Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επίθεση στην εξελικτική θεωρία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, επιδιώκεται τον τελευταίο καιρό η άρνηση επιστημονικών θεωριών που σχετίζονται με την εξέλιξη του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό ιδεολογικό ρεύμα που αντιτίθεται στη θεωρία του Δαρβίνου και υποστηρίζει τη δημιουργία του ανθρώπινου είδους από το Θεό. Υπέρμαχος της «θεωρίας» αυτής είναι ο Τζ. Μπους, ενώ πρόσφατα ο υφυπουργός Παιδείας της Πολωνίας με την ανοχή της πολωνικής κυβέρνησης παρουσίασε την επιστημονική θεωρία του Δαρβίνου ως «λογοτεχνικό πόνημα».

Το θέμα αυτό έθιξε με Ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταδικάσει το γεγονός. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής αναφέρει τα παρακάτω:

«Ο υφυπουργός Παιδείας της Πολωνίας δήλωσε ότι η θεωρία της εξέλιξης δεν είναι παρά ένα λογοτεχνικό πόνημα. Ο υπουργός Παιδείας της χώρας του αρνήθηκε μάλιστα να καταδικάσει αυτή την προκλητική και αντιεπιστημονική προσέγγιση ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε μεσαιωνικές αντιλήψεις που αντιπαλεύουν μία θεωρία επιβεβαιωμένη από όλα τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων 160 ετών από τη διατύπωσή της, και προβάλλοντας το πρότυπο σημαντικού αριθμού σχολείων των ΗΠΑ που με κυβερνητική προτροπή αντικατέστησαν τη διδασκαλία της εξελικτικής θεωρίας με διάφορες θρησκοληπτικές θεωρίες.

Καταδικάζει η Επιτροπή τη μεθόδευση αυτή της διαγραφής της θεωρίας της εξέλιξης από τα σχολικά βιβλία ως αντιδραστική και οπισθοδρομική, ως μεθόδευση διαστρέβλωσης της επιστημονικής αλήθειας; Προτίθεται να υπερασπίσει την κυριαρχία επιστημονικών και ιστορικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων για τη φύση και την κοινωνία στα σχολεία;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ