Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βεβήλωση του μνημείου των Λιμπκνέχτ, Λούξεμπουργκ

Απαράδεκτη στάση του «Αριστερού Κόμματος. ΚΟΔΗΣΟ», που εξομοιώνει τον Στάλιν με το ναζισμό!

Από παλιότερη συγκέντρωση τιμής στη μνήμη των δύο μεγάλων Γερμανών επαναστατών, Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λιμπκνέχτ
Από παλιότερη συγκέντρωση τιμής στη μνήμη των δύο μεγάλων Γερμανών επαναστατών, Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λιμπκνέχτ
Κάτω από τις διαμαρτυρίες και τις φωνές: «Αίσχος, ντροπή σας»(!) εκπρόσωποι των δύο συμμαχούντων κομμάτων στο Βερολίνο, ΚΟΔΗΣΟ (PDS) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τοποθέτησαν τη Δευτέρα (11 Δεκέμβρη) στο Μνημείο των Σοσιαλιστών - τους τάφους του Καρλ Λίμπκνέχτ, της Ρόζας Λούξεμπουργκ και άλλων κομμουνιστών - σοσιαλιστών, θυμάτων του γερμανικού φασισμού και της αντίδρασης - στη συνοικία Φριντριχσφέλντε αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή: «Στα θύματα του Σταλινισμού».

Οι διαμαρτυρόμενοι κατά της βεβήλωσης, στην πλειοψηφία τους πολίτες που είχαν μετάσχει στην οικοδόμηση της ΓΛΔ πάνω στα ερείπια που είχε αφήσει πίσω του ο φασισμός, είχαν υψώσει σημαία της ΓΛΔ και φώναζαν «Αίσχος, ντροπή σας», «Ο Στάλιν έσπασε τη ραχοκοκαλιά του Χίτλερ» και «Με τον αντικομμουνισμό δεν καταπολεμιέται ο φασισμός». Με τα ίδια συνθήματα είχαν υψώσει και πλακάτ.

Διαμαρτυρίες κατά της βεβήλωσης είχαν εκδώσει προηγούμενα το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), η Ενωση των Αντιφασιστών (VVN-BdA) και η Εταιρεία Νομικής Βοήθειας.

Ο Βάλτερ Μόμπερ, σοσιαλδημοκράτης, πρόεδρος της τοπικής βουλής του Βερολίνου, δικαιολόγησε την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας με το επιχείρημα ότι αποτελεί «αναγκαία συμπλήρωση» (στο μνημείο των θυμάτων του φασισμού και της αντίδρασης) και ευχαρίστησε το «Αριστερό Κόμμα. ΚΟΔΗΣΟ», που είχε παρακινήσει για την ανέγερση.

Ο Κουρτ Αντρέ, πρώην γραμματέας του πρώτου προέδρου της ΓΛΔ Βίλχελμ Πικ, καυτηρίασε την ανέγερση, υπογραμμίζοντας ότι το Μνημείο βεβηλώθηκε πρώτη φορά από τους ναζιστές και τώρα βεβηλώνεται για δεύτερη φορά.

Η Χριστίνα Εμριχ, δήμαρχος της συνοικίας Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου, μέλος του Αριστερού Κόμματος, που είχε την πρωτοβουλία της ανέγερσης, δήλωσε στην ομιλία της ότι έλαβε πολλές επιστολές διαμαρτυρίας, δικαιολόγησε ωστόσο την πράξη της ως εξής: «Εχουμε δυνατότητα (επιτυχίας) να φέρουμε το σοσιαλισμό πλατιά στον πληθυσμό, μόνο εάν αντιπαρατεθούμε με το Σταλινισμό»(!) και ότι «η αμετάκλητη ρήξη με το Σταλινισμό σαν σύστημα» αναγράφεται ρητά στο ιδρυτικό ντοκουμέντο του ΚΟΔΗΣΟ του 1989.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ