Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Η πολιτική της ΝΔ αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε διαρκή ανταγωνισμό με το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η πολιτική είναι μέρος των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η ΕΕ χάριν της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και τη συνεχίζει η ΝΔ, αδιαφορώντας για τις συνέπειές της στο λαό, που καλείται να πληρώσει πανάκριβα τις υπηρεσίες Υγείας. Προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και να συνηθίσουμε την ανταποδοτικότητα σαν κάτι φυσικό. Με άλλα λόγια, θέλουν να αποδεχτούμε τη βαρβαρότητα του συστήματος που ζούμε, όπως εκφράζεται από την πολιτική τους: «Εχεις χρήματα, ζεις. Δεν έχεις, πεθαίνεις».

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στα λεγόμενα δημόσια νοσοκομεία αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Μας επιβεβαιώνουν οι ουρές στα ιατρεία και οι ατέλειωτες λίστες αναμονής. Οι ταλαιπωρίες από την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. Από την πλήρη απουσία οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης αλλά και μέσα στην ίδια βαθμίδα (π.χ., στο νοσοκομείο). Οι μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης, αν κάποιος δεν έχει «μέσον» ή «γνωστό». Αν δε διαθέτει χρήματα για «φακελάκι» ή για επίσημες πληρωμές.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον εργάζονται οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, που δεν μπορεί να έχουν ή να περιμένουν διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή των ασθενών. Είναι κακοπληρωμένοι, δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και με εντατικούς ρυθμούς λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, αφού οι υπηρεσίες τους στον άρρωστο δεν ενδιαφέρουν ουσιαστικά το σύστημα, που επιδιώκει να διευκολύνει τον ιδιωτικό τομέα, να αναπτυχθεί και να κερδοσκοπήσει στον κλάδο της Υγείας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία θα χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική, με λιγότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και με ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», δεν πρόκειται να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό γιατί επιδιώκουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Βαθύτερα προχωράνε οι συμπράξεις του δημόσιου τομέα Υγείας με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που αναλαμβάνει, π.χ., να φτιάξει κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να αξιοποιήσει δημόσια περιουσία και να κερδοσκοπήσει με υπηρεσίες των νοσοκομείων που του παραχωρείται.

Ξεχωριστή επίδραση στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων θα έχει και η περίφημη οδηγία της ΕΕ, που διευθετεί το χρόνο εργασίας των γιατρών προσδιορίζοντας κατά μέσο όρο 48 ώρες εβδομαδιαίας δουλιάς για τους ειδικευμένους γιατρούς και 58 ώρες για τους ειδικευόμενους. Επίσης, προβλέπει υποχρεωτική ανάπαυση 11 ωρών μέσα στο 24ωρο. Δηλαδή, 78 ώρες δουλιά τη βδομάδα (13 Χ 6 ώρες = 78). Διάταξη που αναιρεί την ίδια την οδηγία για 48 και 58 ώρες. Με άλλα λόγια, η οδηγία θεσμοθετεί το δικαίωμα του νοσοκομείου να κατανέμει (διευθετεί), σύμφωνα τάχα με τις λειτουργικές του ανάγκες, τις ώρες εργασίας των γιατρών μέσα στο 24ωρο μέχρι και 13 ώρες δουλιάς (13 ώρες δουλιάς + 11 ώρες ανάπαυσης = 24 ώρες) αλλά ο μέσος όρος εργασίας (υπολογιζόμενος στους 4 μήνες για τους ειδικευμένους και στον ένα χρόνο για τους ειδικευόμενους) να φτάσει ως σύνολο του εβδομαδιαίου χρόνου στις 48 και 58 ώρες αντίστοιχα.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως σε βάρος της δουλιάς των νοσοκομείων και παρά τη σημαντικότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν ανομοιογενείς εργασιακές σχέσεις στο προσωπικό τους, που και αριθμητικά είναι πολύ λιγότερο από το αναγκαίο στους βασικούς τομείς λειτουργίας των νοσοκομείων. Λείπουν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές.

Ετσι επιβάλλεται στα νοσοκομεία η εντατικοποίηση της εργασίας, που εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε κλάδο και ειδικότητα υγειονομικού. Ετσι, και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν υπερβολικό αριθμό εφημεριών για να καλύψουν τις ανάγκες των έκτακτων περιστατικών. Αντιμετωπίζουν καθηλωμένους μισθούς, στην καθήλωση των οποίων έχει συντελέσει και η αντίληψη που λέει «θα κάνω πολλές εφημερίες για να αυξήσω τις αποδοχές μου».

Σήμερα η κοινοτική οδηγία, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, ενώ προβάλλεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με τη συνευθύνη του ΣΥΝ και άλλων σχημάτων ότι θα μειώσει το χρόνο εργασίας των γιατρών και άρα είναι προς όφελός τους, στην ουσία θα χειροτερέψει παραπέρα την κατάσταση γιατί θα ελαστικοποιήσει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας. Μπορεί να δουλεύουν τη μία μέρα 3ωρο ή 4ωρο και την άλλη 12ωρο ή 13ωρο. Αυτό είναι το βασικότερο αντιλαϊκό σημείο, η ουσία της οδηγίας, που πρέπει να αντιπαλευτεί, ανεξάρτητα αν ο μέσος όρος στο σύνολο των εργάσιμων ωρών μέσα στο τετράμηνο ή στο χρόνο μπορεί και να είναι λιγότερος από αυτόν που εργάζεται σήμερα με το καθεστώς των εφημεριών. Γιατί η εργατική δύναμη που καταναλώνεται μέσα στο 24ωρο εργασίας δεν αναπληρώνεται με τις μειωμένες ώρες εργασίας ή τα ρεπό σε μια άλλη χρονική περίοδο. Οι γιατροί πρέπει να έχουν ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, μελέτη, ψυχαγωγία για τους ίδιους, για τις οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητες αλλά και για την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών Υγείας και για την ασφάλεια των ασθενών. Συνεπώς η κοινοτική οδηγία έχει ευθεία επίδραση και στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στο λαό.

Στο πρόβλημα που δημιουργεί η οδηγία στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών δεν μπορεί να δώσει λύση η πρόσληψη επικουρικών γιατρών, γιατρών με μερική απασχόληση ή με σύμβαση έργου για παροχή εφημερίας σε ορισμένες κλινικές, όπως προσανατολίζεται να κάνει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να δώσει λύση η καθιέρωση της εφημερίας ετοιμότητας στο σπίτι, που θα αμείβεται σαν επίδομα, όταν και για όσο χρόνο κληθεί ο γιατρός να παράσχει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο, στα πλαίσια της κοινοτικής οδηγίας για «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνο εφημερίας. Τέτοιες μορφές υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποτιμούν την ιατρική πράξη θεωρώντας την έναν απλό χειρισμό. Της αφαιρούν την ιατρική παρακολούθηση, σκέψη και φροντίδα.

Δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λέει πως κάτι κάνει, ενώ δεν ασχολείται με την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων. Με την πραγματική δυνατότητά τους να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες όλο το 24ωρο. Πάνω από την υγεία των αρρώστων βάζει το κόστος αντιμετώπισης και νοσηλείας τους, προσαρμόζοντας τη λειτουργία των νοσοκομείων στη λιτότητα και τη μιζέρια.

Απάντηση στις εξελίξεις αυτές μπορεί να δοθεί μόνο με την πάλη των γιατρών, υγειονομικών και του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για απόρριψη της κοινοτικής οδηγίας, για 30ωρη, 6ωρη, 5ήμερη πρωινή απασχόληση με ουσιαστική αύξηση των τακτικών αποδοχών στα 1.600 ευρώ για το νεοδιοριζόμενο ειδικευόμενο και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των βαθμίδων του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων. Προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού γιατρών σε θέσεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για να εφημερεύουν μια φορά τη βδομάδα και φυσικά να πληρώνονται ικανοποιητικά γι' αυτό ως υπερωρία.

Το νόημα της κοινοτικής οδηγίας και τις συνέπειές της δεν μπορούν και δε θέλουν να το αντιληφθούν οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ που σήκωσαν τη σημαία του αποπροσανατολισμού ζητώντας από τους γιατρούς να διεκδικήσουν μάλιστα την εφαρμογή της. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι αυτοί μαζί στο ΔΣ της ΟΕΝΓΕ συμφώνησαν στο διάλογο με το υπουργείο και τους αρμόδιους περιμένοντας λύσεις.

Οι γιατροί που έχουν συσπειρωθεί και παλεύουν από τις γραμμές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς σε αυτά τα πλαίσια να δώσουν τη μάχη στα νοσοκομεία συνταιριάζοντας τα βήματά τους με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία του κλάδου. Να μην εφησυχάσουν από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι «δε θα ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών» γιατί η ίδια η οδηγία της ΕΕ που η κυβέρνηση θα εφαρμόσει είναι ταυτισμένη με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Γιατροί, νοσηλευτές, παρασκευαστές, καθαρίστριες, διοικητικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στις εργολαβίες αντιμετωπίζουν μια καλά οργανωμένη επίθεση. Γι' αυτό χρειάζεται σε κοινή δράση να διεκδικούν μαζί με όλο το λαό ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση και πληρωμές των ασθενών.


Τάσος ΧΡΟΝΑΣ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα(2010-03-18 00:00:00.0)
Γιατρός δούλευε συνεχώς 100 ώρες(2009-12-15 00:00:00.0)
Πλαγιοκοπεί τους αγώνες και εκβιάζει για «διευθέτηση»(2008-04-10 00:00:00.0)
«Διευθέτηση» και καθήλωση αποδοχών(2008-01-17 00:00:00.0)
Σε απορύθμιση λόγω ελλείψεων(2007-02-01 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη ανησυχία για τις εφημερίες(2006-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ