Συγκινητική η εκδήλωση μνήμης για τους 283 εκτελεσμένους
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση |
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Χάρης Χουρδάκης, στέλεχος της ΣΕΑΑΝ, αναφέρθηκε στην ηρωική, πρωτοπόρα δράση των αναπήρων του πολέμου της Αλβανίας. Αλλά και στη μαύρη νύχτα της 30ής Νοέμβρη του 1943, που οι ταγματασφαλίτες, με τις πλάτες των Γερμανοφασιστών κατακτητών, μπήκαν στα νοσοκομεία, όπου είχαν βρει καταφύγιο 15.000 ανάπηροι πολέμου της Αλβανίας, στοχεύοντας να χτυπήσουν τη δράση που είχαν αναπτύξει οι ανάπηροι μέσα και από τις γραμμές του ΕΑΜ για τη λευτεριά του ελληνικού λαού. Οι ταγματασφαλίτες μπήκαν στα νοσοκομεία, ξυλοκόπησαν και προπηλάκισαν τους αναπήρους, τους φόρτωσαν σε αυτοκίνητα χωρίς τα ξύλινα μέλη τους, χωρίς τα γυάλινα μάτια τους και τους πήγαν στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα. Εγιναν 283 εκτελέσεις. «Οι άνθρωποι, όταν πιστέψουν σε ένα δίκαιο όραμα, έχουν τεράστια δύναμη. Αυτό το μήνυμα "έγραψαν" με το αίμα τους οι ανάπηροι του πολέμου», επισήμανε ο Χ. Χουρδάκης και έδωσε υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα.
«Γνωρίσαμε από κοντά τους ανάπηρους πολέμου του '40-'41 σε όλο τους το μεγαλείο. Σκόρπιοι στα νοσοκομεία της Αθήνας, χιλιάδες, με κομμένα πόδια, χέρια, τυφλοί, εγκαταλειμμένοι. Αλλά μπροστάρηδες παντού και πάντα. Εσερναν που λένε τα άρματα. Γνωστή η τύχη τους. Τους σκότωσαν, τους φυλάκισαν, τους εξόρισαν. Δεν τους ξεχάσαμε. Μιλάμε στα παιδιά μας γι' αυτήν τους τη θυσία», είπε η Νότα Παναγοπούλου, σύνδεσμος της Αχτίδας Αναπήρων την περίοδο της Αντίστασης για να καταλήξει: «Προχωράμε έχοντας όλους εσάς πλάι μας».
«Η εκτέλεση των 283 αναπήρων ηρώων δείχνει το μεγαλείο του αγώνα για μια Ελλάδα ελεύθερη. Ο ηρωικός τους αγώνας μας διδάσκει πως ο λαός μπορεί να ανοίξει το δικό του δρόμο για το δικό του μέλλον. Η στάση τους είναι φωτεινό παράδειγμα για μας τους κομμουνιστές. Καλλιεργεί τη διάθεση για οργάνωση και αγώνα. Εναν αγώνα ταξικό, κατά της αστικής εξουσίας, κατά της εκμετάλλευσης, κατά του ιμπεριαλισμού», επισήμανε η Ιουλία Νάρη, μέλος της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ζωγράφου ο Στέλιος Γασπαράτος, ενώ ο Παντελής Μανταλόβας, μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων ΕΠΟΝ, αφιέρωσε στους νεκρούς - ανάπηρους το ποίημα του Αγγελου Σικελιανού «Η Ελλάδα σέρνει το χορό».
Οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 283 εκτελεσθέντων και τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα». Στο μνημείο, στεφάνια κατέθεσαν το ΚΚΕ, η ΣΕΑΑΝ, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία», η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων ΕΠΟΝ, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ζωγράφου, ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.