διεθνών διαγωνισμών που θα βάλουν ιδιώτες επενδυτές στις νέες Επιχειρήσεις Αερίου (ΕΠΑ) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ποσοστό συμμετοχής του κάθε ιδιώτη προβλέπεται να είναι «τουλάχιστον 35% της αξίας της αντίστοιχης ΕΠΑ», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Κάθε διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο στάδια. Μετά την πρόσκληση για προεπιλογή, θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο με 3 φάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ