Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
ΒΟΥΛΗ
Πολιτική υποχρηματοδότησης των κοινωνικών αναγκών
  • Απόψε η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Παρεμβάσεις βουλευτών του Κόμματος

Εναν προϋπολογισμό που παρέχει αφειδώς κονδύλια στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και την κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ υποχρηματοδοτεί την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό σκιαγράφησαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στη Βουλή. Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα, με τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Λίγο πριν, από το βήμα του Κοινοβουλίου, τις θέσεις του ΚΚΕ θα αναπτύξει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παραρήγα.

«Η χώρα μας, με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δέθηκε πιο σφιχτά στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών» τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορέστης Κολοζώφ, προσθέτοντας ότι «συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις των οργάνων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναλαμβάνοντας μέρος της ηθικής, πολιτικής και στρατιωτικής ευθύνης αυτών των επιλογών». Συνέχισε τονίζοντας ότι «σήμερα το αμυντικό μας δόγμα έχει αλλάξει, ο στρατός μας έχει αρχίσει να μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μισθοφορικό, πολλαπλασιάζονται οι αποστολές στο εξωτερικό, είτε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ξοδεύουμε υπέρογκα ποσά για να στείλουμε το στρατό μας στο μακρινό Αφγανιστάν, παραδείγματος χάριν. Τι δουλιά έχουν τα παιδιά μας στα πέρατα της Ασίας και ποια σχέση έχει η παρουσία τους εκεί με την άμυνα της χώρας μας; Καμία. Ο μόνος λόγος που βρίσκονται εκεί είναι για να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα».

Οσον αφορά τις επιπτώσεις των παραπάνω επιλογών στον προϋπολογισμό του 2007, ο Ορέστης Κολοζώφ παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία. Οπως είπε, «προβλέπεται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα ξοδευτούν μόνο για εξοπλιστικά προγράμματα 26,3 δισεκατομμύρια ευρώ και ο προϋπολογισμός, που εξετάζουμε σήμερα, προβλέπει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 11% σε σχέση με τον προηγούμενο. Αυτές οι δαπάνες καλύπτουν το 10,3% του συνόλου των δαπανών. Τα εξοπλιστικά προγράμματα από 1.500 εκατομμύρια αυξάνουν στα 1.700 εκατομμύρια ευρώ. Για το ΝΑΤΟ ξοδεύουμε 123,26 εκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες για τις αποστολές των 1.200 στρατιωτών μας στις δεκαπέντε εμπόλεμες περιοχές ανά τον κόσμο φθάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι δαπάνες δεν καλύπτουν αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά υπερασπίζονται συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών χωρών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Γ. Χουρμουζιάδης

Στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας εστίασε τη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Οπως είπε, «εντοπίζουμε χρηματοδοτήσεις οι οποίες δεν εγγυώνται τον δημόσιο και τον δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης», ενώ «δεν ικανοποιούν τα βασικά αιτήματα του διδακτικού προσωπικού, αναγκάζοντάς το έτσι κι αλλιώς να εγκαταλείψει τις σχολικές αίθουσες και να κατέβει στους δρόμους διεκδικώντας την αξιοπρέπειά του». Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «πρέπει να καταργηθούν οι πολυώνυμες και ποικιλώνυμες κατηγορίες των ωρομισθίων και των αναπληρωτών και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μαζικούς διορισμούς». Παράλληλα, ζήτησε κονδύλια του προϋπολογισμού για «τον εκσυγχρονισμό της σχολικής στέγης», αλλά και «την υποστήριξη της ελεύθερης έρευνας».

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης επισήμανε ότι «η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της Παιδείας, ενώ δίνει σε αυτή τη σημασία ένα άλλο περιεχόμενο, ένα περιεχόμενο που τελικά είναι στρεβλό, γιατί χάνει τη σχέση του με την πραγματική γνώση και έρχεται πιο κοντά στην εμπορευματοποιημένη κατάρτιση». Πρόσθεσε ότι υπάρχει η άποψη που λέει ότι «για να λυθούν τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να μετατραπεί σε μια επιχείρηση».

Η Β. Νικολαΐδου

«Η έννοια του Πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού, άρα και η υποχρέωση του κράτους απέναντι στους εργαζόμενους είναι παντελώς άγνωστη» για την κυβέρνηση. Με αυτή την επισήμανση παρενέβη χτες στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, επισημαίνοντας ότι «αυτό φαίνεται από τα κονδύλια του Πολιτισμού που στο σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού είναι 0,60% έναντι του 0,62%». Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «μ' αυτά τα νούμερα θα συνεχίσει (σ.σ. η κυβέρνηση) μια διαχείριση μιζέριας και φτώχειας που δε θα μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα στα ΔΗΠΕΘΕ σε όλη τη χώρα, στις δύο κρατικές θεατρικές σκηνές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, στην Εθνική Λυρική σκηνή, τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών». Την ίδια περίοδο όμως, τόνισε η Β. Νικολαΐδου, «επιχορηγείτε απλόχερα με το ποσό των 15.067.000 ευρώ τα δύο Μέγαρα Μουσικής, που είναι η υψηλότερη χρηματοδότηση από οποιαδήποτε άλλη στο χώρο του Πολιτισμού». Οσον αφορά τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «στηρίζεται στο φιλότιμο των μελών του», αφού «δε φτάνει που για τρία χρόνια δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτά που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό εσείς τα δίνετε μειωμένα κατά 30%».

Η Ελ. Παντελάκη

«Στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας στόχος σας είναι να εξυπηρετήσετε την κερδοφορία». Με τη φράση αυτή σχολίασε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη τις δαπάνες του προϋπολογισμού που αφορούν την «ανάπτυξη», τονίζοντας ότι αυτό είναι το περιεχόμενο που δίνει στην έννοια αυτή η κυβέρνηση. Ειδικά για τις δημόσιες επενδύσεις, σημείωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης «να εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους» καθορίζει την «επιλεξιμότητα» και «το περιεχόμενο των έργων». Για το λόγο αυτό δεν επιλέγονται τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Μάλιστα, σημείωσε ότι «ο κόσμος ακούει για τόσα έργα, τόσα δισεκατομμύρια και δεν έχει λυθεί το πιο αυτονόητο ζήτημα, το θέμα των απορριμμάτων και των λυμάτων στην πρωτεύουσα». Οσον αφορά τη χρηματοδότηση της έρευνας, η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι «στοχεύει ουσιαστικά στη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την εκπαίδευση, προγράμματα διά βίου κατάρτισης ή προγράμματα ανακυκλούμενης ανεργίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν υποτίθεται την ανεργία», όμως «δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά στην κυριολεξία να καθιερώνουν το νέο μοντέλο απασχολούμενου εργαζόμενου, του ...περιπλανώμενου». Οσον αφορά την ανάπτυξη της Γεωργίας, η Ε. Παντελάκη σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν συμφωνήσει στη νέα ΚΑΠ, η οποία συρρικνώνει την παραγωγή και μειώνει το εισόδημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποδέχεται τις νέες περικοπές στους δήμους(2012-02-24 00:00:00.0)
Σκάνδαλο η τουριστική επένδυση στο Λασίθι(2008-01-17 00:00:00.0)
Αναξιόπιστη η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(2005-12-23 00:00:00.0)
Κάλυψη βασικών αναγκών σχολικής στέγης(2005-03-16 00:00:00.0)
Μεγαλοστομίες για την Παιδεία και τον Πολιτισμό(2003-12-24 00:00:00.0)
Λόγους διαδικαστικούς επικαλείται το υπουργείο(2001-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ